Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Arra törekszem, hogy a nézőnek legyen lehetősége választani, de nem engedhetünk a minőségből”
2021-06. szám / Pavlovics Ágota

Azon szerencsés kevesek közé tartozik, akik a Dunakanyarban tölthették kamaszkorukat, mára pedig életvitelszerűen ebben a pazar környezetben él. 1991 és 1994 között a Szentendrei Teátrum projektmenedzsere, számos hazai és külföldi fesztivál, koncert és színházi előadás menedzsere
volt. 2021 májusa óta a meseszép Szentendre népszerű színháza, a Szentendrei Teátrum igazgatója. Lőrinczy Györggyel közeli és távolabbi terveiről, a színház műsorairól beszélgettünk.

Miben lesz azonos, és miben más az ön által vezetett színház a ko­rábbi években megszokottakhoz képest?
L. Gy.: Vasvári Csaba barátomtól nagyon szép és minőségi öt év után május 5-én vehettem át a több mint ötvenéves hagyományokkal ren­del­kező, mégis állandóan változó Szentendrei Teátrum vezetését. Nyilván, mint minden új vezető, szeretném én is a már védjeggyé vált műfaji sokszínűséget szem előtt tartva, a hely presztízséhez illő unikális, „delikát” programokkal megtölteni a rendelkezésre álló tereket. Talán újdonság, hogy miután Szentendréről óhatatlanul először a kép­ző­mű­vészet és az iparművészet jut eszünkbe, gondolkodom olyan pro­jek­tekben, amik ebből indulnak ki. Szeretném kihasználni a MANK gyönyörű kertjét, de töröm a fejem azon is, hogyan lehet egy szent­end­rei alkotóművészt fókuszba helyezve kis koncertet vagy felol­va­sóestet rendezni. Ebből a gondolkozásból már idén megvalósul valami, hiszen július 29-én Szinesztézia címmel valódi ősbemutatóra kerül sor nálunk, Gergye Krisztián Társulata új produkciójában a kép­ző­mű­vészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. Ami szintén változás, hogy a korábbi évek hagyományait megtörve állandó helyszíne lesz nyári programjainknak. Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója az első pillanattól kezdve támogatja az elképzeléseimet, így a MűvészetMalom csodálatos lehetőségeit kihasználva születhetnek meg az idei produkciók.

Egy interjúban azt mondta, az antisznobizmus vezeti, mit jelent ez a gyakorlatban?
L. Gy.: Azt gondolom, azt jelenti, ami ma már a hitvallásom. Nyitott vagyok minden műfajra és minden művészeti formára az operettől az alternatív színházig. A művészeti alkotásoknak van egy nagyon erős ízlésbeli, szubjektív megítélése, de létezik egy objektív is, vagyis egy festményről vagy egy tánc­pro­duk­cióról akkor is meg lehet mondani, hogy minőségi-e, ha az neked történetesen nem tetszik, vagy nincs rád hatással. Én ezt a színvonalat próbálom képviselni. Arra törekszem, hogy a nézőnek legyen lehetősége választani, de nem engedhetünk a minőségből. Egyszer egy interjúban azt mondtam, hogy én vagyok a „hivatásos néző”. Ezt azóta is tartom. Úgy gondolom, hogy a művészeti menedzser az, aki az előadás minden pillanatában jelen van – egészen a darab kiválasztásától, a színpadi látványvilág meghatározásán át, a büfé kínálatáig. Ott ülök a nézőtéren, és ebből az aspektusból keresem a megoldásokat, hogy miként lesz az élmény a néző számára vonzóbb, komfortosabb, ha pedig lehetséges, tökéletes. A Teátrum vezetőjeként ezt fogom szem előtt tartani.
hirdetés


Az ősbemutatók, premierek vagy inkább a vendégelőadások felé szeretné tolni a hangsúlyt?
L. Gy.: Mindenképpen az előbbi felé, nyáron szeretnék olyan előadásokat csinálni, amiért a mű­vé­szet­szerető, különlegességet kereső közönség akár Budapestről, akár Kecskemétről felkerekedik, és Szent­end­rére jön. Az a célom, hogy Szentendre felkerüljön az ország kulturális térképére, ahogyan annak idején a Dundo Maroje premierje vagy Cimarosa A titkos házasság című operájának bemutatója országos je­len­tő­ségű művészeti eseménynek számítottak, amiért muszáj volt ideutazni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha egyedi, vonzó programokat kínálunk, izgalmas helyszíneken.

Mi kap nagyobb hangsúlyt idén nyáron, a prózai vagy a zenés előadások?
L. Gy.: A jelenkor nagyon erős elvárása, hogy legyen átjárás a művészeti ágak között, de nem titok, hogy nagy rajongója vagyok a zenés színjátszásnak, így számos ilyen előadásunk lesz nyáron. Kezdeném a sort július 2-án Rost Andrea világhírű operaénekessel, aki a Hot Jazz Banddel közösen ad koncertet, és nálunk valósítja meg gyerekkori álmát, táncdalokat és filmslágereket fog énekelni újrahangszerelve. A Kaláka Kányádi-estje azért lesz érdekes, mert Bogdán Zsolt erdélyi színművésszel kiegészülve készülnek a produkcióra. Herczku Ági egy folklórszínházi esttel érkezik hozzánk, de lesz opera is, hiszen a Surányban élő világhírű művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével Bartók: A kékszakállú herceg vára zongorás változatával készülünk a MűvészetMalom ódon falainak hét ajtajában. Miután pedig alapvetően a vegyes profilú színházban hiszek, amelynek a kínálata a népszínháztól a zenés szórakoztató darabokon át elér az alternatív kezdeményezésekig is, így lesz nálunk a Déryné Programból érkező A falu rossza. Pályakezdő rendezők és színészek is bontogathatják a szárnyaikat, hiszen Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című darabjának ősbemutatója a Teátrumban lesz, és játsszuk Sardar Tagirovsky 3 nővér előadását is. Szeretném, ha sokan megtalálnák maguknak azt, amit nagyon szeretnek, s azt is, amit először nálunk fedeznek fel. „Itt és most” élményeket szeretnénk adni, hiszek ezekben az egyszer megszülető, egyszer látható varázslatos előadásokban.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor