Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Bízunk benne, hogy az eső megtisztulást és békét hoz”
2022-04. szám / Nagy Klaudia

Fekete Péter 2018 óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a kul­tu­rális élet gyorsan reagált az orosz-ukrán háború okozta válsághelyzetre: a Fővárosi Nagycirkusz
több mint száz ukrán cirkuszművészt fogadott be, és biztosít számukra folyamatos ellátást és fellépési lehetőséget. Mindeközben a manézsban sem áll meg az élet, a Fővárosi Nagycirkusz lenyűgöző mű­so­rai­val továbbra is felhőtlen kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. Ezúttal két párhuzamosan futó produkcióval örvendezteti meg a publikumot: április 9-én visszatért a különleges RAIN Esőcirkusz, április 15-én debütált a felnőtteknek szóló MAGIC Show. Mindkét műsorral szeptember közepéig várják az ér­dek­lőd­őket. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral a cirkuszművészet jelenlegi helyzetéről be­szél­gettünk.

Nem volt kérdés, hogy Magyarország mindenben, amiben tud, segít a háború elől menekülőknek. A Fővárosi Nagycirkusz is azonnal segítő kezet nyújtott a bajba jutott művészeknek. Hogyan zajlik az ellátásuk?
F. P.: Nagy boldogság és megnyugvás számomra, hogy a kulturális élet minden területén nyitottságot, összefogást és hihetetlen se­gí­tő­kész­séget tapasztaltam az ukrajnai menekültek ellátása kapcsán. A könyvtári ágazat, a táncművészet, a múzeumi ágazat mind-mind ki­tesz magáért, a kultúrházak adományokat gyűjtenek, segítenek a szál­lásel­lá­tásban, a Nemzeti Színház a teljes beregszászi társulatot befogadta, szállást, étkezést és munkát ajánlott nekik. A Fővárosi Nagy­cir­kusz­ba több mint száz kijevi és harkivi artistaképzős fia­tal­em­ber érkezett tanáraikkal és szüleikkel együtt, ami hihetetlen bizalom, hiszen ha ezek a szülők elengedték a gyerekeiket Magyarországra, akkor tudták, hogy Budapesten befogadó légkört fognak találni. A Fővárosi Nagy­cirkusz a Recirquel Társulat és az INspirál Cirkuszközpont együttműködésével szállást, étkezést és próbalehetőséget biztosít ezeknek a fiataloknak. A Recirquel megszervezte a szállásokat, a Fővárosi Nagycirkuszban étkeznek naponta háromszor, és a próbatermünkben folytatódnak a próbák. Azt a feladatot osztottam ki az ide érkező fiataloknak, hogy egy hónapon belül önálló műsorral kell megjelenniük. Hiszem, ha feladatot adunk nekik, akkor van értelme az életnek, segít abban, hogy ezt a háborús helyzetet a lehetőségekhez képest a legjobban átvészeljék.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tervei között szerepel a cirkuszépület és az artistaképző megújítása. Hol tart a megvalósítás folyamata?
F. P.: Európában megkérdőjelezhetetlen, hogy Magyarország a legerősebb, a legkomolyabb vezető cir­kusz­mű­vészeti központ. Egyedül Magyarországnak van egész évben nyitva tartó kőcirkusza, artistaképző iskolája, tudományos központja, múzeuma, kutatótere. Ez a felelősség kötelez. Irányt mutatunk Euró­pá­ban a cirkuszművészet terén, a cirkuszpedagógiában, a cirkuszművészet társadalmi üzeneteinek meg­ha­tá­rozásában, az audio-narrálásban, az esélyegyenlőség megtartásában és megteremtésében. Egy vezető intézménynek megfelelő infrastruktúrára van szüksége. Egy 1971-ben átadott, több mint 50 éves, felújítatlan, rossz állapotban lévő épületben ezt a magas szintű munkát már nem lehet elvégezni, ezért a kormány már régen döntött arról, hogy megfelelő közegbe fogja helyezni az artistaképző iskolát és a cirkusz épületét is. Mintegy 13 helyszín vizsgálatát végeztük el az elmúlt három évben, és a Podmaniczky utcai, Nyugati pályaudvar melletti terület tűnik megfelelőnek, ugyanis a helyben maradás legnagyobb gondja a helyhiány, nagyon szűk a terület, bár a Biodóm leállt beruházásának megoldása újraértékelheti. Elkészült az artistaképző intézet terve, és nagyon bízunk benne, hogy gyorsan megindulhat az építkezés, akár a Nyugati pályaudvar melletti területen, akár közösen az Állatkerttel, ha a Biodóm ügye megoldódik. A választások után bízom abban, hogy a kormány jó döntést fog hozni, és megerősíti a Nemzeti Cirkusz­művészeti Központ épületének megújításával kapcsolatban korábban hozott döntéseit.
hirdetés

A RAIN Esőcirkusz és a MAGIC Show áprilistól szeptemberig lesz műsoron a Fővárosi Nagycirkuszban, mind a két produkciót ön álmodta színpadra.
F. P.: Először fordul elő a Fővárosi Nagycirkusz épületében, hogy két különböző program párhuzamosan fut műsoron. Pénteken és szombaton az esti órákban kifejezetten felnőtteknek egy MAGIC Show-t tűzünk műsorra, ahol a világ legjobb bűvészei és neves magyar bűvészek kapnak megmutatkozási lehetőséget. A hét többi napján a megszokott időpontban a családokat várjuk az esőcirkuszunkkal. Mivel háborús helyzetben vagyunk, átértékelődik a koncepció: abból indultunk ki, hogy az eső elmossa a könnyeket, elmoshatja a sarat, ami befedi most az útjainkat, és bízunk benne, hogy az eső megtisztulást és békét hoz, lehetőséget teremt arra, hogy az ukrán menekültek hazatérjenek.

A XIV. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon két deszkaszám, a Zaripov’s Group és a Richter Kevin Csoport produkciója nyert Arany Pierrot- díjat. Hogyan látja a hazai cirkuszművészek teljesítményét?
F. P.: Töretlen a fejlődés, Európában egyértelműen vezető intézmény vagyunk. A Richter Kevin Csoport üzenete rendkívül aktuális, ahol bőrszínre, nemzetiségre való tekintet nélkül együtt alkotnak a művészek, ami azt közvetíti, hogy a cirkuszban az egyik oldalon valaki elugrik, a másik oldalon biztos lehet benne, hogy valaki elkapja. A csoportban vannak oroszok, ukránok, fehéroroszok, magyarok, románok, akik a legnagyobb harmóniában, az életük kockáztatásával hatják végre a trükkjeiket, mutatványaikat. Micsoda üzenet ez!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor