Kerekítő manó felcseperedett
2017. március 14. / CS. O.

Hét évvel ezelőtt Kerekítő címen egy népi mon­­dó­­kás könyvsorozat indult útjára, melyhez országszerte baba-mama foglalkozások kap­cso­lód­tak, módszertani tanfolyamokkal, mon­dó­kás honlappal, J. Kovács Judit dráma­pe­da­gógus vezetésével. Az eddig alapvetően pici gyerekeket célzó kerekítő kezdeményezés idénre iskolaéretté vált, azaz ahogy nő a könyvcsalád és a programok tárháza, úgy kerekednek közéjük a nagyobbacska óvodás gyerekek és a nekik szánt programok is.


A Kerekítőről sokaknak inkább egy piciknek szóló könyv- és játéksorozat jut az eszébe. Most nyitni kezdesz a nagyobbak felé is?
J. K. J.: Igen. A népi alapsorozat népszerűsége és egyedisége épp abban rejlik, hogy gyerekkézbe való (kis méret), hogy egy mondókához csak egy letisztult kép tartozik, illetve van mellettük játékleírás és mozdulatkincs, hiszen ezek ölbeli játékok, amelyeknek többnyire csak a dallamára emlékszünk gyerekkorunkból. Ez az óvodás korosztályt igazán már nem köti le, még ha a minden oldalpáron ott bujkáló Kerekítő manó idén őszre kicsit fel is cseperedett, nagyobb gyerek fizimiskát kapott. Úgyhogy elhatároztam, hogy nagyobbacska óvo­dá­sok­nak szóló mesekönyvbe bújtatom.

A most megjelent Kerekítő manó és az évszakok című mesekönyv az első nem gyűjtésen alapuló könyved. Te írtad a meséket?
J. K. J.: Az alaptörténetüket már régen lejegyeztem, de aztán Acsai Roland költővel gyúrtuk kerek egésszé őket. A kerek világú, vidám, színes, üde, korosztályos sajátosságokat figyelembe vevő rajzokat pedig megint Kállai Nagy Krisztina készítette.

Elsősorban melyik korosztálynak szól?
J. K. J.: Alapvetően középsős vagy nagycsoportos óvodásoknak, de azt hiszem, mindenki közel fogja magát érezni a mesékhez, ha az első hónak vagy egy pipacsmezőnek örülni tud, akár még felnőttként is. A három gyermekem természet közeli kisgyerekkora is benne lapul. Tavi tündérekkel és hókatonákkal találkozhatunk benne, de az erdő csendje és az évszakok is igazi alakot öltenek. Kacska macska bohókás, Kerekítő manó figurájában pedig kicsit benne van a szülői lét, az a készenlét, jelenlét, hogy a gyermekekkel való együttélés során a legmegoldhatatlanabbnak tűnő helyzetek is megoldásra találnak. Ha nincs is varázssipkánk, mint a manónak, a kreativitás és az élet sok mindent kihoz belőlünk.

Ahogy már tőled megszokhattuk, ez sem „csak” egy könyv, hanem komoly módszertan kerekedett köré.
K. K. J.: Pedagógus kollégáknak köszönhetően egy, a mindennapokba is beleszőhető tartalmas játék alapja lett ez a könyv: ha a honlapunkon rákeresnek, Ingyenes Óvónői Játéktervi Csomagként lehet rátalálni. A mesékhez kötődő játékokat a mindennapokban is ki lehet próbálni a gyermekközösségekben, böl­cső­dék­ben, óvodákban. A Kerekítő manós mesékből és népi mondókás könyvsorozatunkból merítve számtalan jó alkalom nyílik a közös játékra, zenélésre, mozgásra.

Ha jól tudom, van egy bábos-zenés gyerekműsorod is, melyet a könyv inspirált, és amely nagyobbaknak szól.
J. K. J.: Elsőként a télből kerekítettünk egy interaktív mesejátékot, ez a Kerekítő manó és a hókatonák szíve címet kapta. Két fantasztikus zenész csatlakozott hozzám, Nemes Janó fúvós hangszereken, Gyulai Csaba pedig ütősökön kísér. Szóval, lett egy zenekarunk, vagyis Kerekítő manónak lett: Kerekítő manó és bandája. December 18-án debütálunk a Müpában, délelőtt 10 órakor, a Cifra Palota színpadán.

Kerekítő manó barátjával, Kacska macskával népi mondókákat feldolgozó lapozó-sorozatba is bújt. Ennek is most jelent meg két új verziója.
J. K. J.: Igen, az egyik Kerekítő manó altatói – olyan dünnyögőket és dalokat gyűjtöttem, melyek az esti szertartás részévé válhatnak. A másik egy A part alatt lapozgató. Lapozgatás közben énekelhetjük a klasszikus dalt. Valamiért ez örök favorit generációkról generációkra egy bizonyos életkorban.
[kep3]
J. Kovács Judit – Acsai Roland
Kerekítő manó és az évszakok
Kerekítő manó és Kacska macska minden évszakban izgalmas kalandokba keverednek. Hogyan lágyítható meg télen a hókatonák szíve? Miért perdül táncra tavasszal egy egész mezőnyi pipacsbalerina? Hogyan védekezik nyáron Kerekítő manó a szúnyogok ellen? És mi zavarja meg ősszel az erdő csendjét? A gyerekek minden kérdésére választ ad a kis manó, aki eddig a közkedvelt Kerekítő mondókáskönyvek oldalain bujkált.