Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színvonalas előadások, értő közönség Nyíregyházán
2021-12. szám

Áprilisban lesz húsz éve, hogy munkába állt a Móricz Zsigmond Színházban, 2002 júliusában pedig, alig 24 évesen már a szakma legfiatalabb gazdasági igazgatója volt. Direktori meg­bí­za­tása első ciklusában a Színház számos szakmai elismerést és marketing-díjat kapott, 2016 és 2019
között megduplázta jegy- és bérlet-árbevételét. 2021. szeptember 30-án pályázata alapján ismét bizalmat kapott a város képviselőtestületétől, így 2022 februárjától továbbra is Kirják Róbert a nyíregyházi teátrum ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évek során folyamatosan bővült a Teátrum égisze alá kerülő intézmények sora: előbb a Rózsakert Szabadtéri Színpad, majd a Bencs Villa működtetése került a társulathoz, idén pedig már a Szindbád Színháztörténeti Múzeum és Rendezvénytérrel is bővült a sor, és nem szabad megfeledkezni a VIDOR Fesztiválról sem, amely ebben az évben jubilált: huszadszor rendezték meg. Az aktuális évadról, valamint a Duna Televízió felkérésére készült szilveszteri műsorukról Kirják Róberttel beszélgettünk.

Igazgató úr, gratulálok a kinevezéséhez, és persze ahhoz is, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére erősre sikerült az évadkezdésük.
K. R.: Köszönöm. A pandémia idején különböző kreatív megol­dá­sok­kal, innovatív Móricz Online programcsaládunkkal igyekeztünk né­zőink­kel tartani a kapcsolatot, majd az elmaradt előadásokat a nyitás után, már nyáron minél hamarabb pótolni a Rózsakert Szabadtéri Szín­padon. Így a színház stabil gazdasági háttérrel és a szokásoknak megfelelően két bemutatóval indulhatott neki az új szezonnak. Szep­tem­ber 11-én a Nagyszínpadon Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát a szerző rendezése alapján Nagy Sándor állította színpadra. A darab hamar közönségkedvenc lett, ami nem csoda, felhőtlen ki­kap­cso­lódást, önfeledt nevetést kínál, melyre a jelenlegi helyzetben kü­lönösen vágynak az emberek. A Krúdy Kamaraszínpadon Mészáros Tibor állította színpadra Frederick Knott Várj, míg sötét lesz! című krimijét, Audrey Hepburn emlékezetes szerepében Kuthy Patríciát láthatjuk. Október 16-án Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című művét mutattuk be Keresztes Attila rendezésében, a főszerepben Pregitzer Fruzsinával, akinek régi álma vált valóra azzal, hogy eljátszhatta ezt a főszerepet. Nagy öröm számunkra, hogy a közönség körében egy ilyen komoly drámai hangvételű darab fogadtatása is igen pozitív volt.

Mi a soron következő nagyszínpadi bemutató?
K. R.: December 11-én a Danny Rubin – Tim Minchin szerzőpáros Idétlen időkig című vígjáték-musicaljét láthatja a közönség. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Broadway és London után Nyíregyházán mutathatjuk be a darabot, melyet Horváth Illés, társulatunk művészeti vezetője rendez. Ilyen nagyszabású előadás még soha nem volt színházunkban, volumenének megfelelően a költségvetése is tekintélyes. Ha már megkaptuk a jogokat, szeretnénk bebizonyítani, hogy nem hiába szavaztak bizalmat nekünk a jog­tu­laj­donosok.

Horváth Illés állította színpadra Tasnádi István Közellenség című darabját is, amit Kleist Kohlhaas Mihály műve nyomán írt.
K. R.: Erős, különleges előadás született a jól ismert történetből, melyet a premierre ellátogató szerző is elragadtatva méltatott. A darabot október 29. óta láthatja a közönség, nagyon jó a fogadtatása.

Kik rendeznek még Nyíregyházán a közeljövőben?
K. R.: Csehov művét, a Cseresznyéskertet Czukor Balázs rendezi, december 17-én mutatjuk be. 2022. február 18-án Boynton Priestley Váratlan vendég című krimijét Guelmino Sándor állítja színpadra. Végül április 2-án mutatjuk be Tracy Letts Augusztus Oklahomában című fekete komédiáját, melyet Szikszai Rémusz neve fémjelez.
hirdetés

Hat bemutatóval várják a legfiatalabbakat is. A Lázár Ervin Programmal hány diák jut el Önökhöz?
K. R.: Kiemelten fontosnak tartom a Lázár Ervin Programot, melynek köszönhetően ebben az évadban Szaffi című előadásunkat 10 600 általános iskolás láthatja szociális helyzetétől és lakóhelyétől függetlenül. Jókai Mór romantikus történetéből a nyolcvanas években Dargay Attila rendezett animációs filmet, mely alapján az új, zenés színpadi változatot Horváth Illés rendezte. A pedagógusok beszámolója alapján a gyerekek sokáig emlegetik színházunkat, meghatározó kulturális élményt jelent számukra a produkció.

November 2-án egy nagyon érzékeny témát feldolgozó produkciót, az Alszanak a halak? című darabot is műsorra tűzték felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt...
K. R.: Jens Raschke bátor és hiánypótló darabja 2012-ben elnyerte a mühlheimi Gyerekdarab Fesztivál fődíját. A mostani életünk alig tud mit kezdeni a halállal, ezért inkább elhárítja, hallgat róla. A mű, mely segítheti a gyermekek és a felnőttek szembenézését az élet legnehezebb kérdéseivel, Pregitzer Fruzsina első rendezése, mely Fridrik Noémi előadásában látható.

Különleges feladatra kapott felkérést a Színház a Duna Televíziótól.
K. R.: Megtisztelő, hogy a Duna TV szórakoztató szilveszteri műsorát a mi színházunk adhatja. A szervezés, a rendezés, a válogatás Horváth Illés munkáját dicséri, aki értelemszerűen zenés előadásainkra tette a hangsúlyt. A részleteket rövid, vicces prózai betétek kötik össze, a műsor kulisszáját pedig az Édes Charity című előadásunk díszlete adja. Az már az én személyes kérésem volt, hogy a társulatunk színészei adják a szereplők javát, mellettük pedig olyan művészeket hívtunk meg, akik nyíregyházi kötődésűek, mint például Palya Bea, Gubik Petra, Muri Enikő, Mészáros Árpád Zsolt, a Talamba Ütőegyüttes vagy a Cantemus Vegyeskórus. Amikor december 31-én a Duna TV műsorára tűzi zenés gálánkat, mi személyesen is szeretnénk együtt szilveszterezni közönségünkkel a Móricz Zsigmond Színházban, így a televíziós produkciónkhoz hasonló, saját, zenés, szórakoztató műsorunkkal, pezsgős koccintással várjuk őket. Idén először a szomszédos Szindbád Kortárs Magyar Bisztróban az előadás utáni vacsorával kombinált színházjegy is kapható már.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor