Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Hajrá, csajok!
2019-04. szám / Kovács Gellért

Többféle oka van annak, hogy mostanában mintha sűrűbben készülnének olyan foly­tatások/fel­dol­gozások, amelyek már ismert történeteket gondolnak újra női főszereplőkkel. Bár a jelenség mostanság kezdett igazán masszívvá válni – s ez nyilvánvalóan részben a #metoo mozgalomnak
is köszönhető –, korábbról is találhatunk „girlpoweresített” hollywoodi filmeket. Ezekből mutatunk most be néhányat – már csak azért is, mert a május 9-től látható Csaló csajok is ebbe a kategóriába tartozik.

Az új karate kölyök (1994)
Az eredeti: A karate kölyök a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb ifjúsági mozisorozata volt – az első rész, amelyben a cuki Daniel (Ralph Macchio) az ironikusan szigorú Mr. Miyagi (Pat Morita) segítségével a nulláról indulva tud győzni egy fontos versenyen, a mai napig is fontos popkulturális hivatkozás. A másik két rész meg nem baj, hogy létezik.
A nőiesített változat: A széria negyedik része s egyben újragondolása sajnos csak azért érdekes, mert megismerhettünk benne egy bizonyos Hilary Swanket. Nem azt állítjuk, hogy 1994-ben már senki sem volt kíváncsi a karatézó kölykökre – hanem azt, hogy nem volt a filmben fantázia és kellő báj. És ennek a ti­ni­sze­replő neméhez nem volt köze.

Amerikai pszichó 2. (2002)
Az eredeti: Bret Easton Ellis botrányregényének filmváltozata nem volt botrányosan jó, de Christian Bale önfeledten gonosz alakításának köszönhetően mégis kultfilm lett belőle. S aki egyszer is hallotta benne Phil Collinst, aligha lesz képes arra, hogy elvonatkoztasson a sokkoló élményektől.
A nőiesített változat: Ebben a csak házimozis kiadásban megjelent rettenetben Mila Kunis lép Patrick Bateman nyomdokaiba. Bár ne tette volna... Teljesen felesleges, rosszul megcsinált, sorozatgyilkosos Zs-film, amelynek semmi köze az eredetihez, s az sem segít rajta semmit, hogy szerepel benne William Shatner.



Kicsi kocsi – Tele a tank (2005)
Az eredeti: A Disney élőszereplős portfóliójának egyik legendás figurája egy autó, egész pontosan egy Volkswagen Beetle, név szerint Herbie, amely/aki 1968-tól bizonyította a vásznon, hogy nemcsak motorral és kormánnyal rendelkezik, de szívvel is. A kilencvenes évekig számos, mindenféle (tévés és mozis) folytatásban találkozhattak vele a nézők – és a volán mögött leginkább Dean Jonesszal.
A nőiesített változat: Amikor Lindsay Lohan életvitele még nagyjából alkalmas volt arra, hogy az egykori gyereksztár Disney-moziban szerepeljen, akkor készült ez az ártalmatlan, de nem igazán emlékezetes folytatás, amelynek nyilván az lett volna a célja, hogy újraindítsa a franchise-t. De a kis bogár aztán csak a garázsban maradt.

Szellemirtók (2016)
Az eredeti: A Szellemirtók a nyolcvanas évek egyik legfontosabb blockbustere: kultusza máig élő és izgalmas. Dan Aykroyd szívügyéből Ivan Reitman rendezett a szó minden értelmében szellemes és nagyon mókás horror-sci-fi-vígjátékot, amelynek még a lényegesen laposabb, 1989-ben bemutatott folytatás se tudott igazán ártani.
A nőiesített változat: Paul Feig ötletének nagyon működnie kellett volna: a Koszorúslányok és A kém rendezője igazán szereti a női komikusokat, tud is velük bánni, úgyhogy (bár a rázúduló gyűlöletet kicsit sem érdemelte meg) kifejezetten csalódás volt a Szellemirtók csupacsajos változata, amelyben Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon és Leslie Jones ugyan mindent megtettek a sikerért, de ez a minden is kevésnek bizonyult. Legközelebb (ha minden igaz) megint fiúk jönnek.
hirdetés

