Forradalom előtt
2016. november 24. /

Október 20-án megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem rejtélyes okokból évtizedek óta zárva tartott Andrássy út 71. szám alatti épülete, melyet a hallgatók Dávid csarnoknak neveztek el az ott található óriási Dávid-mellszoborról. A felújított Dávid tér az egyetem új közösségi tere lesz, ahol
a hallgatók együtt alkothatnak, kávézhatnak, illetve munkáikat is kiállíthatják, esténként pedig be­szél­ge­té­se­ket, koncerteket és kiállításokat szervezhetnek.
Az első ilyen a Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 közötti történetét dolgozza fel, és meg­em­lé­ke­zik az 1956. november 7-én az épületben elrejtőző kiskatonákkal együtt meggyilkolt négy hallgatóról is. A tárlat szenzációs felfedezéseket is hozott: a kutatás során előkerültek évtizedekig lappangó alkotások is: többek között Csernus Tibor, Lakner László vagy Kondor Béla munkája, amelyekkel most először ta­lál­koz­hat a nagyközönség.
Az Andrássy út 71. alatt található kapu megnyitásával az egyetem régi bejáratának funkciója is átalakul. Az Andrássy út 69. megnyílik a nagy­kö­zön­ség előtt, és egész évben látogathatók lesznek a Barcsay Teremben és az aulában látható egye­temi kiállítások.

Magyar Képzőművészeti Egyetem
12. 04-ig