Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az üzenet szava
2019-08. szám / D. MAGYARI

A hátsó borítón azt olvashatjuk, hogy Marlo Morgan 1991-es könyve nemzetközi hírű bestseller lett, a hátsó fülön azt, hogy megjelenése után harmincegy héten keresztül – több mint fél évig! – vezette a The New York Times bestsellerlistáját, s összesen huszonnégy nyelvre fordították le;

magyarul is megjelent már egyszer, 1996-ban, Balázs Éva nagyszerű for­dí­tásában.
Mi tagadás, engem az ilyen siker inkább gyanakvóvá, mint érdeklődővé tesz. Mégis elolvastam a könyvet, mert rendkívül érdekel a különböző kultúrák találkozása, egyáltalán az, hogy tudnak-e ténylegesen ta­lál­koz­ni, vagy csak ütközni. Olyan országban élünk, amit erősen átitat az idegenellenesség. Csányi Vilmos Íme, az ember című, egészen kiváló művében olvastam az etnocentrikus szindrómáról, ami az ide­ge­nek­kel kapcsolatos viszonyítások és viselkedések elnevezése. „Az idegenekkel szembeni általános tartózkodás – írja Csányi – nagyon könnyen fejlődhet …idegengyűlöletbe.” Fejlődhet – azaz ez a fejlődés nem szükségszerű. Vagy az? Elejét lehet-e venni? Vissza lehet-e fordítani?
Marlo Morganban, noha szőke nő volt és elmúlt ötven, a kíváncsiság erősebb volt a tartózkodásnál. El­fo­gadta egy vándorló életmódot folytató bennszülött ausztrál törzs meghívását, és négy hónapig vándorolt velük a vadonban, majd leírta az élményeit, a tapasztalatait, beszámolva saját személyiségének áta­la­ku­lásáról is. Mindezt úgynevezett könnyed, népszerű stílusban. Számomra sajnos túl könnyedben és népszerűben, noha bizonyára intelligens és jó szándékú ember lehet.
Könyvében nem élesen, de szembeállítja a nyugati civilizációt és a bennszülöttekét, az utóbbit hozva ki győztesnek. Egy törzsfőnök mondja és a szerző mélyen egyetért vele: „Az ő világuknak (a nyugatiakénak – DMI) is megvan a jó oldala. Ismerik az igazságot, de azt mélyen eltemetik a különféle érdekek, az anyagiasság, a bizalmatlanság és a félelem alá.” És aki nem anyagias, nem bizalmatlan és nem fél? Hogy én is könnyed legyek.
hirdetés

Marlo Morgan hírét vitte (hozta) az Igazaknak, akik üzennek is nekünk. De bocsika: miért ők az Igazak? Tuti, hogy náluk van a bölcsek köve? Nincs az senkinél, a rózsakeresztesek is hiába keresték. Azt hiszem, Morgan csak az erdőben ment mélyre, bár az üzenet szavára azért érdemes figyelnünk. Viszont megértést, toleranciát, azt tanulhatunk tőle s így korántsem felesleges elolvasni a könyvét, sőt könyveit, mert van ám egy folytatás is: Vidd hírét az Örökkévalónak!

Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak
Partvonal Kiadó, 2019
200 oldal / 2790 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor