Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 17., szerda
Rudolf

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Ritka megtiszteltetés, ha valakinek színdarabot írnak, számomra egy életműdíjjal ér fel!”
2022-08. szám

Kubik Anna korosztályának meghatározó színésze, számos helyen játszott és van otthon mind a mai napig. Dinamikus, aktív életpályát mondhat magáénak, főszerepeinek száma 150 fölött van. Nagyon sokféle karaktert játszhatott el, szerencsére soha nem skatulyázták be.

Hogyan telt ehhez képest az elmúlt két év, milyen volt megélni a covid­jár­ványos időszakot?
K. A.: Volt benne sok rossz, de kevés jó is! A 42 év folyamatos pörgés a színészi pályán, majd a hirtelen leállás sok tisztázni való kérdést ve­tett fel bennem. Hamar kiderült, szükség van ránk, a művészet nyúj­tot­ta lelki táplálékra. Amíg nem találkozhattunk, otthonról gyártottuk felkérésekre a videókat, meséket, verseket közösségi oldalakra, han­gos­könyvet készítettem a vakok és gyengénlátók könyvtárába, online próbákat tartottunk, szóval nem unatkoztunk egy percig sem. Deb­re­cen­ben a Csokonai Nemzeti Színházban két előadást is próbáltam ezalatt az időszak alatt, az Edmond című francia vígjátékot, amit már néhányszor játszani is tudtunk, és Az öreg hölgy látogatását, melyet talán januárban fogunk tudni előadni, már az új játszóhelyen, a Cso­ko­nai Fórumban.

A Győri Nemzeti Színházban hihetetlen sikerrel játssza a Minden jegy elkelt című darabot, amelyet Olt Tamás, a Karinthy Színház ügyvezető igazgatója írt Önnek ajánlva. Fedák Sári szerepe a két és fél órás előadásban nem kis kihívás. Hogyan élte meg a próbafolyamatot, egyben a visszatérést a normál színházi működéshez?
K. A.: Ritka megtiszteltetés, ha valakinek színdarabot írnak, számomra egy életműdíjjal ér fel! Szívügyem volt az idős Fedák sorsát megmutatni. Személyén keresztül sok-sok méltatlanul meghurcolt és perbe fogott emberről tudunk beszélni a kitelepítések, népbírósági perek időszakából. Fedák Zsazsa világsztár volt, meghódította Amerikát, Európa számtalan színpadán fellépett, Max Reinhardt szerződtetni kívánta egy berlini vendégjátéka után. Ady Endre verseket írt róla, melyekben felmagasztalta egyéniségét, eredetiségét, Bródy Sándor azt írta róla, hogy „halálból” játszik. A beregszászi származású színésznő valósággal be­robbant a magyar színi életbe, jócskán felpezsdítve azt. Második önéletrajzi kötetének megjelenése után elgondolkodtam azon, milyen hamis képet rajzoltak róla, valószínűleg tudatosan, irányítottan. Olt Tamással együtt az volt a célunk, hogy ezt a képet árnyaljuk s kiegészítsük az azóta megismert dokumentumokkal. A Minden jegy elkelt cím arra utal, hogy Fedák népbírósági perére jegyeket árusítottak, s táblás ház lett a bíróságon. Börtön és kitelepítés lett e nagy ívű pálya „jutalma”, a hamis vádak alóli felmentés pedig nem ment át a köztudatba kellő súllyal. A győri társulattal nagyszerűen, kiváló összhangban dolgoztunk együtt, hiszen a Régimódi történet pandémia előtti bemutatója alkalmával már sokukkal megismerkedhettem.
hirdetés

Milyen feladatokat szeretne a közeljövőben, hol láthatja a közönség?
K. A.: Nem kérdés számomra, hogy ideje lassítanom a tempón. A rengeteg utazás már rendkívül fárasztó, átszelni az országot, majd egy bonyolult főszerepet alakítani nem könnyű feladat. Ugyanakkor a győri előadások megrendítő sikere után hogy is mondhatnék nemet Olt Tamás igazgató úrnak, aki ezúttal a Karinthy Színházban ajánlott fel számomra egy szerepet? Az ő rendezésében megelevenedő A bűvös szék című darabban találkozhat velem a közönség márciusban. A Karinthy Színház új évadában egyébként igazi különlegességek kerülnek színre, érdeklődve várom a többi darab bemutatóját is!

Bár szülei mindketten sikeres színházi emberek, lánya, Csiszár Virág nem a színpadot választotta hi­va­tásának. Virág az előadóművészet, pontosabban a show-biznisz egy másik szegmensében jeleskedik. Szerették volna, ha ő is a világot jelentő deszkákra lép?
K. A.: Rendkívül büszkék vagyunk édesapjával együtt Virágra! Egy nagyon kemény szakmában áll helyt, igen fiatalon és nem is akárhogyan! A Sziget Fesztivál nemzetközi booking managereként szervezi és állítja össze évről évre csapatával a fesztivál rangos zenei műsorát. Sokat utazik és rengeteget dolgozik, mindent a saját erejéből és tehetségével ért el, hiszen mi ebben nem tudtuk őt segíteni, ez a világ teljesen ismeretlen volt számunkra is. Kicsi kora óta a zene szerelmese, nekünk szülőként csak az volt a vágyunk, hogy olyan hivatást válasszon, amit egy életen át szeretni tud.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor