Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Télen is a kertben – Jardinette Kertvendéglő
2019-11. szám / Bóta Gábor

A Jardinette Kertvendéglő gesztenyefáival novemberben sem tudok betelni. Na jó, jó, sajnos már nem lehet az „igazi” kertben ücsörögni, meg éppen az eső is csurog, de ott a nagy, igencsak hangulatos télikert, amit rendesen be lehet fűteni, és az ember szinte azt érezheti, hogy zimankó
ide vagy oda, ott ücsörög a szabadban. Persze a belső helyiség is fölöttébb meghitt, valódi, békebeli hangulatot áraszt, és ez azért is fontos, mert a közelmúltban összekapaszkodtak olyan budai éttermek, amelyek nem fine diningot kínálnak, nem bisztrók, hanem kimondottan a régi vendéglők miliőjét akarják feleleveníteni, visszaadva a ha­gyo­má­nyos magyar ételek becsületét. A Jardinette, a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő, a Mezzo Music Restaurant, a Spíler Buda, a Náncsi néni vendéglője, a Földes Józsi vendéglője, a Hadik, a Schieszl Ven­déglő és Borház, 1896, az Émile, a Kéhli, a Pasarét Bisztró, a Promontor Kertvendéglő Kés-Villa-Buda egyesületi névvel tömörültek. Az ötlet pedig Kálmán Zoltántól, a Jardinette tulajdonosától származik. Fontos számukra a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég. Lényeges a műhelymunka, közös gondolkozás olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés. Minden hónapnak megvan a „témája”, az októberi „kötelező” fogás például a húsleves és a velős csont volt, ami mind a 12 vendéglőben kapható volt. Az meg aztán természetes, hogy novemberben központi szerephez jutott a liba.
A nemrég elhunyt dr. Kálmán Péter, aki ötven évet töltött a vendéglátásban, irányította a szintén hangulatos kerttel rendelkező Kis Royalt, vezette például a Palace Szállót, volt a Hotel Olimpia igazgatója, 2001 őszén, hathatós felújítás után, nyitotta meg a Jardinette Kertvendéglőt. Korábban volt ez a hely Szürke Csacsi, Búfelejtő, kicsit tán el is kocsmásodott. De aztán lett belőle patinás, mégis korszerű, remekül rendbe hozott vendéglő, aminek működtetését az édesapjától a multik világából érkező Kálmán Zoltán vette át, és vezeti már egy ideje. Hat év után pedig új séf is került a konyha élére, Prauda László személyében. Dinamikus csapatot épít, minőségi alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával jóízű ételek főzésére törekszik, a napi táblára felkerülő fogásokkal rendszeresen kísérletezik, és folyamatos az együttműködése a felszolgálókkal. Zoltán is hangsúlyozza az igazi csapatmunka fontosságát. És az is lényeges számára, hogy az italok nagyobb szerephez jussanak az ebédnél is, Franciaországban például délben is gyakran megisznak egy-egy pohár bort, pezsgőt, aperitifet.
Marha tatárral kezdünk, melynek érdekessége, hogy mutatós velős csontban tálalják (2890 Ft). A lágy, hideg libamáj zsírjában pedig kis, kör alakú, csatos üvegtégelyben érkezik (3190 Ft). A libás ajánlatok között szerepel még például a libaleves macesszel és libahússal, ami gyönyörűen sárgálló és fölöttébb finom (1890 Ft). Ugyanilyen szép­sé­ges a húsleves kendermagos kakasból, mini grízgombóccal (1490 Ft). No, de a gulyás zalaköveskúti bio bivalyból szinte mindennel ve­tek­szik, olyan sűrű, hogy jóformán esszencia, a gulyás ízeit tömörítő csaknem krém, de közben temérdek puha hús is tanyázik benne (1890 Ft). Fönséges!
Földi Kata és Math Mónika kedvesen, gördülékenyen, közlékenyen szolgálnak ki bennünket. Amikor elmennek az asztalok mellett, többen megbámulják a gusztusos ételeket. A séfajánlatból választjuk a rozé kacsamellet karamellizált salottával, amit nemes hagymának is neveznek, és meggy jus-vel adnak (4490 Ft). Könnyed, finom étel, én a húst kicsit kevésbé sütném meg, hogy mindenütt szép rózsaszínű és vajpuha legyen. Az igazi klasszikusok közé tartozik a rántott borjúláb petrezselymes parázsburgonyával és persze tartármártással (2990 Ft). Ropogós a panír, szájban elomlóan kocsonyás a láb, aranybarnára pirult a krumpli. Ahogy aranybarnára sült a lyoni hátszín hagymája is, ami felpúpozva tanyázik az angolosan elkészített húson, rozmaringos burgonya dukál hozzá (4590 Ft). A vegetáriánus ételek közé tartozik a pirított gombák paprikás gomba jus-vel, ami ellepi a juhtúrós szal­vé­ta­gombócot (2790 Ft). Ugyancsak vegetáriánus a bazsalikom pesztós, mascarponés rakott padlizsán, ez szinte elomlik a szájban, és kis torony formája van (2790 Ft). A flódni fahéjas, sült almakrémmel egészen mennyei (1690 Ft).
A Jardinette Kertvendéglő őrzi a formáját és a hagyományt, jó alapanyagokból ízesen főznek, és közben lépést tartanak a korral.

Jardinette Kertvendéglő
XI., Németvölgyi út 136.
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor