Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A világhírű Madagaszkár musical és népszerű hazai alkotók a kaposvári színházban
2021-10. szám / Nagy Klaudia

A kaposvári Csiky Gergely Színház az újranyitás után azonnal megkezdte elmaradt előadásainak pótlását, majd újult erővel vágott bele a 2021/2022-es évadba. Az új bemutatókat a műfaji sok­szí­nű­ség jellemzi, minden korosztály megtalálja a neki szóló előadást. A teátrum fontos küldetése,
hogy felhívja a figyelmet környezetünk védelmére, a környezettudatosság fontosságára. Dr. Fülöp Péterrel, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójával az új évadról beszélgettünk.

Hogyan tudná összefoglalni, értékelni az elmúlt időszakot?
Dr. F. P.: 2019 őszén adtuk át ünnepélyes keretek közt a megújult és átépített Csiky Gergely Színházat, megugrottak a bérlet- és a jegy­érté­kesítési mutatóink, elképesztő érdeklődés mutatkozott az előadásaink iránt, visszatértek olyan nézők, akik a felújítás idején esetlegesen elmaradtak az előadásainkról. Aztán 2020 tavaszán jött a pandémia, ami egyik pillanatról a másikra újra rátette a lakatot, nemcsak a kaposvári, hanem a teljes kulturális szférára és az egész országra. Rögtön társulati ülést tartottunk, elkezdtünk beszélgetni a kollégákkal, és arra jutottunk, ez jó alkalom lehet arra, hogy színészeink krea­ti­vi­tá­sa kibontakozhasson. Kisvideókat forgattunk, hangoskönyvet rögzítet­tünk, amikor a járványügyi helyzet lehetővé tette, útra keltünk. Bérel­tünk egy mozgószínpadot, és ezzel jártuk a kaposvári köztereket, műsorainkkal közel 50 helyen szerepeltünk a régióban. Emellett igyekeztünk a színházban mindenkinek megtalálni a feladatát. A sofőrök, a jegyértékesítésben és a nézőforgalmi területen tevékenykedő mun­ka­társak rögzítették az idős kaposváriak igényeit, kivittük nekik az ebédet, bevásároltunk helyettük. A következő időszakban sem tétlenkedtünk, hiszen a közmédia ránk bízta a 2020-as szilveszteri gálaműsor rendezését. Büszkén mondhatom, hogy a pandémia ellenére a kaposvári színházban nem állt meg a mű­vé­sze­ti munka, jó állapotban volt a társulat, amikor ténylegesen újra tudtunk nyitni.

A Csárdáskirálynő című nagyoperettel nyitották az évadot. Hogy sikerült?
Dr. F. P.: Nagyon megtisztelő, hogy Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne elfogadta a meghívásunkat, egyenesen Mexikóból érkezett hozzánk a premierre. Óriási siker volt, az összes előadásra elkelt minden jegy. Kálmán Imre egy hungarikum, a Csárdáskirálynő egy sokak által ismert dallamokat felvonultató produkció, Olt Tamás rendezőkollégám pedig belevitte azokat a finomságokat, újdonságokat a rendezői koncepcióba, amiktől más lett az eddig megszokottaknál.

Milyen előadásokkal készülnek még az évad során?
Dr. F. P.: A Tüskevár ősbemutatóját 2020 februárjában tartottuk, gyermek és ifjúsági bérletünkben szerepelt eddig, de felnőtt nézőinktől sok visszajelzés érkezett, hogy ők is szívesen megnéznék. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felnőtt bérletbe is betesszük az előadást. Ezzel teljesítjük azt a célkitűzést, hogy egy darab a létrehozását követően ne csak egy évadon keresztül tudjon műsoron maradni, ami a vidéki színházakban komoly kihívás. Nagyon örülök neki, hogy a kaposvári kínálatban még mindig megtalálhatók olyan előadások, amelyek több éve szerepelnek a repertoáron. Az új bemutatók közt helyet kap klasszikus dráma is, Szabó K. István rendezi Dosztojevszkijtől A Karamazov testvéreket. Áprilisban Shakespeare A makrancos hölgyét mutatjuk be, ezt követi májusban Szente Vajk rendezésében a Meseautó. Lesz egy izgalmas koprodukciónk a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal és a Játékszínnel, Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát Nagy Sándor fogja színpadra állítani. Izgalmas és egyedi előadással készülünk a gyerekek és a családok számára: a Dreamworkstől megvásároltuk a népszerű Madagaszkár musical jogait, amelyet december elején mutatunk be, és reméljük, hogy éveken keresztül műsoron tudjuk tartani.
hirdetés

Komoly társadalmi felelősségvállalás, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatosságra és a kör­nye­zet­védelemre. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Dr. F. P.: Az épületen elhelyezett színes molinókat újrahasznosítjuk, az ebből készült molinótáskákat jegyi­ro­dánkban lehet megvásárolni. Minden táska más és egyedi, a környezettudatosság mellett pedig egy kedves gesztus a nézőink felé, jó érzéssel gondolnak majd a színházra akkor is, ha esetleg bevásárolni mennek. Csökkenteni akarjuk az ökológiai lábnyomunkat, célunk, hogy minél kevesebb nyomtatott szó­rólapot állítsunk elő. Egy elektronikus tájékoztató felületet szeretnénk létrehozni a közönség számára, amivel print termékeink darabszámát tudjuk csökkenteni. Környezetbarát tisztítószereket használunk, a színház pedig már két elektromos autóval is rendelkezik, ami egy újabb lépés afelé, hogy zöld színház le­hessünk.

Olt Tamás művészeti igazgatóval közös célkitűzésük, hogy a színház ne csak az előadóművészet fel­leg­vára legyen, hanem vonja be a társművészeteket is. Milyen fesztiválok szerepelnek a terveik közt?
Dr. F. P.: Kaposváron először kerül megrendezésre a 20. jubileumi Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál november 3-tól 7-ig. A közönség újra láthatja a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Kurzust, amely idén fesztivállá fejlődik. Nagyszabású jótékonysági gálaműsorral zárjuk a rendezvényt, megtelik gyerekzsivajjal és zongoraszóval a színház és Kaposvár. 2022. március 28-tól április 3-ig ren­dez­zük meg a 10. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét az ASSITEJ Magyar Központtal és a Kolibri Színházzal közösen. Több mint 50 gyermek- és ifjúsági előadás vesz részt a programban, nemcsak hazai, hanem európai vezető gyerekszínházi produkciók sorakoznak fel egy héten keresztül a kaposvári színpadokon. Nagyon várjuk, hogy végre ezek az elképzeléseink is megvalósuljanak az évad folyamán.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor