Laza Pala Strandbisztró
2017. november 05. / Bóta Gábor

Bíró Lajos nemcsak sztárséf, meg kitűnő, fantáziadús szakács, hanem bőrébe soha nem férő ember is. Fogyhatatlanok az energiái, a tettvágya állandó, a szakma iránti szeretete örök. Nem rest borzadályosan korán kelni, egyfolytában tevékenykedni, ha már nem is a konyhában, de különböző éttermei körül, az üzemmenetre való felügyelésen kívül mindig valami izgalmasat kieszelve. Nem csak újabb meg újabb ételeken töri a fejét külföldre is gyakran látogatva, meg szaksajtót is bújva és továbbgondolva, hanem bizonyos időközönként lehet tőle várni valami meglepőt.

A nyár közepén éppen a Palatinus Strandon nyitott, Forgács Zoltán társával közösen, egy érdekes helyet, Laza Pala néven. Belülről, de kívülről is lehet rendelni, tehát nem muszáj hozzá jegyet venni. Mindkét oldalon kényelmesen le is lehet ülni, persze nem fehér abroszos, terített asztaloknál. De nagyon jól szolgának a termetes fatálcák, és rajtuk egy olyan színesen gusztusos kartonlap, amin az étlap is található.
A Laza Pala Strandbisztró nyilvánvaló előzménye a Belvárosi Piacon Bírónak A Séf utcája és a Buja Disznók nevű minőségi kifőzdéje. És mivel a nyár ott nem számít csúcsszezonnak, ezek személyzetének egy része kitelepült a strandra, ahogy néhány étel is. A legnagyobb sláger persze a negyven dekás, impozánsan óriási rántott hús, itt Laza Bécsi néven, melynek spéci prézlije ötféle morzsából készül, ebből kettő magyar, kettő távol-keleti, egy pedig nyugati portéka. Mindehhez nagy karéj (nem szelet, ami ugye sokkal kisebb) erdélyi, kovászolt, félbarna kenyér dukál, amit enyhén megpirítanak, megkenik házi majonézzel, és ezt is melegen, snidlinggel meghintve, kovászos uborkával tálalják. Mindez 2100 forint. Ha hozzáveszünk még hatszázért egy adag sült krumplit, amit szép pirospozsgásra csinálnak, nem olyan haloványra, mint általában a gyorsétteremláncokban, akkor ezzel ketten igen bőségesen jóllaknak.
Bíró mondja is, hogy kell a látvány, ha fele ennyit adna, fele pénzért, az közel sem lenne ennyire hatásosan imponáló. De elképzelhető a rántott húshoz majonézes burgonyasaláta (500 Ft) is, amit a Hold utcai piacon alapjáratban adnak mellé. Ami még ott is kapható, az az ugyancsak nagydarab, gusztusosan hosszú, szemre is rögtön igencsak kívánatos, kézműves lecsókolbász (1700 Ft), ami egy dunabogdányi kisüzemből érkezik.
Presztízskérdés, hogy mindent csak akkor kezdenek készíteni, amikor megrendelik, tehát semmi, de semmi nem szottyad melegítőn, vendégre várva, ízeiből, zamataiból, élvezeti értékéből rengeteget veszítve. Még a nosztalgikus párizsis zsemléhez (990 Ft) a párizsit is csak akkor kezdik vágni, amikor kérik, a szendvicsek sem állnak ott előre elkészítve. A jókora, vastag, csaknem húszdekás hús egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot, szalonnát persze azért igen. A kenyeret még főtt tojás és uborka is díszíti. Kapható nagyjából ugyanezzel a „felszereltséggel” csirkés szendvics is, félig tápon, félig kapirgálva nevelt csirkéből (1100 Ft). És van joghurtban pácolt, vaslapon sült, jó zaftos fél csirke (1800 Ft). Akik nem akarnak húst enni, azok rendelhetnek hideg, paradicsomos vagy olívás tésztasalátát (1200 Ft). Több mindenhez adnak friss, zöld kakukkfüvet, amit reggelente Bíró maga szed a kertjében. Desszertként különböző gofrikat kérhetünk.
Jó idő esetén a fél 12-től nyitva tartó étteremnél a strand felől meglehetősen hosszú sor kígyózik, az asztaloknál pedig végig lehet mustrálni a nagy élvezettel lakmározókat. Az utcai front még közel sem ennyire népszerű, aki tud, annak érdemes onnan közelítenie. Valószínűleg sokan megnézik, mi az, amiért ennyien sorban állnak. Ez hozhat is vendégeket, míg másokat el is riaszthat. Akik pedig ismerik Bírót, azok számára a neve garancia. A strandbeli viszonyokat végignézve nem véletlen a tömegvonzás, ár-érték arányban és az adagokat is tekintve igencsak jót ad.
Persze máris vannak új tervek. A Hold utcai piacon hetente lesz séfasztal. Az egyik verzióban háromféle rákot és háromféle steaket ehetünk, hozzá gin-tonikot. Nem lesz olcsó. De aki megengedheti magának, annak feltehetően az is megéri majd.