Szent-Györgyi a bátor, pacifista tudós
2016. december 16. /

Szent-Györgyi Albert nevéhez könnyedén társítjuk a C-vitamin feltalálását, tudjuk, hogy rendkívüli elme, nagyszerű tudós volt és Nobel-díjat kapott, de azt csak nagyon kevesen tudják róla, hogy a 1944-es német megszállás után ő volt az egyik jelentős antifasiszta ellenállási csoport vezetője.

Tevékenysége egyáltalán nem volt veszélytelen, olyannyira nem, hogy Hitler utasítást adott rá: rabolják el. Ha sikerült volna elfogni, Berlinbe szállították volna, mert Hitler személyesen akart végezni vele.
A Pulitzer-emlékdíjas és aranytollas újságíró, Wisinger István alapos, oknyomozó munkájának eredményeként született dokumentum­regény­nek köszönhetően megismerhetjük Szent-Györgyi életútját, tu­do­má­nyos munkásságát, megtudhatjuk, hogy a pacifista politikus miért kény­szerült elhagyni Magyarországot, miért foglalkozott életének utolsó két évtizedében kizárólag a rákkutatással. Wisinger István a rá jellemző következetességgel mutatja be Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldalát, személyisége ellentmondásos vonásait és magánéleti válságait is.

Wisinger István: A Nobel-díjas kém
Athenaeum Kiadó, 2016
413 oldal / 3990 Ft