Született színész: Woody Harrelson 3 évtizede
2017. július 25. / Szalóky Bálint

Kevés színésznek adatott meg olyan változatos, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított karrier, mint a több mint három évtizede pályán lévő, 55 éves színésznek. A kultikus Született gyilkosok és a nem kevésbé „botrányos” Larry Flynt, a provokátor főszereplője a ’90-es évek első
felében volt a csúcson, ahová csak bő egy évtized elteltével sikerült visszakapaszkodnia. A július 13-án mozikba kerülő A majmok bolygója: Háború már e másodvirágzás része – remek alkalom, hogy átvegyük e nem mindennapi pályafutás fontos állomásait.

[kep3]

A tökös ’90-es évek

Született gyilkosok (1994)
Alkotók: Oliver Stone rendező, Quentin Tarantino, az eredeti forgatókönyv írója (Tarantino verzióját később teljesen átírták) és a színésztársak: Juliette Lewis, Tommy Lee Jones és Robert Downey Jr.
Előzmények: A kosaras Zsákolj, ha tudsz! (1992) és a Tisztességtelen ajánlat (1993) pikáns szerelmi háromszög-története után Woody Harrelson jó úton haladt afféle, hogy tisztességes élvonalbeli sztárrá váljon. Ehhez azonban még hiányzott egy igazán átütő szerep; ezt hozta el számára Oliver Stone a Született gyilkosokkal.
Miért fontos? A maga idejében rendkívül erőszakosnak számító és átütő vizuális megoldásokkal operáló szatíra egy sorozatgyilkos szerelmespár (Harrelson és Lewis) életébe enged betekintést. A film eredetileg a lehető legmagasabb korhatár-besorolást kapta, az amerikai mozikba csak egy négy perccel megrövidített változat kerülhetett, Írországban teljesen betiltották, az angol mozikban pedig csak nagy késéssel debütált. A Született gyilkosokat számos vád érte, mert valódi vérengzésekhez adott inspirációt, köztük az egyik legszörnyűbb iskolai mészárláshoz, a columbine-i tragédiához.
Milyen hatással volt W. H. karrierjére? Jelentős, de Harrelson merész szerepvállalásai nem mindig hozták meg a várt sikert: emlékezeteset alakított a Penthouse pornóbirodalom fejeként a Larry Flynt, a provokátorban (1996), de ezekben az években olyan buktákban is feltűnt, mint Michael Cimino utolsó filmje, a Hajsza a nap nyomában (1996) vagy a neo-noir Palmetto (1998). A bukások sorát gazdagítja a Pénzvonat (1995) című akciókomédia és egy gyatra vígjáték, a Tökös tekés (1996) is.

2000-es évek: díjak és szemfényvesztések

A harcmező hírnökei (2009)
Alkotók: Oren Moverman rendező, Ben Foster, Samantha Morton és Jena Malone színészek.
Előzmények: A sok fél siker és totális bukás hatására a 2000-es évekre Harrelson a megbízható mellékszereplők soraiban találta magát és még az olyan szakmai sikerekben is sikerült észrevétlen maradnia, mint a Coen testvérek Nem vénnek való vidékje vagy Robert Altmantól Az utolsó adás.
Miért fontos? A 2009-es év egyértelmű fordulópont volt Harrelson életében. Szerepelt nagy hollywoodi sikerekben (Zombieland, 2012), egy független és korhatáros szuperhős-filmben (Defendor – A Véderő), de legemlékezetesebb munkájának kétségkívül a Sundance-en és a Berlini Filmfesztiválon bemutatott A harcmező hírnökei bizonyult. A színész újfent bebizonyította, hogy meghálálja, ha igazán izgalmas szereppel kínálják meg. Az akkoriban igencsak aktuálisnak számító mozi olyan katonákról szól, akiknek az a feladatuk, hogy a harctéren elesettek hozzátartozóival közöljék a tragikus hírt.
Milyen hatással volt W. H. karrierjére? Ahogy azt mondani szokás, az Oscar- és Arany Glóbusz-jelölés visszahelyezte Harrelsont a térképre. Később újra együtt dolgozott Oren Moverman rendezővel a Rampart című James Ellroy-adaptációban, de az alkoholista, korrupt zsaru történetével nem sikerült megismételni A harcmező hírnökeinek kritikai sikerét.

Szemfényvesztők (2013)
Alkotók: Louis Leterrier rendező, Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Isla Fisher, Morgan Freeman és Michael Caine színészek.
Előzmények: Bár a szerepek változatosságával továbbra sem volt gond, régóta hiányzott a repertoárból egy kasszarobbantó mozi.
Miért fontos? A Hollywoodban mindennél többet érő kasszasikert Az éhezők viadala sorozat hozta el a színész életébe (Harrelson fontos mellékszerepet játszott a szériában), de talán ennél is többet nyomott a latban és Harrelson hollywoodi megítélésében a másodvonalbeli Ocean’s Eleven-utánzatnak indult Szemfényvesztők. A nagybani tolvajbűvészekről szóló mozi váratlanul nagy sikert aratott, ami megágyazott az azóta már elkészült folytatásnak és nagyot lendített a főszereplők karrierjén.
Milyen hatással volt W. H. karrierjére? Harrelson ismét a csúcson van. Játszott John Hillcoat akciófilmjében, a Tripla kilencesben, szókimondó tanár volt az Egy magányos tinédzserben, A majmok bolygója: Háborúban pedig a majmok elleni csatát vezető kíméletlen katonaként láthatjuk. Filmográfiája a közeljövőben is jelentős izgalmakat tartogat. A téli Oscar-szezonban mutatják be Rob Reiner drámáját (LBJ), melyben Lyndon B. Johnson elnököt alakítja, és ha ez sem lenne elég, láthatjuk Martin McDonaugh, az Erőszakik író-rendezőjének legújabb filmjében, a Three Billboards Outside Ebbing, Missouri című akciókomédiában. Harrelson e pillanatban éppen Star Wars-ozik: a Han Solo fiatalkoráról szóló Star Wars-filmet forgatja. Hollywood tehát mindenért megbocsájtott.



Woody és a tévé
Harrelson tulajdonképpen a tévének köszönheti mozis karrierjét. A ’80-as években a Cheers című sitcomban a csapos Woody Boydot alakította, méghozzá akkora sikerrel, hogy ötször jelölték érte Emmy-díjra, amit egyszer el is nyert. A színész a negyedik évadtól lépett be a történetbe, miután a szívrohamban elhunyt Nicholas Colasanto helyett be kellett hozni egy új, gyorsan megkedvelhető karaktert. Ez sikerült is: Harrelson 200 epizódon és nyolc évadon át maradt. Ahogy a mozis karrierje beindult, a televíziózás egyre inkább háttérbe szorult: 1996-ban beugrott a Kerge város egy epizódjába Michael J. Fox partnereként, a 2001-től futó Will & Grace-ben pedig Grace új pasijaként tűnt fel. És akkor ugorjunk egy nagyot és meg se álljunk A törvény nevében (2014) című HBO-s széria első évadáig: hősünk ebben az éjsötét krimiben Matthew McConaughey oldalán remekelt.