Adventi üdvözletek a nagyvilágból
2016. december 23. /

A Zeneakadémia hangversenyterme igazicsemegének ígérkező koncertnek ad otthont december 6-án 19.30 órakor. Az est műsora – amelyen többek között különböző korok adventi énekei, a karácsonyi népszokások ihletett dallamai

és amerikai gospelek szerepelnek – megidézve a karácsonyi hangulat bensőséges világát, felejthetetlen zenei utazást kínál a közönségnek.
Az élményt biztosítja egyrészt Bubnó Tamás vezetésével a Szent Efrém Férfikar, Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A kórus megalakulása óta szépen ívelő pályafutásról tesz tanúbizonyságot, melyet nemzetközi sikerek, lemezek és versenydíjak igazolnak. Énekük a bizánci rítusú egyházzene bölcsőjétől az orosz egyházzene nagy egyénisége, Rahmanyinov motettáin át kalauzolja a hallgatóságát.
Továbbá fellép Vörös Szilvia, a Junior Príma Díjjal kitüntetett énekesnő, generációjának egyik legígéretesebb tehetsége, az I. Nemzetközi Mar­ton Éva Énekverseny „Grand Prix” győztese. Partnerei a koncert fo­lya­mán Balog József zongoraművész és Szepesi Bence klarinétművész lesznek. Az est folytatásaként a Párizsi Zeneakadémiát végzett Budapest Saxophone Quartet tagjai különleges hangzásvilágot teremtve színesítik a programot, akikhez csatlakozik Vásáry André, hazánk egyetlen férfi szoprán énekese.
Zenei ínyencségnek ígérkezik Káel Norbert imrovizációs játéka Bartók: Kolindák című zongoraművére, mely változatos stílusú román parasztdalokat a néphagyomány szerint eredetileg karácsonykor adtak elő. A bostoni Berklee College of Musicban tanult fiatal zongorista egyformán otthonosan mozog a jazz és a klasszikus zene világában. A két stílust egyedi módon fuzionálja, a klasszikus zene eszköztárát, technikai jellegzetességeit és a jazz harmóniai és ritmusvilágát egyesíti magával ragadó fantáziával.

Zeneakadémia, Nagyterem
12.06., 19.30h