Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ha Szombathely, akkor Savaria Karnevál!
2022-07. szám

Idén 21. alkalommal várja vendégeit Szombathely legnagyobb és leglátványosabb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál. Hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén ölti fel históriás jelmezét a város, és vele együtt a lakosság is tógába, tunikába bújik, s történelmet játszik.
A pandémia miatt két évig nem tudták megszervezni az összművészeti fesztivált, idén azonban újra programkavalkád várja a városba érkezőket augusztus 25-28-ig. Az előkészületekről a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Grünwald Stefániát kérdeztük.

Miben más ez a fesztivál, mint a többi? Honnan ered a jelmezes ün­nep­lés szokása?
G. S.: A Savaria Történelmi Karnevál alapgondolata és a fesztivál koncepciója a kezdetek óta változatlan. Szombathely – az egykori Savaria – lakossága mindig is büszke volt a város római alapítására és arra, hogy Savaria, a későbbi Szombathely, az első század közepétől folyamatosan a térség meghatározó településeként funkcionált. A lokálpatriotizmus egyik különös, de látványos és szórakozva tanító megnyilvánulása a Savaria Karnevál, aminek gyökerei a ’60-as évekbe nyúlnak vissza. Ilyenkor a városlakók újrajátsszák a város tör­té­nel­mének legfontosabb mozzanatait, maguk is történelmi jelmezt öltenek, és élik az alapító elődök olykor hedonista életét: kulturális programokat és gladiátorjátékokat látogatnak, teátrumba járnak, korzóznak a város fórumán, minőségi borokat kóstolgatnak, római ruhák és kézműves termékek között válogatnak. A szombathelyiek ruhatárában megszokott darab a tóga vagy a tunika, amit augusztus végén teljesen magától értetődő módon viselnek is.

A fesztivál mára belakta az egész belvárost. Hány helyszínen és milyen tematikával várják a látogatókat?
G. S.: Látványban és szórakozásban nem lesz hiány, a fesztivál alatt közel 300 program várja az érdeklődőket. Több mint 150 fellépő szórakoztatja 4 napon át a karneválozókat 29 helyszínen. Közöttük vannak már jól bevált helyek, mint a Történelmi Témapark, ahol felépült egy római őrtorony másolat is. Itt vernek tábort a római katonai alakulatok, köztük az első századot autentikusan megidéző XV. Apollinaris Legio, akiknek az ősei a legenda szerint a város alapítói voltak. Mellettük a legnépszerűbbek a gladiátorok, akik nem ritkán vérre menően mutatják be, milyen kemény összecsapásokkal mulattatták annak idején a népet. De vendégünk lesz Kassai Lajos világhírű lovasíjász is, aki nélkül a Savaria Karnevál már elkép­zel­he­tetlen. A témaparkban található egy működőképes római konyha is, itt Szabi, a Pék segítségével lehet majd autentikus római kenyeret sütni és kóstolni. Savaria Fő terén a Fórum színpad nagykoncertjei fűzik szorosra a szombathelyi szálakat, hiszen mind az Elefánt, mind a Bohemian Betyars, sőt a Vad Fruttik zenekar egy-egy tagja is helyi gyökerekkel bír. Az Öreg Város Vásárában kézműves termékek és ínyencfalatok várják a látogatókat, míg a képzőművészetet kedvelők számos képző- és iparművész tevékenységét is megtekinthetik, ki is próbálhatják a Kossuth Lajos utcában, ami a művészeké ezen a hétvégén.
hirdetés

A gyermekes családok is kiemelt célközönségei a karneválnak?
G. S.: Igen, a Gayer-parkban napközben a legkisebbeket egy varázslatos világ várja mesékkel, ókori ka­land­játékkal, bábelőadásokkal, az elmaradhatatlan gólyalábasokkal, karneváli minifelvonulással. A gye­re­kek körében oly népszerű hétpróbás programok és a Gyöngyöspatakon való evezés idén is nagy örömöt és élményt szereznek majd. Ugyanitt esténként Thalia kertje fogadja a BIPP Társulat Castingját, Szirtes Balázs Oscar Wilde! – one man show-ját, Willy Russell Shirley Valentine-ját Balsai Mónival, míg a Kar­ne­vál­színházban a Valódi hamisítvány című darabban láthatjuk Hernádi Judit és Kern András feledhetetlen jutalomjátékát. A Berzsenyi téren található Folkudvarban kimondottan a népi tematika kap főszerepet sok-sok népzenével, néptánccal, esténként táncházzal. A leginkább látogatott helyszín valószínűleg idén is a Borok utcája és a Sörtér lesz, ahol már jó ismerősként üdvözölhetik a visszatérő borászok és sörkészítők a karneváli közönséget.

A kóstolgatás közben olyan kedvencek is hallhatók lesznek, mint az Isis Big Band, a Koprive, a Takáts Tamás Blues Band vagy a Bognár Szilvia Sextet. Melyik napokon lesz látható a jelmezes felvonulás?
G. S.: Természetesen a karnevál elmaradhatatlan fénypontja a felvonulás, melyet idén is két alkalommal rendezünk meg, augusztus 26-án, pénteken és augusztus 27-én, szombaton (esőnap: vasárnap), melyre várjuk mindazokat, akik korhű jelmezben szeretnének a történelmi játékban részt venni, és persze azokat is, akik tapssal és jókedvvel kívánják köszönteni a felvonulókat!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor