Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kadarka törköly lett idén Magyarország legjobb pálinkája
2020-12. szám

Érlelt Kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb Pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen 18
champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet is kiosztottak, így könnyen választhatunk pálinkát, ha épp tanácstalanul állunk az áruházak polcai előtt. A legtöbb díjat a Győr-Moson-Sopron megyei 1 Csepp Pálinka gyűjtötte be.

A Legeredményesebb Pálinkafőzde díját idén is három termelőnek ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Lunczer Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack felett elérhető pálinkája 2020-ban a Szicsek Pálinkafőzde aranyérmes Irsai Olivér sző­lőpálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház Érlelt Kadarka törkölypálinkája nyerte el.

Hogyan vásároljunk pálinkát?
A Pálinka Nemzeti Tanács versenyének két célja van: az egyik az, hogy visszajelzést adjon a főzdéknek a nevezett pálinkák minőségéről. A másik viszont nekünk szól, a pálinka kedvelő közönségnek, akik sok esetben kóstolás nélkül vesszük le a polcról a kiválasztott pá­lin­kát. Akár a gyümölcsök alapján válogatunk, akár pusztán a kiváló minőséget keressük, a díjazott termékek között mindannyian találunk az ízlésünknek, érdeklődésünknek megfelelőt. A versenyre minden évben több mint 300-féle pálinkát neveznek, így a merítés hatalmas, tehát attól sem kell tartanunk, hogy nehezen ta­lá­lunk kedvünkre való tételt.

Magyarország Legjobb Pálinkája díj: ezt a díjat minden évben egyetlen pálinka kapja meg (idén a Brill Pálinkaház Érlelt Kadarka törkölypálinkája), amelyet a közel 50 főből álló zsűri a mezőny legjobbjának ítél meg. Ez tehát az ország legjobb pálinkája, amely a szakértők szerint az adott évben mindent felülmúl.
Magyarország Legjobb Tízezer Palack Feletti Tétele: hatalmas mennyiséget kiváló minőségben előállítani nem könnyű feladat, ezért a Tanács minden évben díjazza azt a pálinkafőzdét, amelynek a pálinkája kiváló minőségű, és legalább tízezer palack vár belőle a kedvelőjére. Ezt a díjat idén a Szicsek Pálinkafőzde Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.
Champion Díj: ebben a díjban idén 18-féle pálinka részesült, melyek mindegyike más-más gyümölcsből készült. Ezt a díjat ugyanis minden évben a különböző kategóriák legjobbjainak ítélik oda, így akik egy konkrét gyümölcsfaj legjobbját keresik, azok számára ez a díj segítséget jelenthet a döntésben.
Arany-, Ezüst- és Bronzérem: ami alapján tovább tájékozódhatunk arról, hogy az általunk választott pálinkát milyen minőségűnek ítélte meg a Pálinka Nemzeti Tanács szakértői gárdája.
hirdetés

A legjobb pálinkák katalógusa!
Ha szeretnénk részletes képet kapni a 2020-ban elérhető pálinkák minőségéről, a Tanács kiadványában mind a 400 nevezett pálinka minőségéről kaphatunk információt. A több mint száz oldalas katalógust ingyenesen megrendelhetjük a Pálinka Nemzeti Tanácstól is, és fellapozhatjuk a palinkanemzetitanacs.hu oldalon virtuálisan is.


MILYEN A BRILL PÁLINKAHÁZ ÉRLELT KADARKA TÖRKÖLYPÁLINKÁJA?
Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a le­ve­gőz­tetés hatására folyamatosan erősödnek, majd kellő idő után ki­nyíl­nak, kiteljesednek. Kitárja gazdagon fűszerezett önmagát, mellette fé­lén­ken megmutatja a kifejlett hordós jegyeit.
Ízében a kelet világát idéző fűszereket a vanília vezeti felénk. Szolid határozottsággal sorba követik a társai, a kókusz és a szegfűszeg. Egzotikus kalandjait a kakaóval és a kávéval zárja. Végre meg­ér­ke­zik saját közegébe, az érett törkölyös olajosságba, a szőlőmagok eny­hén fanyarkás kesernyéjébe és a gyümölcsös héjhamvasságba.
A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval. A kékszőlő tör­kö­lye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egy­mást, hanem saját világukkal erősítik a másik alkotóelemet.
Rendkívül összetett pálinka, nem egyszerűen szőlőalapú, hanem en­nél több, mégpedig kékszőlő alapú, a több száz éve a délvidékről hazánk területére megérkezett kadarka fajtából, törköly a törkölyök összes pozitív jegyével, sőt érlelt, az érlelés megannyi tudományával.
Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor