Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Sztálin halála
2018-03. szám / Dercsényi Dávid

El lehet-e beszélni Sztálin halálát és az azt követő eseményeket a Szeszélyes évszakok esz­köz­tá­rá­val? A generalisszimusz mulatozik a központi bizottság arra érdemes tagjaival, a rádióban Mozart A-dúr zongoraversenyét hallgatva. A koncertterembe egyszer csak érkezik a hívás: Sztálin
szeretné elkérni a hangverseny felvételét. Remek, de nem vették fel. mit lehet ilyenkor tenni? Ez az a pilleszárnyrebbenés, amely a skót Armando Iannucci filmjében aztán elhozza a tornádót.
Mindezt kedélyes poénkodások közepette, valamelyest azért fe­lüle­mel­kedve a fent megidézett tévéműsor humorérzékén, de azért nem véletlenül játssza Molotovot a Monty Python-tag Michael Palin. A ke­dé­lyes, brit humor árnyékában pedig láthatjuk a sztálini diktatúrát is működni a maga teljes valójában. Talán ez az igazi blaszfémia, két fin­gós poén közt egy kínvallatást vagy letartóztatást látni. Mert talán nem is a saját vizeletfoltjában fetrengő Sztálin akasztotta ki az orosz kul­tusz­mi­nisz­té­riumot, amely nem engedte a filmet bemutatni Orosz­or­szág­ban. Az a Sztálin, akinek még mindig kultusza van ott, abban az országban, amelynek teljehatalmú ura nemrégiben arról beszélt, ha egy­va­la­mit meg tudna változtatni a múltban, az a Szovjetunió szét­e­sése lenne.
Talán épp az a kiakasztó, amilyen szöveg- és képi környezetben látjuk működni a diktatúra, a személyi kultusz, a totális uralom legfőbb urának halála után zajló eseményeket. Mindezt úgy, hogy kedélyes ka­ri­ka­tú­rákat látunk, elrajzolt figurákat, de ez egyáltalán nem azt eredményezi, hogy a diktatúra súlyossága, emberformáló ereje lesz elbagatellizálva. Épp ellenkezőleg, és ez Iannucci filmjének legnagyobb érdeme.
A BBC-ben edződött és nevelkedett rendező nem tagadja meg iskoláját: tökéletesen kézben tartott történetszálak, dialógusok, jól kezelt színészek, senki nem hajlik bele a ripacskodásba, holott tálcán kínálná magát a lehetőség. És persze nem akárkikről van szó: Steve Buscemi mint Hruscsov, Jason Isaacs, Jeffrey Tambor. A tévéjátékos képi világ mellett fenntartani a feszültséget, súlyt, beszélni ér­vé­nyesen egy embertelen rendszerről úgy, hogy közben még poénokkal is bombáznak minket, ez a mini­bra­vúr sikerült, és tapsot érdemel.

Sztálin halála (16)
(The Death of Stalin)
Angol, feliratos film
hirdetés

Rendező: Armando Iannucci
Főszereplők: Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Steve Buscemi, Rupert Friend, Jeffrey Tambor, Michael Palin, Simon Russell Beale
107 perc
Forgalmazó: ADS Service
Már a mozikban




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor