Egy megunhatatlan história
2017. december 05. / P. Á.

Vámos Miklós rendkívül sikeres anyaregénye, az Anya csak egy van után írta Apák könyve című művét. A családregény a szerző 2000-ben megjelent főműve, leghíresebb, legsikeresebb, legtöbb nyelvre fordított kötete, amelyből azóta idehaza még két tucat kiadás jelent meg.

Tekintve, hogy a könyv az utolsó szálig elfogyott, az Európa Kiadó idén újra kiadta, és új borítót is adott neki.
A szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy megfesti a közép-európai és a magyar történelem tablóját egy zsidó család sorsán keresztül. A Stern, később Csillag család tagjainak históriája 1705-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején kezdődik, és 1999-ben a napfogyatkozás napjaiban zárul. Az író 12 fejezetben beszél a Stern família nemzedékeinek életéről, magánéletük eseményeire koncentrálva. Vámos Miklós egy pontosan felvázolt korrajzon belül ábrázolja, hogyan éli át egy magyarországi zsidó család az elmúlt három évszázad minden csalódását, keserűségét, veszteségét, milyen tapasztalatokat szereznek és adnak át a fiúk a családban. A családi élet ügyeiből megpróbálja kirekeszteni a külvilág, pontosabban a politika történéseit, ami persze nem lehetséges, a történelem, a politika folyton beavatkozik az életükbe. Nem tarthatják távol maguktól a 20. század nagy fordulatait, a háborúk, a zsidótörvények, a Rajk-per, az 1956-os forradalom eseményeit.
Úgy tűnik, a Sternek sorsa a távozás és a hazatérés, az emigráció és az otthonteremtés váltakozása, az emberi kötődések és a sors meghatározta elválások ismétlődése. Valamennyi Stern célja hasonló: boldogulni szeretne, ép bőrrel szeretné átvészelni a kríziseket, meg akarja őrizni normális emberi kapcsolatait. A család egymást követő nemzedékeinek férfi tagjai gondolataikat egy régi, vászonba kötött füzetbe, az „apák könyvébe” jegyzik le. Ennek a könyvnek a bejegyzései adják a regény egyik rétegét; a másikat az írói narráció. Mindkettő remek alkalom a szerző számára, hogy az egymást követő korok stílusában szólaljon meg. Vámos Miklós könyve remek. Akár első alkalommal, akár sokadikra lapozza fel az ember, mindig magával ragadja a regény szépsége.
Vámos Miklós: Apák könyve
Európa Könyvkiadó, 2017
544 oldal / 3990 Ft