A fehér király
2017. Április 11. / Szalóky Bálint

Dragomán György 2005-ben megjelent és alig néhány év elteltével harminc nyelvre lefordított regényéből meglepő módon nem egy hazai rendező, hanem egy brit-belga házaspár készített filmet, többségében angol produkciót.

Alex Helfrecht és Jörg Tittel nagyot csavartak az alapanyagon, a kora ’80-as évek Erdélyéből a disztópikus jövőbe helyezték a cselekményt. A történet hősének, a 12 éves Djatának (Lorenzo Allchurch) úgy kell felnőnie, hogy mindenki, aki csak ismerős, retteg a hatalom éber őreitől, a közvetlen környezetén túli világot pedig senki sem ismeri. Amikor a fiú édesapját a kormány ügynökei elhurcolják és börtönbe vetik, Djata megfogadja, hogy megtalálja őt – még akkor is, ha ez folyamatos konfliktushoz vezet a társadalomból immár kitaszított édesanyjával (Agyness Deyn). A fiú megszökik otthonról, hogy aztán a tiltott zónában egy titokzatos férfinél (Ólafur Darri Ólafsson) leljen segítségre.
Sajátos megközelítés ide, bátor adaptációs kísérlet oda, a korábban kisfilmeket készítő alkotópárosnak nem sikerült a nagyjátékfilmes debütálás: művükben ott rejlik ugyan egy valóban izgalmas és emlékezetes darab lehetősége, hiányzik azonban belőle az a többlet, amitől e gyermekszemszögből elmesélt történetet igazán átélhetővé válna. Mindez azért is szomorú, mert a helyszín- és időváltás ellenére a történelmi múltra vonatkozó áthallások a kelet-európai néző számára teljesen egyértelműek. Így egyedül a kissé szegényes, de a magyarországi forgatási helyszíneknek hála úgy-ahogy sajátos látványvilág marad meg az emlékezetünkben.

A fehér király (16)
(The White King)
Angol-német-svéd-magyar film
Rendező: Alex Helfrecht, Jörg Tittel
Főszereplők: Lorenzo Allchurch, Agyness Deyn, Jonathan Pryce, Ólafur Darri Ólafsson
89 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban