A barokktól a kortársig pazar színvonalon
2016. október 14. / Pavlovics Ágota

Pezseg az élet a Liszt Ferenc Kamarazenekar háza táján. Szeptember 4-én, a Zsidó Kulturális Fesztivál nyitónapján a Dohány utcai zsinagógában Rost Andreával adtak hangversenyt.
Két nappal később pedig már Zalai Antallal muzsikáltak Kanadában, a montreali Magyar Hét vendégeiként. Nemsokára indul Zeneakadémia bérletük. A zenekarnak otthont adó Óbudai Társaskör patinás falai között Tfirst Péter koncertmesterrel beszélgettünk.

Hogy sikerült a kanadai út?
T. P.: Villámlátogatást tettünk Kanadában, egy koncertünk volt. Örö­münk­re Zalai Antal hegedűművésszel muzsikálhattunk, akivel már na­gyon rég volt alkalmunk játszani. Ráadásul kellemes meglepetéssel is szolgáltak a vendéglátók. Az ünnepségen jelen volt Liszt Ferenc déd­u­no­kája, Winifred Lafferentz, aki erősen emlékeztet Liszt Ferencre.

Novemberben indul Zeneakadémia bérletük, milyen műveket vá­lasz­tot­tak, kik lesznek a szólisták?
T. P.: Novemberben Vadim Gluzman hegedűművész lesz a vendégünk, akivel szeretnénk a jövőben a korábbinál szorosabb együttműködést kialakítani. Ezen az esten Schnittke Szvit régi stílusban című műve, Mozart G-dúr hegedűversenye és Brahms G-dúr vonósötöse lesz mű­so­ron. Utóbbi művet első ízben fogja játszani a zenekar. A másik út a kamarazenekarok számára a karmester nélküli nagyzenekari produkciók előadása. A Liszt Ferenc Kamarazenekar közönsége megszokta, hogy rendszeresen kap ilyen produkciókat. Decemberi koncertünk szívdobogtató feladatot hoz számomra, izgalmas, mert ez lesz az első ilyen koncertem. A program Haydn G-dúr szimfóniája, Mozart G-dúr zongoraversenye, valamint Beethoven G-dúr zongoraversenye lesz, a szólista Frankl Péter zongoraművész. Februárban Várdai István gordonkaművésszel lépünk fel, a műsor Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól című darabja, Schubert Arpeggione szonátájának és Mendelshonn Oktettjének vonószenekari változata lesz. Márciusban Várjon Dénes zongoraművésszel játszunk, a program Mozart Figaro házassága című operájának nyitánya, Beethoven C-dúr zongoraversenye és Haydn B-dúr szim­fó­niája lesz.

Az Óbudai Társaskörben is indítanak hangversenysorozatot a 2016/17-es évadban. A Barokk Plusz néven futó sorozatban a plusz a kortárs zene.
T. P.: Úgy gondolom, érdekes lesz, ha a legnagyobb barokk mesterek mellett egy-egy kortárs darab is felcsendül a koncerteken. A hangversenysorozaton hallható művek kiválasztásánál törekedtünk rá, hogy ritkábban hallható Corelli-műveket játsszunk a közönségnek. A kiválasztott Vivaldi-művek pedig arra adnak alkalmat, hogy a zenekar tagjai egyenként is megmutassák magukat. Ami pedig a kortárs darabokat illeti, Tóth Péter Lorca dalok című művét most fogjuk először játszani, Dubrovay László Trombitaversenyét pedig már sokszor hallhatta tőlünk a közönség.

A Deutsche Grammophon adta ki Rácz Ödön nagybőgőművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Concertos For Double Bass című lemezét. A lemez óriási siker, terveznek közös koncerteket?
T. P.: Őszinte örömünkre szolgál, hogy részt vehettünk ebben a munkában Rácz Ödönnel, a Bécsi Filharmonikusok világhírű tagjával. A lemezre Vanhal, Dittersdorf, valamint Bottesini egy-egy nagybőgőre írt versenyműve került fel, nekünk pedig alkalmunk lesz a kiváló szóló nagybőgőssel koncertezni Ausztriában, ahová azért is szívesen megyünk, mert nagyon ritkán adtunk hangversenyt a szomszédos országban. Novemberben Bécsben, jövő márciusban Tullnban és Schwazban adunk koncertet Rácz Ödönnel.

Melyik lesz a következő lemezfelvételük?
T. P.: Nagyon várt esemény a zenekar életében a jövő márciusi lemezfelvétel. Bach több zongorára írt műveit fogjuk felvenni David Fray francia zongoraművésszel, egy tanárával és két tanítványával. A lemez a Warner kiadó gondozásában fog megjelenni.

Az osztrákon kívül nyilván számos külföldi turnéjuk lesz. Kérem, egyet emeljen ki közülük.
T. P.: Februárban Olaszországban fogunk turnézni, Mischa Maisky lett születésű művésszel, aki napjaink egyik legjelentősebb gordonkaművésze. Vele Genfben már volt alkalmunk játszani.

A felsoroltakon kívül mely koncertjeikre hívná fel még olvasóink figyelmét?
T. P.: 2017. január 3-án adunk újévi koncertet a Pesti Vigadóban Kolonits Klára szopránénekessel. Kezdőként sokat hallgattunk koncerteket a Vigadóban. Remélem, nem tűnik szerénytelenségnek, ha azt mondom, a gyönyörűen felújított épületben tartandó hangversenyünk programja rendkívül színes lesz. Csak néhány név a zeneszerzők közül, akiknek a műveit játszani fogjuk: Vivaldi, Mozart, Hacsaturján, Kreisler. A másik hangversenyünk, amely elé óriási várakozással nézünk, január 18-án a Művészetek Palotájában lesz, ahol a világ legjobb hegedűseként számon tartott Baráti Kristóffal fogunk játszani. A műsor a szólistához méltóan különleges lesz. A koncerten Joseph Haydn C-dúr hegedűversenye, Vivaldi három hegedűversenye, Jean Sibelius Szvit hegedűre és vonósokra című műve, a zeneszerző-hegedűművész, Eugène Ysaye Les Neigesd’antan című darabja hangzik el. Saint-Saënstól a Pablo de Sarasate számára komponált, bravúros Bevezetés és rondocapriccioso szólal meg. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a koncerten elhangzó Fratres című művet, az ismert és népszerű észt kortárs zeneszerző, Arvo Pärt alkotását szeretném a zeneszeretők figyelmébe ajánlani.

Tavaly nagysikert aratott a gyerekeknek rendezett sorozatuk, amely kicsit másként próbálta kinyitni a kicsik fülét a zenére.
T. P.: A gyerekeknek szóló hangversenysorozatunkat Simon Izabella zongoraművész találta ki, szerkeszti és zongorajátékával kíséri. Az előadások célja, hogy zeneművek, versek-mesék, festmények-rajzok segítségével, a zene–irodalom–képzőművészet hármasával egy olyan varázslatos világba vigye el a gye­re­ke­ket, ahol a történéseknek ők is aktív részesei.