Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pezsgő kulturális élet Cegléden
2019-05. szám / A. B.

Sokan talán nem is gondolják, hogy a vidéki városok, így a Budapesttől alig egyórányira ta­lálható Cegléd is, a számtalan műemlék és látnivaló mellett pezsgő kulturális élettel várja a
városba látogatókat a nyári időszakban is. A város nyári kulturális kínálatáról beszélgettünk a ceglédi Kossuth Művelődési Központ Nkft. ügyvezetőjével, Détári-Lukács Ágnessel.

A jó idő beköszöntével sokan már a nyarat és a pihenést tervezik. Vannak azonban olyanok, akiknek ez az időszak is rengeteg munkával telik, annak érdekében, hogy mások felhőtlenül szórakozhassanak.
D.-L. Á.: Valóban, alig hogy a színházi évad végéhez értünk, szá­munk­ra elindul a fesztiválok időszaka és a jövő évad tervezése. Pár hete ünnepeltük Cegléd város alapításának évfordulóját, és ezzel meg­nyi­tot­tuk a szabadtéri programok sorát. Büszkék vagyunk rá, hogy évekkel ezelőtt elindítottuk és ma is nagy sikernek örvend a gyermeknapi, ingyenes rendezvényünk, a Pöttyország. A városi gyermeknap után két héttel, június 7-9. között pedig egy újabb nagyszabású ren­dez­vény­be, a Laskafesztiválba csöppenünk.

Több évtizedes múltra visszatekintő gasztrofesztiválról beszélünk, de elképzelhető, hogy sokan a laska hallatán azt hiszik, hogy a gombáról van szó.
D.-L. Á.: Pedig egyáltalán nem így van, bár elképzelhető, hogy akad, aki megfűszerezi a laskát egy kis gombával is. Maga a laska nálunk egy tésztafajtát jelent. A Ceglédi Laska egy tésztaalapú, laktató leves, amely tavaly elnyerte az Agrárminisztérium rangos HÍR védjegyét. Június második hétvégéjén ezt a gasztronómiai értékünket ünnepeljük egy fesztivállal. Minden évben nagy sikere van a meghirdetett amatőr főzőversenyünknek, ezt mutatja az is, hogy már harmadik éve annak, hogy a részt vevő csapatok száma eléri a bűvös 100-at. Az idei versenyről azt is elmondhatjuk, hogy határainkon átívelő rendezvény lesz, hisz érkeznek csapatok a német testvérvárosunkból és Szerbiából is. A versengés mellett különös varázsa ennek, hogy a csapatok az ízletes ételek elkészítése mellett mindig megmutatják az igazi alföldi vendégszeretetet is a kilátogatóknak. A laskás hagyományokból természetesen a gyerekek sem maradhatnak ki, hisz fontos számunkra, hogy ennek az ételnek a hagyománya minél tovább éljen. Babakonyhánkban a legkisebbek játékos módon tanulhatják meg a laskakészítés menetét és az abból készülő leves főzésének fortélyait. Bízunk benne, hogy így majd átörökíthető lesz a tésztakészítés és levesfőzés hagyománya.

Egy fesztivál nem is lehetne fesztivál zenei programok nélkül…
D.-L. Á.: A gasztronómiai programok mellett az idén nagyon változatos és széles körű koncertkínálattal várjuk a látogatókat. Olyan nagyszerű és közkedvelt zenekarok alapozzák meg a fesztiválhangulatot a nagyszínpadon, mint a Halott Pénz, a Hooligans, az Irie Maffia, a Kelemen Kabátban, Ganxsta Zolee és a Kartel és még sokan mások. Ismét láthatja majd a közönség az Utcazene Fesztivál kiemelkedő közreműködőit is. Lesz egy kisszínpad is, ahol szintén kiváló, tehetséges zenészek lépnek majd fel. A fesztivál és vele együtt természetesen a koncertek is teljesen ingyenesek.
hirdetés

A háromnapos programsorozat utolsó napjához csatlakozik egy országos rendezvény is. Az idén 7. alkalommal ad otthont Cegléd a Nemzeti Vágta egyik előfutamának.
D.-L. Á.: Minden évben nagy izgalommal várjuk a Ceglédi Vágtát, hiszen a ceglédi pálya az egyik legnehezebb az előfutamok közül, ezért mindig garantált a meglepetés és az izgalom a döntő pillanatában. A Ceglédi Vágta mellett számtalan lovas programmal színesítjük a fesztivált. A rendezvénysorozatunk pénteken lovas felvonulással indul a belvárosban, a zárónapon pedig lesz csikós és pusztaötös bemutató, láthatunk lovas íjász produkciót, és újra összemérik tudásukat a Kis Huszárok is. Nagy örömünkre idén újra megrendezhetjük a Ceglédi Fogathajtó Versenyt, amelynek nagy múltja van a kistérségünkben. Ebben az évben a zárónapunk egybeesik a pünkösd ünnepével, így természetesen a pünkösdi hagyományok ápolására is gondoltunk, ezért megválasztjuk a pünkösdi királyunkat. A fürdő közelsége miatt bizonyára sokan élnek majd a strandolás lehetőségével is. Igényes, szép környezetben, csúszdaparkkal várja a látogatókat a város fürdője is.

Az nagyszabású programok mellett nem áll meg az élet a művelődési központ falai között sem. Megindul a jövő évad tervezése, és ha jól tudom, rengeteg új tervetek is van.
D.-L. Á.: Nálunk a nyár általában mindig újításokkal telik. Remélhetőleg ebben az évben egy régi álmunk teljesül. Közel 30 év után megújul a színháztermünk nézőtere, így a következő év színházi élményeit még nagyobb kényelemben élheti majd át a lelkes közönségünk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a minőségi kultúra elérése mint cél nemcsak számunkra, de a kultúratámogató fenntartónk számára is egyaránt fontos. Természetesen a fizikai megújulás mellett ebben az időszakban tervezzük meg a jövő évadot. Az új produkciók mellett a nézők által nagyon megkedvelt programok folytatását is tervezzük, ilyen például a JazzPéntek. A nyár során persze nemcsak tervezünk, hanem programokkal is színesítjük a nyarat. A családi délutánok mellett rengeteg táborral, koncerttel, a Manóudvar mesekert előadásaival várjuk majd azokat, akik szeretnék élménydús eseményekkel megtölteni a nyár legforróbb pillanatait.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor