Kodály Fesztivál a kettős évforduló jegyében
2017. július 26. / Pavlovics Ágota

Kodály Zoltán a 20. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyisége volt, zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. Zenei nevelési koncepciója ma Magyarországon a zenetanítás alapja, és fontos szerepet játszik a profi zenészek képzésében is.
Kodály Kecskeméten született, így Kecskemét a magyar és az egyetemes zenetörténet meghatározó pontja lett. A „hírös városban” júliusban ismét lesz Kodály Fesztivál, amely idén Kodály születésének 135. és halálának 50. évfordulója jegyében zajlik. A Kodály Intézet igazgatójával, a Kodály Szeminárium művészeti vezetőjével, dr. Nemes László Norberttel beszélgettünk.

Július 16. és 28. között rendezik meg a Kodály Fesztivált, röviden összefoglalná a történetét?
Dr. N. L. N.: A fesztivál előzménye az 1970-ben először, Kodály Zoltánné kezdeményezésére létrejött, valamint a kecskeméti ének-zenei iskola alapító igazgatója, Nemesszeghyné Szentkirályi Márta által vezetett Kodály Szeminárium, ahol a zenepedagógiai kurzus fontos kiegészítése volt a fiatal magyar zeneszerzőket és előa­dó­mű­vé­szeket felvonultató akkori hangversenysorozat. A nyári szemináriumok népszerűsége szülte a Kodály Intézet létrehozásának gondolatát, s bátran kijelenthető, hogy 1975 óta a Kodály Intézet Kodály Zoltán zenepedagógiai koncepciójára épülő felsőfokú tanárképzés kiemelt jelentőségű nemzetközi központja. A Kodály Intézet 2005. január 1. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem önálló oktatási egysége, kecskeméti és budapesti csoporttal. Az Intézet feladata Kodály Zoltán szellemi hagyatékának őrzése, valamint a magyar és külföldi zenepedagógusok Kodály elméletén alapuló képzése.

Idén milyen gondolat, téma, mottó köré épül a Kodály Fesztivál programja?
Dr. N. L. N.: Kodály Zoltán 135 éve született és 50 éve, 1967-ben halt meg. A kettős évforduló tiszteletére Kodály zeneszerzői munkásságát helyeztük a fesztivál programjának középpontjába. A fesztiválon a hagyományokhoz híven széles zenei kínálattal várjuk az érdeklődőket. Az összművészeti fesztivál szervezésében a Kodály Intézet a művészi koncepció kialakítását végzi, vagyis a tematika kialakítása a feladatunk. Kecskeméten, ahogy más kisvárosokban is, a közönséget sok minden érdekli, ezért nagy­ze­ne­kari estek, szólóestek, gyerekprogramok, színházi előadások és néptánc is szerepel a programban. Akik szeretik a zenét, bizonyára megtalálják a számukra legkedvesebb műfajokat.

Kodály jelentős számú alkotása közül mely műveit válogatták a programba, és kik fogják előadni azokat?
Dr. N. L. N.: Július 16-án Kodály Zoltán Székelyfonójával indul a fesztivál a Főtéren, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli. A szólisták Felber Gabriella, Mester Viktória, Molnár Levente, Fekete Attila, Kiss Tivadar, közreműködik a Magyar Rádió énekkara (karigazgató: Pad Zoltán). Július 17-én „Kodály nyomában” címmel Sebestyén Márta és muzsikus vendégei adnak estet a Városháza udvarán. Július 19-én Kodály-dalok csendülnek fel a Református Újkollégiumban, Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Pataki Bence és Virág Emese előadásában. Július 21-én szintén a Városháza udvarán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kecskemét City Balett közös programja lesz látható. Az est címe Performansz és bemutató előadás énekhangra és táncszínházra komponálva. Az előadásban Kodály Nyári este, Romance, Adagio, valamint Intermezzo című művei hangzanak el táncszínházi előadásban, a magas művészi minőség és izgalmas élmény garanciája Kodály muzsikáján kívül a koreográfus Barta Dóra és a rendező Almási-Tóth András személye. Július 23-án a Kelemen Kvartett koncertjén Kodály I. vonósnégyese – amelynek komponálása során a mester első ízben merítette teljes zenei anyagát a népzenéből – Kodály: Cselló-szólószonáta, valamint Duó hegedűre és csellóra című művei hangzanak el.

Kodály neve, az éneklés fontossága, illetve a kórusmuzsika jelentősége egybeforrt. Milyen kórusok képviselik a kóruséneklést a fesztiválon?
Dr. N. L. N.: Július 24-én a Netherlands Youth Choir (Hollandia) és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus koncertje lesz hallható a Piarista templomban, július 25-én pedig a Columbus Children’s Choir (USA) koncertjét hallgathatja meg a közönség a Barátok templomában. Intenzív karvezetés kurzusunk zárásakor pedig terveink szerint nem kevesebben, mint kétszázan énekelnek majd a zenekarral együtt. Július 28-án a Nagytemplomban Kodály Concerto, Szimfónia és Esti dal című műveit a Kodály Szeminárium kórusai és a Debreceni Kodály Filharmónia adja elő.

Milyen gyerekprogramokra hívná fel a figyelmet?
Dr. N. L. N.: Július 26-án az Apnoé zenekar ad a gyerekeknek koncertet az Ifjúsági Otthon udvarán. Ezen a napon este pedig a nagyszerű Amadinda Ütőegyüttes a Városháza udvarán ifjú kecskeméti tehetségekkel játszik együtt.

Tapasztalataik alapján melyik programok aratják a legnagyobb sikert a közönség körében?
Dr. N. L. N.: A nagyzenekari esteket kedvelik a nézők a legjobban, de nagyon népszerűek a Főtér különböző pontjain este 7-kor kezdődő koncertek is. Az örömzenélésben a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolai tanulói vesznek részt.