Cinóber alkony – Ámos Imre alkotásai
2017. július 07. /

Ámos Imre művészete mélyen a kelet-európai ha¬gyo¬má¬nyok¬ban és történelemben gyökerező életmű. Ebből válogat a június elején, Szentendrén megnyílt kiállítás, mely ezúttal ritkán látott Ámos Imre-grafikákat és -festményeket mutat be a tragikus sorsú művész

termékeny alkotói periódusának szűk, 1929 és 1944 közötti tizenöt esztendejéből. Pályája kezdetén idilli, időtlen térbe helyezett, sokalakos kompozíciókat festett: kúthoz igyekvő, mélabús asszonyok, meditatív nyugalmú férfialakok népesítik be képeit. 1936-tól, részben a Párizsban személyesen is megismert Chagall hatására, figyelme a szubjektív álomképek és víziók megjelenítésére irányult. Az 1939-44 között keletkezett művein végigvonul az értelmes emberi létbe vetett hit és a sötét, pusztító háború elleni tiltakozás ellentéte. Hitét és reményét az angyalok, a háború brutalitását, a széteső, ezer darabra hulló valóság irracionalitását pedig hulló madarak, csonka fák, lángoló, üszkös fahasábok, fényt kioltó, pusztító emberalakok fejezik ki.
Az alkotásokon át kirajzolódó Ámos-képet a kiállításon hagyatékának szöveges dokumentumai is árnyalják: Anna Margithoz írt korai szerelmes levelei, 1935-44 között vezetett naplója, vázlatkönyvei, a lágeréletről tudósító tábori levelezőlapjai, valamint lírai versei és feljegyzései.

Szentendre, Ferenczy Múzeum / Anna Margit – Ámos Imre Emlékmúzeum
08. 20-ig