Átejtve (2018)
Az eredeti: Goldie Hawn és Kurt Russell már jó pár éve együtt voltak, amikor A vasmacska kölykei című romkomot leforgatták együtt – az, hogy jól megvannak, a filmen is kifejezetten érződött, hisz felszabadultan dobálták egymásnak a poénlabdákat: akkor és úgy csapdosták le azokat, amikor és ahogy azt kell.
A nőiesített változat: Rob Greenberg dögunalmas remake-je tulajdonképpen csak annyit csinál, hogy megcseréli a szereposztást. Ezúttal a férfi lesz az elkényeztetett, idegesítő milliomos, akit baleset ér, amnéziás lesz – és ezért simán be lehet neki adni, hogy többgyermekes, nem éppen jómódú családapa. Eugenio Derbez és Anna Faris párosa meg sem közelíti az eredeti film duóját – a forgatókönyvről meg már nem is merünk bővebben értekezni.

Ocean’s 8: Az évszázad átverése (2018)
Az eredeti: George Clooney és hozzá hasonlóan világhíres színészekből verbuvált rablóbandája Frank Sinatra-ék nyomában pakolta ki a kaszinókat s egyéb értékes tárgyakat rejtő helyeket. Bár az Ocean’s Eleven trilógia nem mindegyik része volt egyformán izgalmas és szellemes, Steven Soderberghnek pont akkor sikerült abbahagynia, amikor még nem vált kínossá az elegáns csibészkedés.
A nőiesített változat: Sandra Bullock alakítja George Clooney tesóját, a heist-csapatban pedig olyan nevek virítanak, mint Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter vagy Rihanna. Menő? Lehetett volna az is, csakhogy a rendező Gary Rosstól csak egy gyengécske sztorira tellett, így bemondásra kéne elhinnünk a lányokról, hogy minden, amit csinálnak: cool. Ez pedig, ha nem is mindenhez, de egy jó filmhez bizonyosan kevés.

What Men Want (2019)
Az eredeti: Nancy Meyers 2000-es vígjátékának kétségtelenül zseniális az alapötlete. A Mi kell a nőnek? azzal a gondolattal játszik el (s Mel Gibson kifejezetten szerette ezt a játékot), hogy mi történik akkor, ha egy férfi egyszer csak belelát a nők fejébe, azaz hallani kezdi a gondolataikat.
A nőiesített változat: Az eredeti film se volt hibátlan, s az amerikai kritikusok szerint a „megfordított nemű” remake sem az. Itt egy hölgy, Taraji P. Henson előtt lepleződnek le a férfiak titkai, s bár az ítészek szerint a próbálkozás messze van a kudarctól, olyan sok értelme nem volt megcsinálni ezt a filmet. Nálunk va­ló­szí­nű­leg csak DVD-bemutatóra lehet számítani.

Csaló csajok (2019)
Az eredeti: Volt egyszer, egész pontosan 1964-ben egy Dajkamesék höl­gyek­nek című komédia, David Niven és Marlon Brando fő­sze­rep­lé­sével. Aztán készült ebből a szto­ri­ból még egy film, 1988-ban, A Riviéra vadorzói, Michael Caine-nel és Steve Martinnal. Egyik se volt rossz, hisz mindkét esetben sokat lehetett nevetni a szélhámosok rivalizálásán – és az összjátékán is persze.
A nőiesített változat: Íme, a bosszú! Most a lányok a svindlerek és a fér­fiak szenvednek tőlük. Május 9-től megtudhatjuk, hogy Rebel Wilson és Anne Hathaway milyen trükkökkel csalja ki a pénzt a pasikból – és azt is, hogy ezúttal kapunk-e valami pluszt is a trendesített szereposztáson kívül.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor