A legsokoldalúbb hegedűművész
2016. november 17. /

A Pannon Filharmonikusok novemberben Budapesten is koncertezik, megkezdve Müpa sorozatát, azonban a zenekar rezidens szólistája, Benjamin Schmid ebben az évadban nem lép fel a fővárosban. November 19-én, szombaton viszont mégis érdemes a legsokoldalúbb hegedűművész kedvéért Pécsre utazni.

Nem meglepő, ha egy művész több területen is jeleskedik, azonban Benjamin Schmid valóban rendkívüli és sokoldalú személyiség, amit valamennyi koncertjén kétséget kizáróan bizonyít. Játékában egyesül és tökéletes elegyet alkota makulátlan technikai tudás, valamint a legnagyobb jazzmuzsikusokat is jellemző elképesztő könnyedség, amivel mágusként babonázza meg a közönséget. Mindennek kö­szön­he­tően Benjamin Schmid amellett, hogy az egyik legismertebb osztrák hegedűművész, nagyon sikeres jazzkarriert is felépített. A két világot egybevonva a Hommage à Grappelli című programját dzsessz­hely­színeken és komolyzenei koncerttermekben egyaránt rendszeresen játssza.
2016 novemberében Benjamin Schmid ismét fellép Magyarországon a Kodály Központ színpadán, Pécsett. A tavalyi zajos sikert arató bemutatkozó koncertjének köszönhetően a Pannon Filharmonikusok a világhírű művészt kérte fel, hogy a következő két évadban a zenekar rezidens szólistájaként csatlakozzon az együtteshez. Idei első hangversenyén az egyetemes magyar zeneszerző, Bartók Béla Zongoraverseny No. 2 című művéről a szólista közreműködésével lemezfelvétel is készül.
A következő két évadban tehát érdemes figyelemmel követni a pécsi együttest, hiszen nem csupán rezidens szólistaként áll színpadra Benjamin Schmid, de sokoldalú személyiségét feltárva a különböző projektek során rendkívüli jazzmuzsikusi énje, perfekcionizmusa és elvitathatatlan technikai tudása ugyancsak előtérbe kerül. Művészeti vezetésével a Pannon Filharmonikusok muzsikusaival kamarazenei formációban is bemutatkozik. További különlegesség, hogy a közös munkát megkoronázva a zenekar Benjamin Schmid és az együttes stílusára szabva új művet készül íratni.