Jóból jót – Jardinette Kertvendéglő
2017. október 02. / Bóta Gábor

A Jardinette Kertvendéglő idegnyugtatóan békebeli. Öreg, buján lombos fákkal, jókora a kert, amiből kimetszettek egy darabot üveges téli kertnek, ez jól fűthető, egész évben használható. Az egykor lepukkant, patinás épületet pedig, ami valaha Szürke Csacsi néven működött, szépen

felújították, ott is sokan elférnek, még egy kis borospince is található benne. Mivel közel a Farkasréti Temető, volt ezen a helyen egyszerre esküvői és ballagási ebéd, és ugyanekkor halotti tor is, nem ütötték egymást, jól elkülöníthető a vendégsereg. Arra pedig vigyáznak, hogy ilyenkor hangoskodás, zenés dínomdánom ne legyen, ez vacsoránál lehetséges, ekkor rendszeresen van élő zene. Mindezt Szőllősi Krisztián üzletvezetőtől tudom meg, aki nagy élvezettel mesél, közben ezt-azt intéz, ide ugrik, oda ugrik, majd vissza-visszatér hozzánk. Érződik rajta, hogy imádja, amit csinál. Azt is tőle tudom meg, hogy már 2022. május 27-re is van asztalfoglalásuk, mert akik itt tartották a 30 éves érettségi találkozójukat, annyira jól érezték magukat, hogy rögtön eldöntötték, öt esztendő múlva ugyanitt szeretnék látni egymást.
Dr. Kálmán Péter, aki ötven évet töltött a vendéglátásban, irányította a szintén hangulatos kerttel rendelkező Kis Royalt, vezette például a Palace Szállót, volt a Hotel Olympia igazgatója, 2001 őszén, hathatós felújítás után Jardinette Kertvendéglő néven nyitotta itt meg birodalmát. Az elnevezés némiképp félrevezető, azt gondolnánk, hogy zömében a francia konyha remekei rendelhetők, de alapvetően magyar fogásokat szolgálnak fel. A jardin szó kertet jelent, ami mindig megihlette az elmúlt százötven év vendéglőseit. És nemcsak őket, hanem természetesen azokat is, akik a finomságokat bekebelezték, örömmel iszogattak, vagy éppen tették a szépet, mulatoztak a vén fák hangulatos társaságában. A nagy költő, Faludy György – akinek a fotója több híresség, például Bodrogi Gyula, Görgey Gábor, Szinetár Miklós, Hámori Ildikó, Vitray Tamás, Sándor György társaságában kint díszeleg a falon – ezt írta. „Boldogság volt itt, az esti kertben, csiga előétellel, mely nem csigázott el, és bécsi szelettel, melyet joggal nevezhetnék pompás magyar szeletnek.”
[kep3]
Édesapjától Kálmán Zoltán vette át a stafétabotot és az irányítást. Ő egyáltalán nem a vendéglátásból jött, a multik világát hagyta ott azért, hogy továbbvigye a szép hagyományt. Lelkes szavaiból megtudom, ha lehet, a közelből igyekeznek minőségi magyar alapanyagokat beszerezni, kistermelőktől. Elsődleges szempont a frissesség. Italok tekintetében is igényesek, újdonság, hogy tulajdonképpen már nem is borlapjuk van, pezsgők, habzóborok, kézműves sörök is találhatók rajta. Naná, hogy rendeznek borvacsorákat is, akár olyan különlegeseket, hogy borpárbaj elnevezéssel egyszerre két borászt is hívnak, hadd mérkőzzenek meg egymással a nedűik. A sörökre is nagy hangsúlyt fektetnek, nemrégen van saját palackozású sörük, Szürke Csacsi néven az elődjükre emlékezve. Sőt, ritkaságszámba menően, tartanak sörvacsorát is, ekkor a sous séf, Izsáki Marcell – aki nyáridőben a kertben készített grillételekért is felel – párosít különböző sörökhöz különböző fogásokat. Elég nehezen elképzelhető, hogy például a desszertekhez mi is passzol, de például a mézes belga csokoládétortához nem hangzik rosszul a meggyes sör, vagy egy fajsúlyosabb húshoz a fekete sör.
Házi kencékkel kezdünk, elsőrangúan lágyan ízes a padlizsánkrém, érdekesség a babot, krumplit, sárgarépát is tartalmazó givecs, a juhtúrós körözött pedig egészen elsőrangú (1950 Ft). Kár, hogy a kenyereknek jobbára csak az egyik felét pirítják meg hozzájuk. A levesek közül én bizony a gulyást (1290 Ft) emelném ki, mert Budapesten kevés helyen kapható ennyire tartalmas, hússal, csipetkével teli, bátran fűszerezett, nem turisták számára ízetlenné és érdektelenné könnyített verzió belőle. De ugyanígy jó a gyöngyöző marhahúsleves is grízgaluskával (1290 Ft). Az ételek minőségért Csánki István séf felel, minket pedig Bujka Zoltán szolgál ki, nagy közvetlenséggel és gyakorlott szakértelemmel.
Divattá vált régen eldobott húsrészek feldolgozása, ezekből itt az omlós, barna sörös marhapofa képviselteti magát, amihez szalvétagombóc dukál (3590 Ft). A borjúláb rántva tartármártással régi tradicionális, már kevés helyen kapható, általam meglehetősen kedvelt étel (2890 Ft). Bár tudom, hogy igazi kalóriabomba. Itt nem egy lábat, fél lábat vagy negyedet adnak belőle, gusztusosan korong alakúra formázzák. Fölöttébb jó idea a hagymás rostélyost nem a megszokott, könnyen kiszáradó hátszínből csinálni, hanem zaftosan nedvdús ribeye-ból (4100 Ft). Természetesen médiumnál jobban megsütve nem szabad kérni. Sok-sok hagyma dukál hozzá, az viszont gusztusosan aranysárgára, alaposan megpirítva. Mindehhez érdemes tényleg harsogóan friss salátát kérni, különböző dresszingekkel (1190 Ft). A gluténmentes csokoládétortán, amihez forró meggyöntet is társul, egyáltalán nem érződik, hogy bármi is hiányzik belőle (1090 Ft). Cukormentes desszert még nincs, de ígérik.
A Jardinette valóban békebeli hely, nem itt fogják megújítani a gasztronómiát, jobbára tradicionálisan, nem elspórolva semmit, jó alapanyagokból jól főznek.

XI., Németvölgyi út 136.