Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Test és lélek – Laurel Budapest
2019-06. szám / Bóta Gábor

A pár hete nyílt Laurel Budapestben egyszerre lakhat jól test és a lélek. A hatalmas üvegab­lakokon benézve tán először a könyvesbolt ötlik a szemünkbe, ami napközben lényegében egy­beol­vad a kávézóval. Lehet olvasgatni, ücsörögni, tapasok is rendelhetők. Délután öttől borbárrá
alakul át a helyiség. Ekkor már kaphatók borkísérők, egyszerűbb ételek, ritkaságszámba megy ilyen helyen például a körömpörkölt, ráadásul bodaggal kínálják, amit neveznek cigány kenyérnek is, jó ropogós. A pincében pedig ott az impozáns látványkonyhájú, 32 férőhelyes fine dining étterem, ami csak este fél 7-től tart nyitva.
A magát házigazdának tituláló, remekül kommunikáló Keszei Reginától, aki a jogászi pályát cserélte fel boldogan erre a tevékenységre, meg­tud­juk, hogy nem véletlen a könyvesbolt, hiszen a Hamvas Béla Alapítvány érdekeltségi körébe tartozik a hely. Kapható is sok Hamvas Béla-alkotás és vagy kétszázféle bor, hiszen Hamvas meglehetősen sokat írt a borról. Fent is van fölöttébb mutatós borvitrin, ami természetesen abszolút megfelelő hőfokon tartja a nemes nedűket, lent pedig még bortrezorokat is lehet bérelni, és az ezekben tárolt saját borokat is el lehet fogyasztani a vacsorához. A finom italok kiválasztásáért Angerman László felel. Fönt egyébként vitrinben parádés sajtokat is meg­gusz­tál­hatunk, a hamarosan hasonlóan szemet gyönyörködtető látványt nyújtó húsérlelő még beüzemelés alatt van.

Szemet gyönyörködtető az egész hely, alapanyagként mindenütt do­mi­nál a világosbarna fa, skandinávosan egyszerűek, letisztultak a formák. Semmi nincs túldíszítve, minden otthonosan kényelmes, de azért valamennyire mégis elegáns. És mindenki sallangmentes ter­mé­sze­tes­séggel kedves. Nincs kényszeredett, fölösleges udvariaskodás, körülményeskedés, de magától értetődő, belülről fakadó udvariasság az van. A látványkonyha pedig lenyűgöző, tettre kész emberek sürgölődése leshető meg benne, és az arcokon látszik, hogy ez kedvvel végzett tevékenység. Nincs görcsösség, de egyértelműen érződik, hogy meg akarják mutatni, hamarosan a legjobbak közé tartoznak. Kiváló csapat jött össze.

Ahogy lemegyünk az étterembe, rögtön Farkas Orsolya Megérkezés című festménye ötlik a szemünkbe, meleg, barátságos színeivel kifejezve, hogy szívesen látnak itt minket, megérkeztünk a jóba. A már más vendéglátóhelyekről is ismert Néma Júlia szépséges kerámiatányérjai szintén lélekmelegítő színűek. A fiatal séf, Mede Ádám máris meglehetősen színvonalas éttermekben dolgozott. Nemigen adta alább Michelin-csillagosaknál, hiszen főzött a Costesben, a Costes Downtownban és az Onyxban, meg Írországba is kiruccant kicsit tapasztalatokat szerezni. És most itt egy olyan gasztroműhely, ami már az ő tudására épül. Esténként van egy 8 fogásos menü, meghatározott ételsorral, amihez természetesen borpárosítás is kérhető. És rendelhető 4 fogásos menü, ami 2 előételből, egy főételből, egy desszertből, meg 6 fogásos menü, ami 2 előételből, 2 főételből, 2 desszertből, szabadon összeválogatható többféle tételből áll.
hirdetés

Az étlapon, ahogy az manapság annyira divatos, általában három összetevőjét írják le a különböző fogásoknak, miközben rendszerint jó néhány alkotóelemük van. Mede azonban nem bonyolít, nem csicsáz túl semmit, miközben szemre is tetszetős ételeket készít. Végigesszük a 8 fogásos menüsort, és még „szemezgetünk” a szabadon választhatók közül is. Bodaggal kezdünk, ami lágy kecsketúróval és az Arany Kaviár étterem által Magyarországon készített fenséges kaviárral társul. A Tahitótfaluról származó füstölt pisztráng harmonikusan elegyedik karalábéval, zöldalmával, kesudióval, a szabadon választottak közül pedig a tokhal madársóskával, tojással, sarkantyúviráglevéllel. A ka­csa­máj málnavirágmézzel, füstölt paprikával vagány kompozíció. A kis golyócskák formájában érkező rántott velőt nem a hagyományos tar­tár­már­tással, hanem pezsgős, kellemesen krémes állagú sabayonnal adják, karfiol és szömörce is hozzájárul a remek összhatáshoz. A tyúkleves olyan sűrű, mint az esszencia. A préselt, vajpuha, tizenkét órán át szuvidolt malacalja házi savanyú káposztával egészül ki. A gyönyörű fehér húsú harcsa a jellegzetes olasz tésztával, a ca­sa­rec­cével és homárszósszal teljes. A 65 fokon, lassan sütött, a hús nedveit, zamatát remekül kiadó marhaoldalas az idényjellegű spárgával, datolyával, póréhagymával „közösködik”. A parádés desszertek a magának már igencsak nevet szerzett Ötvös Zsuzsa munkáját dicsérik. Fantáziadús szabadsággal játszik az ízekkel, formákkal, textúrákkal, színekkel. Rebarbara, mák, gyömbér és maláta, kakaó, karamell, illetve joghurt, kamilla, harmatméz „költeménye” egyaránt izgalmasan finom. Az ételekről sokat tudó, végzettségét tekintve élelmiszermérnök Veres Réka szolgált ki bennünket közlékeny kedvességgel.
A Laurel Budapest startja abszolút minőségi és figyelemre méltó. Érdeklődéssel várom a folytatást.

Laurel Budapest
VII., Kertész u. 29.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor