Halálos iramban 8
2017. május 19. / Szalóky Bálint

A Halálos iramban sorozat hosszú évek munkájával küzdötte fel magát a másodvonalbeli stúdiófilmek kategóriájából a blockbuster-szezonok várva-várt szuperlátványosságává.

A korai részek karcosságát, az illegális utcai versenyek túlrajzolt underground világát a széria réges-rég lecserélte. Hogy mire is? Természetesen az egész bolygót átszelő, a fizika törvényeire vállaltan fittyet hányó akciókra és a korábbiaknál is dagadóbb kar-, nyak- és vállizmokra. Egyvalamivel a Halálos iramban sorozatot nem lehet hibáztatni, azzal, hogy zsákbamacskát árulna. Éppen ellenkezőleg: egy olyan saját, mostanra minden ízében sziklaszilárd univerzumot építettek ki a producerek és az egyéb, csereszavatos alkotók, amelyben a jószívű és önnön szabályaikhoz (a család mindenekfelett!) tűzön-vízen át (és víz alatt is) ragaszkodó hősök a hét bármely napján rutinszerűen kockáztatják az életüket és kellően felpimpelt verdáikat. Ennek a csapatnak a leggonoszabb szuperbűnözők sem jelentenek komoly fenyegetést.
A záró trilógia(!) nyitódarabjának szánt nyolcadik epizód sem igen próbálkozik újítással, és nincs is rá különösebb szüksége. Ehelyett bedob a közösbe két Oscar-díjas színésznőt (Charlize Theron rosszabbul, Helen Mirren szerencsésebben jön ki a játékból), egy teljesen értelmetlen, de felettébb mutatós kubai száguldozást, egy New York-i autózombi-hadsereget, egy orosz jégmezőt plusz egy tengeralattjárót és egy atomrakétát. Mindez elég is ahhoz, hogy Diesel és társai bebizonyítsák, hogy a sorozat az előző rész forgatása idején elhunyt Paul Walker karaktere nélkül is tökéletesen működőképes maradt.




Top 5 – az öt legdögösebb Furious-pillanat

A Halálos iramban-filmeket nem másért, mint a maximálisan túltolt akciójelenetei miatt bírja a közönség. Lássuk, melyek voltak a sorozat történetének legmeglepőbb, legőrültebb mutatványai!

Halálos iram (2009): A meglehetősen gyengére sikerült második és harmadik rész után végre visszatért az eredeti szereposztás, és az akciójelenetek is új lendületet kaptak. A Mexikó és az Egyesült Államok határánál húzódó titkos barlangrendszerben zajlott az epizód legemlékezetesebb száguldása.

Ötödik sebesség (2011) #1: Ez a rész jelentette a fordulópontot, tulajdonképpen ekkor alakult át a sorozat azzá, amilyennek ma ismerjük. A csúcsjelenet egy vonatos akció a sivatagban, ahol néhány autót kellene meglovasítaniuk hőseinknek, de persze semmi sem úgy alakul, ahogyan eltervezték.

Ötödik sebesség (2011) #2: És ha ez nem lett volna elég, a banda rátett még egy lapáttal. Toretto (Vin Diesel) és társai sajátosan lovasítanak meg egy széfet: az autóikhoz láncolják, majd kitépik a falból, aztán úgy húzzák maguk után, hogy közben rendőrök tucatjai kergetik őket.

Halálos iramban 6 (2013): Üldözés egy hatalmas hídon, ahol az ellenfél nem átall egy méretes tankkal támadni. A csúcsponton Toretto úgy kapja el a levegőben az egyik autóból kirepülő Lettyt (Michelle Rodriguez), hogy azzal végérvényesen hadat üzen mindenféle realitásnak.

Halálos iramban 7 (2016): Hogy a csapat időt nyerjen, az ejtőernyős ugráshoz az autókat is magukkal viszik. Így aztán rögtön a sziklás-erdős hegyoldalban folytatódhat a nonstop akció.