A csendestárs: Matthew Vaughn
2017. szeptember 15. / Szalóky Bálint

Matthew Vaughn producerként kezdte és ebbéli minőségében sokáig csendesen meghúzódott Guy Ritchie árnyékában. A Kingsman: A titkos szolgálat hatalmas sikere azonban végérvényesen
a legkapósabb rendezők közé emelte. A várva várt folytatás szeptember 21-től látható a mozikban: a Kingsman: Az aranykör bemutatása remek alkalom, hogy felelevenítsük eddigi munkásságát.

Az aranykezű producer
Be sem töltötte még a harmincat, amikor Matthew Vaughn csúcsra ért, ő állt ugyanis producerként Guy Ritchie nagyjátékfilmes rendezői be­mu­tat­ko­zá­sa, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998) mögött. A London alvilágába kalauzoló mozi sajátos vizuális megoldásaival, lehengerlő humorával és szerethető, sokszínű karaktereivel az évtized egyik meghatározó filmje lett, amely az azt követő évek angol film­gyár­tá­sá­ra is nagy hatással volt. Vaughn kitartott Ritchie mellett, gyü­möl­csö­ző munkakapcsolatuk következő állomosa a Blöff (2000) volt, majd egy csúfos bukás, a Hullámhegy (2002) következett. Producerként közösen bábáskodtak a börtönös-focis Gépállat SC (2001) felett, melyben A Ravasz, az Agy… vagy fél tucat színésze feltűnik, élükön az egykori futballistával, Vinnie Jonesszal.

Családi csillogás
Vaughn sokáig abban a tudatban élt, hogy az amerikai színész, Robert Vaughn (A hét mesterlövész, Pokoli torony) az édesapja, később azonban kiderült, hogy a valódi apa nem más, mint egy igazi angol arisztokrata, VI. György keresztfia. Ennek ellenére Matthew megtartotta a Vaughn nevet. A család 2002-ben újabb hírességgel gazdagodott: hősünk feleségül vette minden idők egyik legsikeresebb szupermodelljét, Claudia Schiffert, akitől három gyermeke született.

[kep3]

Zöldfülű rendező
Első saját rendezése egy bűnügyi mozi, a J. J. Connolly regénye nyomán készült Torta (2004) volt. A londoni drogügyletek körül bonyolódó film a Guy Ritchie-vonalnál komorabb hangvételt ütött meg, és nem mellesleg sztárt csinált a főszereplőjéből: a név nélküli, múltjától szabadulni vágyó gengszter szerepében Daniel Craig remekelt. Olyannyira, hogy emiatt a szerep miatt választották James Bondnak. Vaughn is szóba került a Casino Royale rendezőjeként, de végül ebből nem lett semmi.

Szuperprodukciók
Hollywoodi belépője a Csillagpor (2007) című Neil Gaiman-adaptáció volt. A hullócsillag nyomába eredő, szerelmes ifjúról szóló látványos fantasy jól vizsgázott a kritikusoknál, de a műfajjal egyre inkább telítődő közönséget jobbára hidegen hagyta. Ajánlólevélnek azonban hatásos volt, Hollywood urai feljegyezték, hogy Vaughn elbír egy nagyobb költségvetésű produkcióval és olyan nagy sztárokkal, mint Robert De Niro vagy Michelle Pfeiffer.

Képregények, első felvonás
A Ha/Ver az épp virágkorát élő szuperhősfilm-ipar meglepő leágazása volt. Szembement mindazzal, amit a fősodor, vagyis a Marvel és a DC univerzuma kínált: Vaughn leszámolt a családbarát megközelítéssel és a makulátlan hősökkel, helyettük esendő, hétköznapi figurákat helyezett az akciódús sztori középpontjába, melyet vulgáris humorral és rengeteg erőszakkal spékelt meg. Nem csoda, hogy ezek után őt kérték fel a X-Men sorozat felfrissítésére: a hatvanas évekbe visszakanyarodó, Magneto és Xavier barátságát elmesélő Az elsők (2011) a széria máig legjobban sikerült darabja, Vaughn új életet lehelt az egyre fáradtabbá és önismétlőbbé váló történetfüzérbe. Mindeközben producerként részt vett a Ha/Ver folytatásában és A fantasztikus négyesben is, ám ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban
Vaughn jó eséllyel pályázott Az ébredő erő rendezői székére, a tárgyalások kezdetben jól haladtak, olyannyira, hogy a rendező visszamondta az X-Men következő epizódját, de végül J. J. Abramsé lett a meló. Vaughn ezzel elit csapatba került, hiszen őelőtte David Fincher, Guillermo del Toro, Neill Blomkamp és Brad Bird sem tudott közös nevezőre jutni a Lucasfilmmel.

Képregények, második felvonás
Vaughn ezután visszakanyarodott a képregények világához, de ezt sem akárhogyan tette! Ahelyett, hogy valamelyik bejáratott franchise újabb darabját készítette volna el, öntörvényű rendezőként inkább hazatért Angliába, hogy megreformálja a kémfilmek műfaját. A Kingsman olyan lett, mintha Vaughn a Ha/Verből pumpált volna friss vért egy Bond-moziba. Apropó vér: a templomi leszámolás jelenet garantáltan emlékezetes maradt mindenki számára, és végre Colin Firth is újra testhezálló szerepben feszíthetett a fiatal és tapasztalatlan, de gyorsan tanuló ügynök (Taron Egerton) mentoraként. A második részben a korábbi sztárokhoz olyan hírességek csatlakoznak, mint Jeff Bridges, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum és Elton John. Igen, Elton John!