Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A fiatalok érdeklődnek a nagy mesterek iránt”
2022-03. szám / Nagy Klaudia

2021 őszén a pandémia nyugvó szakaszában végre megrendezésre került a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A fesztivált a közönség fokozott érdeklődése és telt házas előadások jellemezték a szervezők legnagyobb örömére. Utána mindössze három hónap állt rendelkezésük-
­re, hogy összeállítsák a színházi találkozó tavaszi programját. 2022. április 20. és május 8. között immár nyolcadik alkalommal újból gazdag programkínálattal várják a közönséget, műfaji sokszínűségből és színvonalas produkciókból garantáltan nem lesz hiány. Kulcsár Editet, a MITEM főszervezőjét, a Nemzeti Színház dramaturgját az idei programokról kérdeztük.

Mindig hangsúlyos szerepet kap, melyik előadással nyitjátok a feszti­vált. Idén miért a kolozsvári Hamletet választottátok?
K. E.: A kolozsvári színjátszás a színháztörténet során folyamatos út­tö­rő­je volt a magyar színjátszásnak. Az elmúlt 30 évben olyan tár­su­latot épített fel Tompa Gábor, amely a magyarországi színházak között az egyik legjelentősebb, nemzetközi szinten is elismert. Termé­sze­te­sen büszkék vagyunk arra, hogy a kolozsvári színház egyik emble­ma­tikus előadásával nyithatjuk a fesztivált. Azért emblematikus, mert én még emlékszem a 80-as években Tompa Gábor Hamlet-rendezésére, ami fontos kapaszkodó volt számunkra abban a rendszerben. Most újra egy ihletforrás, hogy elgondolkodjunk arról, mit jelent a művészet és a kultúra a mai időszakban. Az is jelentéssel bír, hogy Tompa Gá­bor Hamlet szerepére a fiatal színművészt, Vecsei H. Miklóst válasz­tot­ta, akinek a tevékenységében is felfedezhető ugyanez a kíváncsiság, nyitottság. Sokatmondó, hogy egy nagy tapasztalatú rendező egy másik generáció vezető személyiségét választotta ki Hamlet szerepére. Jelentős előadás, mind a MITEM-en, mind a magyar színházművészetben.

A színházi találkozó műfaji szempontból is feszegeti a határokat, idén milyen különlegességeket lát­ha­tunk?
K. E.: Egyedülálló élményt nyújt a vietnámiak AO Show-ja, amely nem teljes mértékben cirkuszi előadás, táncszínházi vagy fizikai előadásnak is nevezhetnénk. A magyar előadások közül két táncszínházi előa­dást láthatnak a nézők, Bozsik Yvette Bohóc kerestetik című legutóbbi koreográfiáját, amely megrendítő vallomás a művész helyzetéről ma, valamint a műfaji kereteket feszegető előadást, a Kaleidoszkópot. A két koreográfus, Tókos Attila és ifj. Zsuráfkszy Zoltán ugyancsak azt a kérdést teszi fel, hogy a művészet hogyan inspirálódik a hagyományból, és hogyan alakítja át kortárs művészetté. A kortárstánc és a néptánc határán gondolkodnak arról, hogyan tudjuk kifejezni mindazt, ami az életünkben fontos, hogyan emlékezünk a múltunkra, és azt hogyan transzponáljuk jelenkori érzésekké. Mindemellett érkezik a híres cseh bábszínház, a Drak Színház Georges Melies utolsó trükkje című előadása, ami bábok helyett ezúttal színészekkel mutat be csodálatos trükköket a némafilmek hangulatával. Oskaras Koršunovas litván rendezőtől régóta szerettünk volna előadást, most végre sikerült elhívnunk egyet, amely az orosz drámaíró, Ivan Viripajev Delhi tánc című művét mutatja be. Meghívtuk a többszörösen díjazott bosnyák, szarajevói előadást is Kokan Mladenović rendezésében, amelynek érdekessége, hogy újragondolja a szarajevói születésű Emir Kusturica első mozifilmjének témáját. Az Emlékszel még Doli Belre? nagyobb távlatból tekint vissza egy régi szerelmi történeten keresztül a térség hányattatásaira.

Kik a visszatérő vendégek?
K. E.: Az egyik a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, a másik pedig a moszkvai Vahtangov színház. A moszkvai Vahtangov Színház idén 100. éves, erre az alkalomra rendezte meg igazgatójuk, az ikonikus litván rendező, Rimas Tuminas az egyik legnagyobb orosz regény adaptációját, a Háború és békét. Valerij Fokin, az Alekszandrinszkij Színház igazgatója a MA. 2016-… című darabbal érkezik, az ebből készült filmet is szakmai programként le fogjuk vetíteni. Nagyon örülünk, hogy végre újra itt láthatjuk Alvis Hermanis társulatát Rigából, akik ezúttal egy régebbi darabbal, az Oblomovval mutatkoznak be. A Rigai Új Színház éppen megújulás előtt áll, egy új, nagyobb helyet fog kapni, a társulat fiatal művészekkel fog erősödni. Úgy tervezzük, a Színházi Olimpián már az új társulattal és egy teljesen új produkcióval fognak részt venni.
hirdetés

A tavaly őszi MITEM-en Anatolij Vasziljev világhírű rendező tartott mesterkurzust. A fiatal művészek kö­ré­ben mekkora sikere volt a kezdeményezésnek?
K. E.: Két részből állt a műhelymunka, egy intenzív workshop során színészekkel dolgozott. Közben az Urániában több filmet is vetítettünk Vasziljev munkájáról, ennek a programnak a záróeseménye egy nyílt mesterkurzus volt, egy nagy beszélgetés Anatolij Vasziljevvel. Az Uránia nagyterme megtelt fiatalokkal, amikor Vasziljev végignézett a telt házas nézőtéren, látta, hogy őt és a fiatalokat több generáció választja el egymástól. Kérte, írjanak le neki kérdéseket. Nagy pillanat volt, amikor meglátta a több száz kérdést. Ez azt jelenti, van átjárás a generációk között, a fiatalok érdeklődnek a nagy mesterek iránt. Azóta megtudtuk, hogy visszatér, és egy rendezőosztályt fog indítani szeptembertől a Színház- és Filmművészeti Egye­te­men.

Van olyan ország, amely eddig kimaradt a fesztivál programjából, de szeretnétek meghívni – akár már a jövőre megrendezésre kerülő Színházi Olimpiára?
K. E.: Az angol színház nagyon hiányzik a programból, mivel évekre előre kell velük egyeztetni. A Színházi Olimpia előkészítése során már kezdünk kapcsolatba kerülni angol rendezőkkel, produkciókkal, reméljük, hogy ezt a hiányt pótolni tudjuk. Jelenleg tárgyalunk egy mexikói társulattal, de ennyi idő alatt nem tudtuk megszervezni az ideutazásokat, őket is várjuk a Színházi Olimpiára. Az amerikai kontinens északi és déli része, valamint Kanada is olyan terület, ahonnan még nem mutatkoztak be jelentős produkciók. Meg­próbál­juk a Színházi Olimpiára elhívni őket is, amihez nagyon sok magyar színház csatlakozik, ettől lesz olimpiai dimenziója.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor