Emlékezz!
2016. július 28. / Szalóky Bálint

Felesége halála után Zev (Christopher Plummer) barátja (Martin Landau) segítségével megszökik az öregek otthonából, hogy élete utolsó nagy utazásán elégtételt vegyen: le akarja vadászni azt a férfit, aki kiirtotta a családját Auschwitzban, és most álnéven Amerikában bujkál.

Zev versenyt fut az idővel: elhatalmasodó demenciája miatt minden ébredés után emlékeztetnie kell magát a küldetésére, és már a fia is keresteti őt.
Az örmény származású kanadai filmes, Atom Egoyan pár korai remekmű (Exotica, Eljövendő szép napok) után újabban meglehetősen változó színvonalú alkotásokat készít, ám munkamániája töretlen. Az Emlékezz! egyértelműen a jobban sikerült darabjai közé sorolható, amely a teljes Egoyan-életmű fényében is említést érdemel. Az igaz­ság­szol­gál­ta­tás elől sikerrel bujkáló náci bűnösökről már közvetlenül a második világháború után készült emlékezetes film (Az óra körbejár), Adolf Eichmann elfogása és a Josef Mengele utáni sikertelen haj­tó­va­dá­szat azonban új lendületet adott a témának (Maraton életre-halálra, A brazíliai fiúk).
Egoyan követi az említett filmek által lefektetett szabályokat: bosszúfilmbe ágyazott csavaros thrillert készített, és még a Mementóból is ügyesen merít. A fifikás forgatókönyv amellett, hogy a műfajokat mesterien vegyíti, úgy tartja fenn mindvégig a feszültséget, hogy annak nem esik áldozatául az egyéni sorsdráma. A 90 felé közelítő Christopher Plummer alakítása pedig olyannyira elsőrangú, hogy talán elhamarkodott volt pár évvel ezelőtt életműve elismeréséül egy mellékszereplői Oscarral jutalmazni; amit Plummer itt nyújt, az főszereplői Oscart ér.

Emlékezz!
(Remember)
Kanadai-német, feliratos film
Rendező: Atom Egoyan
Főszereplők: Christopher Plummer, Martin Landau
94 perc
Forgalmazó: ADS Service
Bemutató: 07. 14.