A Coen tesók B-oldala
2017. október 26. / Kovács Gellért

Joel és Ethan Coen előtt jó ideje nyitva áll minden hollywoodi ajtó, boldogok azok a stúdiók és alkotók, amelyekkel/akikkel az egyéni stílusú géniuszok szóba elegyednek. Elsősorban persze az
számít szenzációnak, ha ők állnak a kamera mögött rendezőként, de sokszor az is elég a hírveréshez, ha valamilyen „másodlagos” minőségükben kerülnek fel a stáblistára. Most régi cimborájuk, George Clooney mutatja meg, mit tudott kihozni egy Coen-forgatókönyvből: a Suburbicon – Egy kis szelet mennyország október 27-én kerül a mozikba. Ennek apropóján összegyűjtöttük a testvérek „mellékeseit”.

Bűnözési hullám (1985)
Kinek írták?
Sam Raimi horrorfilmesnek, aki ekkortájt éppúgy még csak a szárnyait próbálgatta, csakúgy, mint Coenék. Régi barátság az övék, még egy ilyen B-filmes fekete komédia is belefért.
Mennyire coenes?
Bizonyos szempontból nagyon is, hisz Coenéknek való vidéken járunk, idióták követnek el benne idióta hibákat, baklövéseiket pedig véres-meredek poénok kísérik. Viszont megtekintésre tényleg csak azoknak ajánljuk, akik megtalálják a zamatot kedvenceik zsengéiben is.

Dől a moné (2012)
Kinek írták?
Leginkább azoknak, akik szerint minden mindegy, csak Coen legyen. A festménylopásos blődli egyébként remake: az 1966-os változatban Michael Caine és Shirley MacLaine bolondozott – ebben meg többek között Colin Firth és Cameron Diaz igyekszik zsánerszerűen grimaszolni, de ők sem tudják igazán, hogy minek.
Mennyire coenes?
Nyomokban. Ha Joel és Ethan rendezte volna, az bizonyára egy másik szint lenne, de így megmaradt hellyel-közzel védhető bérmunkának, ami Coen-utánzatnak sem elég meggyőző. Nem véletlenül vándorolt a projekt évekig Hollywoodban, míg végül náluk kötött ki.

Rendíthetetlen (2014)
Kinek írták?
Tulajdonképpen Angelina Jolie-nak. Mire nekiálltak a munkának, Laura Hillenbrand igaz történet alapján készült regényéből már jó ideje létezett egy első forgatókönyv-változat. Ezt gyúrták újra Coenék.
Mennyire coenes?
Szinte semennyire. Ha csak a szakértelmet nem vesszük annak. És hát miért ne vennénk? A második világháborús túlélősztoriból korrekt álomgyári hősfilm készült. Kiszámítható, de meggyőzően profi.


Kémek hídja (2016)
Kinek írták?
Mindenkinek, aki szerette. S mi tagadás, elég sokan szerették, az Akadémia szavazói is, hiszen mindeddig ez az első és egyetlen, nem Coen-filmhez készített Coen-forgatókönyv, melyet Oscar-díjra jelöltek. Teljes joggal, hisz Matt Charmannel karöltve remek munkát végeztek.
Mennyire coenes?
Humoruk meg-megcsillan benne, ám a Kémek hídja alapvetően egy szellemes-érzelmes kémfilm, amely inkább a klasszikus-patinás holly­woodi nyelven meséli el a hidegháború egyik nagyon amerikai hi­deg­há­bo­rús történetét, izgalmas karakterekkel és csodás pár­be­szé­dek­kel. Igazából ezzel a forgatókönyvvel bizonyították be Coenék, hogy nem csak a saját világukban tudnak ihletetten alkotni, hívogatják is őket rendesen – legutóbb A sebhelyhesarcú újabb remake-jének írásába szálltak be állítólag, szkriptdoktori minőségben.

Suburbicon (2017)
Kinek írták?
Még feltehetően maguknak, első önálló filmjük, a Véresen egyszerű után, 1986 környékén. A ké­sőb­biekben George Clooney csapott le a cuccra; George a színészkedést kicsit már unja, rendezni viszont megint volt kedve, így aztán fogta Matt Damont, s belekergette ebbe a tipikusan coenes kisvárosi őrületbe.
Mennyire coenes?
Egy sorral feljebb ezt meg is válaszoltuk: nagyon. A Velencében bemutatott alkotás az előzetes alapján tényleg úgy néz ki, mintha a tesók rendezték volna – jó kérdés, hogy ez mire elég nélkülük. Meglátjuk, Clooney mennyire tudta magáévá tenni a Suburbicont, mennyire tűnik a filmje eredetinek vagy másolatnak.
TÉVÉS ÜGYEK:

Fargo
Tévésorozatot csinálni az egyik leghíresebb Coen-moziból, ráadásul úgy, hogy a széria igazából csak szellemi folytatása az 1996-ban bemutatott klasszikusnak? Merész feladat! Bizony, a Fargónak szellemisége van, amit mindannyiunk legnagyobb (és kellemes) megdöbbenésére a sorozatszakma egyik legújabb csodagyereke, Noah Hawley bravúrosan fogott meg. Az FX által finanszírozott, három évadnál tartó szériában egymást érik a hatalmas sztárok, Hawley évadonként egyetlen nagy sztorit mesél – Joel és Ethan állítólag elégedettek a látottakkal, de produceri kreditjük igazából szinte csak tiszteletbeli.

The Ballad of Buster Scruggs
Ezt is megéltük: a Coen testvérek saját, eredeti tévésorozatot csinálnak! Méghozzá westernt! Anto­ló­gia­so­rozatot. Szuperül hangzik, még úgy is, hogy egyelőre nagyon keveset tudunk róla: az biztos, hogy végül a Netflix csapott le a tervre, az első etap 6 részből áll, lesz benne James Franco is – és valamikor 2018-ban érkezik!