Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Összművészeti program, színházi fesztiválok, saját bemutatók Gyulán
2022-04. szám / Tóth G. Ildikó

„Az elmúlt évekhez hasonlóan csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programso­ro­za­tot kínálunk idén is, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biz­to­sít a legkülönfélébb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket” – mondja dr. Elek Tibor,
­a Gyulai Várszínház igazgatója, akit az 59. évad bemutatóiról és fesztiváljairól is kérdeztünk.

Az elmúlt években a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja karakteres új színházi programelemekkel gazdagodott, miközben évente több saját bemutatót is létrehoznak. Milyen lesz az idei évad programszerkezete?
Dr. E. T.: Az elmúlt évekhez hasonlóan csaknem két hónapon ke­resz­tül olyan összművészeti programsorozatot kínálunk idén is, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legkülönfélébb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket. Emellett három nagyszabású színházi fesztivált is megrendezünk: a Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hetet és a Tamási Áron Napokat. S nem utolsósorban négy új saját bemutatót (köztük két ősbemutatót) is létrehozunk, igaz, jórészt más színházakkal koprodukcióban: Dér András: Mindenkinek mindene (Apor Vilmos), Ifj. Vidnyánszky Attila – Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián: Az ifjú barbárok (Bartók és Kodály); Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel?; Tamási Áron: Tündöklő Jeromos.

A három színházi fesztivál milyen újdonságokat, érdekességeket kínál?
Dr. E. T.: A Shakespeare Fesztivált idén július 11-14. között rendezzük meg, Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Többnyire különleges Shakespeare-átiratokat, -adaptációkat, továbbgondolásokat hívunk meg, például a Rómeó és Júliából, az Ahogy tetszik-ből, a Lear királyból. Visszahozzuk két saját korábbi bemutatónkat, a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear című koprodukciós előadásokat. Augusztus 1-7. között az Erdélyi Hét is igazi fesztiválprogramot kínál, hogy a legkülönbözőbb korosztályok és érdeklődésű nézői csoportok itt is megtalálják a kedvükre való előadásokat. Gyergyóból a Káosz, Nagyváradról a Valahol Európában, Temesvárról a Bánk, Szatmárnémetiből az Illatszertár című előadás érkezik hozzánk. Az aradiak két előadással is szerepelnek, a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A kolozsvári színház Orwell Állatfarmjából készített musicaljét, a marosvásárhelyi színház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját adja elő. Az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már az ötödik évben valósítjuk meg a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozatunkat. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után idén Tamási Ároné következik. Augusztus 12-14. között 5 előadás (Tündöklő Jeromos, Vitéz lélek, Énekes madár, Ördögölő Józsiás, Boldog nyárfalevél), egy tudományos konferencia és középiskolás diák­szín­ját­szók produkciói sokoldalú megközelítési lehetőségeket kínálnak.
hirdetés


A saját bemutatók közül melyiket emelné ki?
Dr. E. T.: A négy bemutató mindegyike kiemelt jelentőségű számunkra, de ha egyet kell kiemelni, akkor a gyulai vonatkozásai miatt a Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című előadást. Dér András a darabot színházunk felkérésére írta és maga is rendezi meg. Az 1945-ben győri püspökként mártírhalált halt Apor Vilmos 1919-1941 között előbb kápláni, majd plébánosi szolgálatát teljesítette Gyulán. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi a városban. Szeretnénk példaértékű cselekedeteit és mártírsorsát ország-világ számára felmutatni.

A gyulai nyárból nem szoktak hiányozni a különböző zenei és táncos produkciók sem.
Dr. E. T.: Így van, és a már említett musicalek, illetve egyéb zenés előadások mellett 2022-ben is hangsúlyosan lesznek jelen évadunkban a zenei fesztiválok és a különböző zenés, táncos produkciók. A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon Novák Péter és az Etnofon mellett Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet Halmos 75 címmel. A Gyulai Vár Jazz Fesztiválon a Tomor Barnabás Trió, a Jazz Consort és a Borbély-Dresch Quartet lép fel. Ahogy az elmúlt években mindig, több kortárs táncszínházi társulatot és előadást is vendégül látunk: a Kulcsár Noémi rendezte Ahogy tetszik előadást a GG Tánc Eger társulat adja elő, a Duda Éva Társulat a Ramazuri című előadásával érkezik, és az Armel Operafesztivál balett-társulata a Mulat a Monarchia című előadást hozza el Gyulára.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor