Arthur király moziba megy
2017. május 19. / Kovács Gellért

A szigetországi gengszterek és egy bizonyos Sherlock Holmes kalandjai után Guy Ritchie a titokzatos uralkodóval vagánykodik: az előzetesek szerint az Arthur király: A kard legendája (bemutató: május 11.) igazi klipes őrültségnek ígérkezik. Eme jeles alkalomból felidézzük a mitikus briton legemlékezetesebb mozgóképes jelenéseit.

A kerekasztal lovagjai
Mikor mutatták be?
Az Úr 1953. esztendejében.
Miért fontos?
Mert szép, klasszikus CinemaScope kalandfilm. Arthurt a jóképű Mel Ferrer, Guinevere királynőt az isteni Ava Gardner, Lancelotot a sármos Robert Taylor alakítja – a rendező a tapasztalt Richard Thorpe. Semmi különös, csak a szokásos hősködés és a főszereplők közti szerelmi háromszög a kerekasztalon, hozzáértően tálalva. Egynek jó!

A kőbe szúrt kard
Mikor mutatták be?
Az Úr 1963. esztendejében.
Miért fontos?
Mert úgy Disney, hogy nem annyira édeskés. A cég első aranykorának e kevésbé ismert darabjában rajzfilmes kosztümöt kap a történet: az Egérgyárban a kicsi Arthur (korábbi nevén: Wart) ugyan cukibb, mint általában, és Merlin is inkább tűnik varázslatos nagyapónak, mint borzongató tudású mágusnak, de arra teljesen jó ez a produkció, hogy gyerekek is beleszeressenek a mondakörbe.

[kep3]
Camelot
Mikor mutatták be?
Az Úr 1967. esztendejében.
Miért fontos?
Mert még a Kennedy családnak is fontos volt – erről a megrendítő érdekességről a nemrég bemutatott Jackie című filmben értesülhettünk. Az eredeti musical egyébként 1960-ban debütált a Broadwayn, az első színpadi szereposztás főszerepeit Richard Burton, Julie Andrews, Robert Goulet és David Hurst alakították. A ’67-es filmváltozat Arthur királya Richard Harris volt, ő közel két évtizeddel később a színpadon is eljátszotta Arthurt – ezt a jelenését az HBO is közvetítette. A 179 perces filmben Harris mellett Vanessa Redgrave, Franco Nero, David Hemmings, Lionel Jeffries és Laurence Naismith dalolták el az epikus történetet.

Gyalog galopp
Mikor mutatták be?
Az Úr 1975. esztendejében.
Miért fontos?
Mert! Csak! A Monty Python csoport mindennel mert viccelni, s mindennel frenetikusan viccelt – a Szent Grál keresése is a lehető legszellemesebben zajlott náluk. A társaság második nagyfilmje egyben az egyik legzseniálisabb: minden pillanatra jut egy feledhetetlen poén, nyelvi lelemény, bravúros szemtelenkedés. Ha Arthur király annyira menő volt, mint amilyennek az utókor előszeretettel láttatja, biztosan nagyokat kacagott a szelleme Pythonék kultfilmjén!

Perceval lovag
Mikor mutatták be?
Az Úr 1979. esztendejében
Miért fontos?
Mert Eric Rohmer igazán különleges stílusban nyúlt a témához. Rohmer sajátos lovagregénye kapcsán szokás a commedia dell’artét emlegetni, s aki így tesz, jól teszi – amolyan franciás, kimunkált, egyedi hangulatú, ínyenceknek való film ez, s nem csak a premier idején mutatta magát ilyennek.
Excalibur
Mikor mutatták be?
Az Úr 1981. esztendejében
Miért fontos?
Mert John Boorman bámulatos, drámai erejű filmje az egyik legismertebb feldolgozás. A látvány komor, mégis magával ragadó, a színészek (Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay, Patrick Stewart, Liam Neeson), tökéletesek, a modor költői, a rendezés ihletett. És legalább annyira fantasy, mint amennyire hatásos kalandfilm!

Az első lovag
Mikor mutatták be?
Az Úr 1995. esztendejében
Miért fontos?
Mert sokan szeretik. Megértjük őket, hisz az Airplane és a Ghost rendezője, Jerry Zucker, bár hamisítatlan álomgyári tinglitanglit hozott össze, de elég nehéz ellenállni egy olyan filmnek, melyben Richard Gere játssza Lancelotot, Arthur pedig a megtévesztésig hasonlít Sean Conneryre. És Guinevere? Nos, őt Julia Ormond szépsége teszi ellenállhatatlanná.

Arthur király
Mikor mutatták be?
Az Úr 2004. esztendejében.
Miért fontos?
Nem fontos. De érdemes megemlíteni, mert látványos példázata annak, hogy egy közepes akciófilm, hiába az Arthur királyos jelmezek, csak azért is közepes marad. Antoine Fuqua nagyon igyekezett, miként Clive Owen, Keira Knightley, Ioan Gruffudd és Mads Mikkelsen is, de nekik sem sikerült olyat produkálni, hogy érdekessé tehessék ezt a meglehetősen súlytalan próbálkozást.



Arthur király: A kard legendája

Mikor mutatják be?
Az Úr 2017. esztendejében.
Miért fontos?
Azt majd meglátjuk. Jude Law tud jó lenni és Charlie Hunnam (a legújabb Arthur) sem reménytelen eset, megfelelő körülmények között jó hasznát lehet venni. Guy Ritchie meg tud olyan felszabadult és elszabadult lenni, hogy mindenki remekül érezze magát. Ha lesz benne elég, ütősen megvalósított ötlet, a képi gegek pedig nem mennek a dráma kárára, sanszos, hogy jól fogunk szórakozni.