Anyám mozija
2017. december 28. / Szalóky Bálint

Margherita (Margherita Buy) felkapott olasz rendezőnő, aki egy gyári sztrájkról forgat realistának szánt drámát. A főszerepre sikerült megnyerni az amerikai Barry Hugginst (John Turturro), de a színész nemtörődöm hozzáállása és sztárallűrjei elviselhetetlenné teszik a forgatást. A stáb tagjai

körében ugyanaz a helyzet alakul ki, mint amiről maga a film szól. A feszültségekkel teli munkát tovább nehezíti, hogy Margherita szakít a barátjával, aki nemcsak gyermekének apja, de játszik is a filmjében. Ha pedig ez nem lenne elég, haldokló édesanyjával sem tud elég időt tölteni, míg a testvére még a munkájáról is hajlandó volt lemondani, csak hogy ápolhassa őt.
Amikor A fiú szobája 2001-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert, Nanni Morettit az olasz mozi megmentőjének kiáltották ki. Az ezt követő években azonban jött Paolo Sorrentino és Matteo Garrone, Moretti felett pedig eljárt az idő. Erre tökéletes példa a 2015-ben készült Anyám mozija, amelyben a rendező érezhetően nagy beleérzéssel beszél az életközépi válságról és egy szülő elvesztéséről. A jó szán­dék ellenére a végeredmény sajnos nem lett több egy didaktikusan elkészített, klasszikusan olasz vehemenciával tálalt tévéfilmnél, amely inkább a témájának, mintsem a megvalósításának köszönhette a Cannes-i Ökumenikus Zsűri díját.

Anyám mozija (12)
(Mia madre)
Olasz-francia-német, feliratos film
Rendező: Nanni Moretti
Főszereplők: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti
106 perc
Forgalmazó: Cinenuovo
Már a mozikban