Neon démon
2016. július 27. / Szalóky Bálint

A dán rendező, Nicolas Winding Refn karrierje remekül indult a Pusher-trilógiával, azonban a népszerűség cseppet sem tett jót neki: hiába szárnyalt együtt a magasba a szerzői szabadság és a költségvetés, a kontroll hiányával hősünk mostanra teljesen elveszítette a kapcsolatát a

nézőkkel. A stílusos Drive – Gázt! sikerét nemcsak hogy nem sikerült megismételnie a Csak Isten bocsáthat meg harcművészetes geng­szter­film­jé­vel, de a Cannes-i Filmfesztivál történetének egyik leg­na­gyobb leégését produkálta: a filmet a kritika még azelőtt eltemette, hogy egyáltalán bárhol moziba került volna, ezen pedig még Ryan Gosling főszereplése sem tudott segíteni.
Ha valamiben, akkor a mélyrepülésben Refn következetesnek bi­zo­nyult; legújabb filmjével, a Neon démonnal ugyanis „sikerrel” folytatja a negatív tendenciát. Ezúttal a modellszakmáról rántaná le a leplet a Bret Easton Ellis írásait idéző, kegyetlen kimértséggel, ám mindezt a valódi mélységek teljes hiányával teszi. Közel kétórás mozija nem több idegesítő, elnyújtott, dögunalmas és végtelenül öncélú pó­zőr­kö­dés­nél. A játékidőt a teljességgel elhagyható mellékszálak nyújtják egész estéssé (példának említhetjük a filmben kvázi statisztaszerepben feltűnő Keanu Reeves indokolatlan karakterét, aki ahhoz képest rengeteg időt tölt a vásznon, hogy a cselekményt semmiben sem lendíti előre). A Neon démon, ha már jó nem tud lenni, akkor legalább lehetett volna igazán rossz, hogy ha másért nem, hát emiatt váljon emlékezetessé. De nem, Refn sajnos ezúttal még ehhez is kevés volt.

Neon Démon
(The Neon Demon)
Francia-amerikai-dán, feliratos film
Rendező: Nicolas Winding Refn
Főszereplők: Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves
110 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban