Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Az évad mottója: Főszerepben a film
2019-08. szám / Pavlovics Ágota

A József Attila Színház 2019/20-s évada túlzás nélkül káprázatosnak ígérkezik. A bemutatásra ke­rülő darabok izgalmasak, ráadásul a közönség 14 olyan színésszel találkozhat majd, akik ko­ráb­ban nem játszottak a színházban, rendezőként pedig Simon Kornél és Funtek Frigyes mutatkozik
be Angyalföldön. Az előző és a soron következő évadról, valamint a színház felújításával kapcsolatos további tervekről Nemcsák Károly igazgatóval beszélgettünk.

Mielőtt az előttünk álló évadról beszélünk, összegezné az előzőt?
N. K.: Nagyon sokat dolgoztunk, tervezett programjainkat végig tudtuk vinni. 426 előadásunk volt, 120 ezer nézőt szolgáltunk ki. Ki­moz­dul­tunk, kőszínházként több mint negyven előadással ven­dég­sze­re­peltünk. A fiataloknak szóló beavató színházi programjainkat csúcsra járattuk.

Apropó csúcsra járatás. Nem kis fába vágták a fejszéjüket az évad első bemutatójával.
N. K.: Minden vállalás nagy, amit az ember elkezd. Az élet úgy hozta, hogy ebben az évadban minden bemutatónk kötődik filmhez. Az első a sorban a Macskafogó, sokszereplős, impozáns kiállítású, a rajzfilm látványvilágát visszaadni kívánó darab lesz. Ami a vállalás nagyságát illeti, az előadás a mi költségvetésünkben az eddigi legnagyobb. Persze nem ez vezetett bennünket, igazi családi programot szeretnénk kínálni a közönségnek. A legendás magyar rajzfilm színpadi változatát Juhász Levente, Szente Vajk és Galambos Attila készítette, Szente Vajk rendezi. A népszerű történet főbb szerepeiben Puskás Peti, Feke Pál, Szerednyey Béla áll színpadra. A bemutató szeptember 28-án lesz.

Október 5-én a többszörös Oscar-díjas film, A király beszéde színpadi változatának premierje következik.
N. K.: A valós történelmi események ihlette történetből 2012-ben David Seidler készített színpadi vál­to­za­tot. Jómagam egy vidéki vendégjátékon figyeltem fel az örökölt és szerzett gátlásaink, félelmeink, vélt vagy valós hiányosságaink leküzdésének nehézségeiről szóló darabra. Túl vagyunk az olvasópróbán, úgy láttam, mindenki élvezettel nyúlt a szöveghez. Az előadást Hargitai Iván rendezi, az uralkodót Fila Balázs játssza, nagyon örülök annak, hogy a beszédtanár szerepét Mucsi Zoltán vállalta.

Novemberben állítják színpadra A nagy négyest, Ronald Harwood színművét, melyből Dustin Hoffman ren­de­zett filmet.
N. K.: A történet négy idősödő operaénekesről szól, akik mögött nagy sikerek, karrierek és persze sérelmek, titkok is állnak. A történet rendezője Csiszár Imre lesz, a szerepeket Vándor Éva, Fehér Anna, Ujréti László és Kerekes József játssza.

Az idei év utolsó premierjét Simon Kornél rendezi.
N. K.: Nagyon jónak tartom, hogy Simon Kornél rendez nálunk, fiatalos lendületet hoz a színházba. Magas szőke barna férfi felemás… címmel mutatjuk be Gérard Lauzier harminc évvel ezelőtt írt darabját, amelyet az 1988-as film, A magas szőke + két szőke tett ismertté. Az előadás főbb szereplői Bercsényi Péter, Korponay Zsófi, Zöld Csaba és Balla Eszter.
hirdetés

A jövő év első premierjére február 8-án kerül sor. Funtek Frigyes rendezésében állítják színpadra Bereményi Géza Eldorádóját.
N. K.: Az Eldorádó részben az író-költő-filmrendező Bereményi Géza gyerekkorát meséli el, a történet 1945-től 1956-ig követi a szereplők életét. Főhőse Monori, a Teleki téri piac királya, aki mélyen hisz abban, hogy akinek aranya van, annak mindene van. A főszereplőt Csankó Zoltán, Monorinét Pikali Gerda játssza.

Világhírű musical zárja a bemutatók sorát, amely egyben budapesti ősbemutató is.
N. K.: Szente Vajk rendezi, a közönség március 21-től láthatja a világhírű amerikai énekesnő, Dolly Parton musicaljét. A 9-től 5-ig alapja is film volt, de bő tíz éve már a darab is nagyon népszerű Amerikában. A történet főszereplője három titkárnő, akik nagyképű, szexista és egoista főnököknek dolgoznak. Egy nap azonban fellázadnak. A főszereplők Polyák Lilla, Korponay Zsófi, Szinetár Dóra és Zöld Csaba.

Rendszeresen játszanak határon túli területeken, és fogadnak vidéki, valamint határon túli társulatokat, mondana példákat?
N. K.: Ezen a nyáron is útra keltünk, és Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című történelmi drá­májával vendégeskedtünk Déván, Aradon, Temesváron, Újvidéken és Szabadkán. A Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán készült, Apró kozmikus félreértés című darabbal pedig szeptember 21-én, a Színházak Éjszakáján a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház jön hozzánk.

A korábban már említett beavató előadások hangsúlyos helyet foglalnak el a színház életében.
N. K.: Az ifjúság színházi nevelését nagyon fontosnak tartom, gazdag a beavató programunk, 69 előadást tartottunk az előző évadban. Programunkat folytatjuk, és a legkisebbekre is gondolunk, őket me­se­da­ra­bokkal várjuk.

Azt hiszem, nem tévedek, ha azt gondolom, nincs vége a felújításnak. Mi lesz a következő lépés?
N. K.: Röviden: egy emelettel és egy félemelettel, valamint a színpad két oldalán oldalszínpaddal sze­ret­nénk bővíteni a színház épületét. Eddig a nézőtér és a fogadóterek, valamint a homlokzat felújításán dolgoztunk, és néhány halasztást nem tűrő épületgépészeti korszerűsítést végeztünk el. A ház megújult, megszépült, de mivel valamikori építői művelődési háznak szánták, van még bőven mit csinálnunk. Komoly hiányokkal dolgozunk, a színpaddal csupán az állagmegőrzésig jutottunk. Zsinórpadlás és oldalszínpad nélkül működünk, ami azt jelenti, hogy a díszleteket kétórás munka és 10 km gyaloglás árán lehet csak mozgatni. Ez az idő negyedére csökken majd, ha megvalósul a színpad kibővítése. A hang- és fénytechnika is megújulásra vár, 10 éve elavult, kezdetlegesnek mondható. A színház nem költözik el és nem áll le a bővítés alatt, úgy tervezzük, hogy 2020 nyara az előkészítés időszaka lesz, az építkezés 2021-ben indul. Nincsenek nagyravágyó terveink, de a szükséges korszerűsítést szeretnénk megcsinálni. Az eddig lezajlott felújítás során 800 millió forintot kapott a színház a Fővárosi Önkormányzattól, a többit önerőből pótoltuk. Jó gazdái vagyunk a színháznak, és a jövőben is azok szeretnénk maradni.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor