Érettségi
2016. november 17. / Szalóky Bálint

A másfél évtizede tartó román újhullám annak ellenére kiapadhatatlannak látszik, hogy már a második-harmadik generáció igyekszik az elődök nyomdokába lépni (törvényszerűen egyre csökkenő hatásfokkal), köszönhetően főleg annak, hogy a filmgyártást feltámasztó alkotók

zöme újra és újra képes a meglepetésre. Ahogy néhány évvel ezelőtt a Dombokon túl, úgy a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alapművel berobbanó Christian Mungiu legújabb alkotása is kimagasló munka – pedig a rendező most az aktuális társadalmi problémákat nem ágyazza a vi­lá­gunk­tól elemelt közegbe (egy moldáviai kolostorba vagy a Ceau­ses­cu-éra utolsó éveibe).
Az Érettségi városi történet, ami az újhullám alkotásaitól megszokott módon egy már-már banális történet keretein belül mesél valami sok­kal fontosabbról. Az orvos (Adrian Titieni minden rezdülésében zse­niá­lis alakításában) kálváriája, hogy segítse lánya továbbtanulását, kí­mé­let­len krónikája a politikai színtér legelhanyagolhatóbb szegleteit is átszövő, egyszerre mindent felemésztő korrupciónak. Ami nem sikerült például Tudor Giurgiunak (Miért én?), azt az akadályt Mungiu játszi könnyedséggel veszi: a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját kiérdemlő Érettségi egyszerre székbe szögező, rendkívül feszült thriller és a kelet-európai néplélek kíméletlen tablója, amellyel sajnos mi is könnyedén azonosulni tudunk – ehhez pedig elég bármelyik nap belpolitikai híreibe be­leol­vasni.

Érettségi (16)
(Bacalaureat)
Román-francia-belga, feliratos film
Rendező: Cristian Mungiu
Főszereplők: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici, Lia Bugnar
128 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban