Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Öt saját bemutató, hat fesztivál Gyulán
2021-04. szám / Tóth G. Ildikó

„Nekünk mindenképpen arra kell készülnünk, hogy megtartjuk az évadot, s ha lehet, még a legu­tób­bi évekhez képest is gazdagabb, tartalmasabb, még színesebb programkínálatot kell biz­tosítanunk azok számára, akik alig várják, hogy újra részesei lehessenek a minőségi művészeti
­eseményeknek” – mondja dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, aki a június 25-től augusztus 19-ig tartó 58. évad bemutatóiról és fesztiváljairól is beszélt.

A koronavírusjárvány idén mennyire nehezítette meg a Gyulai Vár­szín­ház nyári programjának összeállítását, előkészítését?
Dr. E. T.: Nagy mértékben. Elsősorban a mindent átható bi­zony­ta­lanság, értem ezalatt például a költségvetési bizonytalanságainkat, a kőszínházak tavaszi-nyári programjainak, készülő-elmaradó bemu­ta­tóinak a bizonytalanságát és természetesen a nyitással, a programok megrendezhetőségével kapcsolatos bizonytalanságokat.

Hogyan sikerült mégis, mindezek ellenére megszervezni a programot, s a korábbi évekhez képest várhatóan milyen lesz?
Dr. E. T.: Úgy, hogy megpróbáltunk a bizonytalanságokon tudatosan felüle­mel­kedni. Mindig azt mondtam, hogy nekünk muszáj opti­mis­tának lenni, bízni abban, hogy ha valami, akkor a szabadtéri színházak tevékenysége nyáron már lehetővé kell váljon, és a forrásoknak is meg kell nyílni egy olyan város szabadtéri színháza számára, mint Gyula. Nemcsak azért, mert ez lesz immár az 58. évadunk, de azért is, mert a nyáron (főként júliusban-augusztusban) várhatóan tele lesz a város üdülővendégekkel, akik esténként igénylik és örömmel fogadják a színvonalas kulturális lehetőségeket. Tehát nekünk min­den­képpen arra kell készülnünk, hogy megtartjuk az évadot, s ha lehet, még a legutóbbi évekhez képest is gazdagabb, tartalmasabb, még színesebb programkínálatot kell biztosítanunk azok számára, akik alig várják, hogy újra részesei lehessenek a minőségi művészeti eseményeknek.
hirdetés

Melyek lesznek az idei évad legfontosabb csomópontjai?
Dr. E. T.: A június 25-től augusztus 19-ig tartó, tehát csaknem kéthónapos évadban 50 körüli előadásunk lesz. A látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle izgalmas műfajai, kamaradarabjai mellett viszonylag sok musicallel, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a nép­zene, a világzene jobbnál jobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várjuk nézőinket. Ebből a színes programkavalkádból kiemelkedik az öt saját színházi bemutatónk és a hat fesztiválunk. XVI. alkalommal szervezzük meg a komoly szakmai rangot kivívott színházi fesztivált, a Shakespeare Fesztivált, idén a pandémia miatt is csak magyar társulatokat részvételével, Shakespeare, amikor magyar alcímmel. Az utóbbi évek új kezdeményezéseit is folytatjuk: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén Szabó Magda életművét állítjuk középpontba a Szabó Magda Napok háromnapos, hat előadásból álló programsorozatával, és immár a negyedik évben rendezzük meg a szintén egyre rangosabbá váló Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztiválunkat, amelyre a legjobb erdélyi magyar előa­dá­sok közül hívunk meg nyolc-kilencet. Nagy hagyományai vannak már a zenei fesztiváljainknak, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon, a Gyulai Vár Blues Fesztiválon idén is szuperprodukciókkal találkozhat majd a közönség. S immár X. alkalommal szervezem meg a kétévente megrendezett Irodalmi Humorfesztivált.

Mit tudhatunk meg az említett öt saját bemutatóról?
Dr. E. T.: Például azt, hogy ezek között három ősbemutató lesz, s hogy többségüket természetesen koprodukciós partnerekkel valósítjuk meg. A Shakespeare Fesztivált a Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamleare című darabjának ősbemutatójával zárjuk, ami a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházzal közös előadásunk lesz, Őze Áron rendezésében. A Szabó Magda Napokon Az ajtó című regény színpadi adaptációját mutatjuk be a Nemzeti Színházzal közösen, Szabó K. István rendezésében. Az Erdélyi Héten a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös bemutatónkban egy Goldoni-klasszikus, a Két úr szolgája elevenedik meg a Tószínpadunkon Barabás Árpád rendezésében. A Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila szerzőpáros Bartók Béla és Kodály Zoltán első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit színpadra állító darabját ősbemutatóként a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közösen hozzuk létre. És végül teljesen saját fejlesztésű ősbemutatónk lesz, ha minden a terveink szerint alakul, a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete munkacímű, Szilágyi Enikő által összeállított és előadott produkció.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor