Akasztják a hóhért
2016. október 15. /

Irvin D. Yalom, a Stanford Egyetem professzor emeritusa évtizedek óta gyakorló pszicho­te­ra­peuta, de szerencsénkre nemcsak tanár és lélekgyógyász, hanem remek író is, számos könyvét olvashattuk már a terápia gyakorlatáról, a terapeuta és páciense kapcsolatáról.

Mindig nyíltan és a rá jellemző bölcsességgel, humorral mutatja be az eseteket, amelyeket még a pszichológia tudományától tisztes tá­vol­ságot tartók is élvezettel olvashatnak. Írásait következetesen az em­be­rek iránt érzett töretlen szeretet jellemzi. Empátiája kiapadhatatlan, bátor, szókimondó, számára nincsenek tabutémák. A magyar macska átka – Pszichoterápiás mesék, A Schopenhauer-terápia, a Szerelem­hóhér és más pszichoterápiás történetek, az Amikor Nietzsche sírt című kötetek szerzője mindig meglep bennünket.
Ezúttal azzal, hogy meglehetősen önironikus könyvében megmutatja, a terapeuták nem feltétlenül jó emberismerők, és messze nem tévedhetetlenek, őket is be lehet csapni. A regény két pszicho­terapeuta történetén keresztül mutatja meg, hogy a fiatalabb, idealista Ernest módszere, aki a páciens és a terapeuta egyenrangú viszonyára esküszik, éppen úgy lehet zsákutca, mint az idősebb Marshal metódusa, aki szigorúan a szakma kőbe vésett szabályaihoz ragaszkodik. Pácienseik már a terápia kezdetén becsapják a két pszichoterapeutát, ám ők ezt a találkozásaik utolsó percig nem veszik észre. Yalom megmutatja, hogy a két szakember éppen olyan esendő, akárcsak a hozzájuk segítségért fordulók. Az egyik mohó és pénzéhes, a másik hiúságában elfeledkezni látszik arról a valóban áthághatatlan szabályról, hogy pszichoterapeuta és páciens között tilos az érzelmi/szerelmi viszony. Yalom okos és megértő, szereplői nem járnak pórul, végül mindenki tanul a történetből, és ez bizony nem kevés.
A könyv olvasása azért is pompás élmény, mert a fordító, Résch Éva remek munkát végzett.

Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok
Park Könyvkiadó, 2016
500 oldal / 4490 Ft