Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Budapesten Álarcosbál, Füreden Anna-bál vár az OPERÁVAL
2022-06. szám

Verdi operáját grandiózus történelmi díszletek között tűzi ismét műsorára a felújított Andrássy úti Ybl-palota, míg a Balaton partján az OperaFüred gálaestje vezeti fel az ország legnagyobb múltú társasági eseményét. A Művészetek Völgyében eközben koncertszerű Háry Jánossal készül a dalszínház. Az OPERA júliusi programjaiból válogattunk.

Verdi Az álarcosbálban Auber korábbi operájából merítve ihletet dol­goz­za fel a III. Gusztáv svéd király ellen 1792-ben elkövetett merény­letet. Az itáliai mester érettkori remeke a 19. századi romantikus francia előd nyomdokain haladva szerelmi háromszögbe helyezi a tör­té­nelmi eseményt: Renato, az udvari festő féltékeny felindulásában csat­la­ko­zik az összeesküvőkhöz, és lesz egykori barátja, a király gyilkosa.
A merénylethez vezető meghasonlás, valamint a többi szereplő iz­gal­mas érzelmi motivációi inspirálták az előadást színpadra állító Fabio Ceresát, a 2016-os Nemzetközi Operadíj győztesét, aki azóta Az álar­cos­bál 2018-as színpadra állítását követően tavaly az Andrea Cheniér-t is nagy sikerrel vitte színre Budapesten. A Verdi munkásságát sok más olasz művészhez hasonlóan szinte az anyatejjel magába szívó alkotó rendezése látványos külsőségeivel azoknak is kedvez, akik a korhű, kosztümös színreviteleket kedvelik.
Az autentikus értelmezéshez ugyancsak hozzájárul, hogy Fabio Ceresa alkotótársai szintén Verdi ha­zá­já­ból érkeztek: a díszletek Tiziano Santi, a jelmezek Giuseppe Palella elképzelései nyomán valósultak meg, míg a mozgásokat Mattia Agatiello tervezte. Az előadás kettős szereposztásában a főbb szerepeket László Boldizsár és Pataki Adorján (III. Gusztáv), Fokanov Anatolij és Kálmándy Mihály (Renato), Sümegi Eszter és Rálik Szilvia (Amelia), továbbá Fodor Bernadett és Ulbrich Andrea (Ulrica), Szemere Zita és Kozári Alinka (Oscar) énekli. Az Opera Zenekart és az Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny győztese, az ugyancsak olasz Leonardo Sini vezényli.
hirdetés

A füredi Anna-bálnak most már több mint egy évtizede elengedhetetlen részévé vált a Magyar Nemzeti Balett fellépése, mikor is a dalszínház művészei a bál nyitótáncát, Erkel Palotását mutatják be az nagy múltú társasági esemény otthonául szolgáló Anna Grand Hotel kertjében. Ugyancsak hagyománnyá vált, hogy a bált megelőző napokban az OPERA művészei ingyenes koncerttel kedveskednek a Gyógy tér platánjai alatt összesereglő közönségnek. Idén július 22-re is egy szép nyári esthez illő, színvonalas operaslágerekből összeállított műsorra készül a budapesti dalszínház: többek közt Erkel: Hunyadi László, Mascagni: Parasztbecsület, Puccini: Gianni Schicchi, Rossini: A sevillai borbély, Donizetti: Don Pasquale és Szerelmi bájital, Offenbach: Hoffmann meséi és Verdi: Rigoletto című operáinak népszerű részletei szerepelnek a kínálatban. A gálán az OPERA Zenekar kíséretében fellép Gál Erika, Kálmándy Mihály, Kriszta Kinga és László Boldizsár, az est házigazdája pedig idén is Ókovács Szilveszter főigazgató.
Egy héttel az Anna-bál után az OPERA kontingense ismét a Balaton-felvidékre látogat, egész pontosan a Művészetek Völgyébe, hogy Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperájának tavalyi nagy sikerű bemutatkozása után ismét egy egész estés előadással kedveskedjen a vigátpetendi Cirque du Tókert közönségének. Idén Kodály: Háry János című daljátékának nagyszabású koncertszerű keresztmetszete szerepel a kínálatban. A huncut nagyabonyi obsitos kalandjait elmesélő vidám darab, amely csaknem egy évszázada nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar népdal a klasszikus zenei kánon részévé is váljon, nyáresti szórakozásnak is kiváló, erről pedig a válogatott előadói gárda is gondoskodik, amiben Haja Zsolt (Háry), Balga Gabriella (Örzse), Kőrösi András (Ferenc császár), Szabóki Tünde (Császárné), Hábetler András (Napóleon), Kálnay Zsófia (Mária Lujza), Kiss Tivadar (Ebelasztin) és Szvétek László (Marci bácsi) is kedves szerepeikben lépnek újra színpadra.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor