Lássuk a medvét!
2017. december 18. / Kovács Gellért

Az angolok kedvenc mesemacija immár másodszor okoz mókás kavarodást a mozikban, természetesen világhírű embersztárok társaságában. A Paddington 2 premierjének alkalmából a PM medveügyi referense utánanézett a híres filmes mackóknak.

Micimackó
Mikor cammogott fel a vászonra?
Alan Alexander Milne csekély értelmű, de hatalmas szívű medvéjének Disney-féle verziója a hatvanas évek végén kapta meg első saját rövidfilmjét, 1977-ben pedig mozikba került az addigi animációk összefűzött, kibővített, egész estés változata. A Százholdas pagony megunhatatlanul bűbájos lakói a mai napig jelen vannak a tévében, s néha még a moziba is beteszik a lábukat.
Mennyire szeretjük?
Bár sokan tartottak tőle, hogy a Disney-féle édeskés stílus árthat Micimackó imázsának. de a rajzfilmesek abszolút ízlésesen adaptálták a klasszikus gyerekkönyvet, így munkájukat a legnagyobb rajongók is elfogadták.

Maci Laci
Mikor cammogott fel a képernyőre?
A nyakkendős-kalapos nagymedve és kicsi cimborája, Bubu először Foxi Maxi saját sorozatában tették tiszteletüket, 1958-ban. Két évvel később már saját műsoridőt és kiemelt helyet kaptak a legendás William Hanna – Joseph Barbera rajzfilmvállalatnál.
Mennyire szeretjük?
A Magyar Televízió még az átkosban is előszeretettel vetítette a Yellowstone Nemzeti Park csibészeinek kalandjait, de Laciéknak most is bérelt helyük van a csatornák hétvégi gyereksávjában. A borzalmas CGI-moziváltozat is eljutott hozzánk 2010-ben, arról viszont jobb hallgatni.

Grizzly
Mikor cammogott fel a vászonra?
1976-ban. Agyatlan, a medvékre nézve nem túl hízelgő B-horror, amely minden bizonnyal a Cápa sikerén felbuzdulva igyekezett szárazföldön is démonizálni egy nagyméretű ragadozót.
Mennyire szeretjük?
Mint az emlékezetesebb B-horrorokat általában. Mindenesetre azóta több hasonló medvés rémfilm is készült – de ebből a filmből a VHS-korszak csinált klasszikust.
[kep3]
A medve
Mikor cammogott fel a vászonra?
Jean-Jacques Annaud 1988-ben bemutatott, epikus, úgynevezett dramatizált természetfilmje egy kicsi medvéről szól, akinek elpusztult az anyukája, de egy sebesült nagy medve befogadja. És egy vadászról, aki fontos dolgokat tanul a természetről.
Mennyire szeretjük?
Megható, profi és igen igényes produkció – kicsit szentimentális, de nagyon jól áll neki!

Mackótestvér
Mikor cammogott fel a vászonra?
A Disney animációs részlege 2003-ra már túl volt második aranykorán. E kedves mesét, melyben egy eszkimó kisfiú és egy mackó testet cserélnek, Oscarra is jelölték, de nem lett belőle klasszikus.
Mennyire szeretjük?
Ha a cégnél medvét rajzolnak, azt nem lehet nem szeretni, s a Tarzan után Phil Collins most is jó dalokat írt. Szóval, mézes puszedlit majszolva lecsúszik szépen.

A grizzlyember
Mikor cammogott fel a vászonra?
Werner Herzog a dokumentumfilmezést is nagyon komolyan veszi. Izgalmas és alapos, 2005-ben bemutatott portréja Timothy Tradewell természettudósról szól, aki nemcsak imádta a grizzlyket, de mindenkinél bátrabban közeledett hozzájuk.
Mennyire szeretjük?
Herzog azt ígéri, megpróbálja kideríteni, honnan eredt a férfi szenvedélye és vakmerő bátorsága. És amit Herzog ígér, azt be is tartja. Lebilincselő, gondolatébresztő filmnyomozás.

Ted
Mikor cammogott fel a vászonra?
Seth MacFarlane csajozós plüssmacija először 2012-ben mutatta be, hogy keseríti meg gazdája, Mark Wahlberg életét. Azóta már egy folytatásban is emelték a tétet – és a káromkodások számát.
Mennyire szeretjük?
Az első medvebuli rettentő vicces volt – a második csak vicces. Harmadikat már nem feltétlenül kérünk, de ha lesz, azt is kibírjuk!

A visszatérő
Mikor cammogott fel a vászonra?
Alejandro González Inárritu magasművészeti igényességgel elkészített 2015-ös túlélőfilmjének leghíresebb csatája Leonardo DiCaprio és a medve véres küzdelme. Imádták a nézők és az internetes mémartisták is!
Mennyire szeretjük?
Leót? Nagyon. Megdolgozott azért a kiszurkolt Oscar-díjért. De a filmet is kedveljük persze.

Brigsby Mackó
Mikor cammogott fel a vászonra?
Az idei CineFest közönsége odavolt érte, rendes moziforgalmazásba aligha jut el e különös coming-of-age történet, amelyben egy fiúból egy különös medvés tévésorozat bűvölete nevel felnőttet.
Mennyire szeretjük?
Amennyire fura a szinopszis, annyira komoly a téma, amellyel e zseniális film foglalkozik. És Mark Hamill Oscar-jelölést érdemelne az alakításáért!

Paddington
Mikor cammogott fel a vászonra?
Három esztendeje. A kis perui medve alaposan felforgatta a nagyvárosi család életét. És bebizonyította, hogy úgy is lehet vidám medvés mesefilmet csinálni, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, de a felnőttek se maradjanak hoppon.
Mennyire szeretjük?
Sokat mosolyogtunk rajta. Reméljük, a folytatással se lesz ez másként!