Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Új dress code lesz
2022-09. szám / PM

10 éves a Játékszín. A titokzatos ünnepi évad kezdetén Bank Tamás igazgatóval beszélgettünk sikerről, tervezésről, energiaválságról és művészi vonalvezetésről.

Ha egy mondatban kéne összefoglalni a Játékszín 10 évét, hogyan fogalmazna?
B. T.: Bebizonyosodott: a szórakoztató műfajra akkor is igényt tart az ember, ha a feje tetejére áll a világ – a közönségbázisunk szépen növekedett egy évtized alatt, a nézőink pontosan tudják, mit kínál és mit nyújt a Játékszín, és úgy gondolom, a szakma is tisztában van ez­zel, ezt a művészgárdánk igazolja.

Hány színészt foglalkoztat jelenleg a Játékszín?
B. T.: Nálunk nincs társulati tagság, jelenleg 69 szabadúszó művész játszik a produkcióinkban, sokak közt Kern András, Nagy Sándor, Hernádi Judit, Kovács Patrícia.

Mi az oka annak, hogy a 2022/2023-as évadukról semmit nem tudunk? Épp az ünnepi szezonban nem hirdették ki a bemutatókat.
B. T.: Nem véletlen. Az elmúlt két év nem szólt másról, csak az előre menekülésről. Hosszas zárlatok után új intézkedések sorát kellett bevezetni a fertőtlenítőkapus beléptetéstől az extra takarításig, ezzel párhuzamosan folyamatos gazdasági tervezésben voltunk, csökkentett bérekkel sakkoztunk, hogy ne széledjen szét a felkészült művészeti háttér, ezután a látogatottsági adatokat kellett bevárnunk, csak ennek fényében tervezhetünk bemutatószámot.

De az évad már javában dübörög.
B. T.: A bemutatók bejelentésével megvárjuk most már a Játékszín újranyitásának 10. évfordulóját, ami közel van az évadkezdéshez. A hivatalos dátum október 30. – ekkortájt hirdetjük ki, milyen produkciókkal készülünk. Az alkotók között lesz olyan, aki most debütál nálunk, és lesz olyan művész is, akinek a csatlakozása nagy figyelmet fog kelteni.
hirdetés

A tervezés még mindig tart?
B. T.: Boldogan mondanám, hogy igen. Jelenleg azonban sokkal fontosabb tervezési manővereket kell végrehajtanunk: a várható energiaszámlák határozzák meg most minden lépésünket. Amennyiben három­szorosára emelkedik az épület rezsiköltsége, a még ki sem hirdetett bemutatókból kell elhagynunk. Ezért nem kapkodtunk az évadhirdetéssel. Talán végleges műsort jelenhetünk be, ha elkészül az újabb rend­ha­gyó financiális terv. Lassan minden színház úgy működik, mint egy gazdasági cég – pontosan ugyan­a­zok­kal a problémákkal küzdünk, mint bármelyik magánszínház. Rezsicsökkentő szabályokkal alszom el. Talán majd új dress code lesz érvényben nálunk: a kötött kardigán.

2012-ben egy „bedőlt” színházat vettek magánkézbe. Most belevágna?
B. T.: Nem biztos, hogy lenne merszem. A világjárvány és a globális energiaválság minden szektort érint, s bár igaz: a művészetre mindenkor szükség van, színes álmodozásra nem lehet vállalkozást építeni. Nem biztos, hogy időszerűnek tartanék most színházat indítani. 2020 óta szinte minden évad újraindulás, de nem kérdés, hogy a nehézségek ellenére a tőlünk megszokott minőséget szeretnénk tartani. Nem kis cél, és tény, persze, hogy megváltoztak a kultúrafogyasztási szokások. Ám a látogatottsági adatokat össze­vetve más színházakéval, azt kell mondjam, jól állunk. Hogy a szervezési osztály milyen napi izgalmak árán tud mérleget vonni, az másik kérdés.

Ez mit jelent?
B. T.: Azt, hogy míg az elmúlt években hetekkel előre látszott az esték telítettsége, a járvány óta sok esetben csak napokkal az előadás előtt látnak megnyugtató képet. Az emberek másként költekeznek, kevesebb az elővételes jegy, mert volt idő, amikor teljes havi műsorokat töröltek a játszóhelyek, azután meg betegség miatt maradtak el előadások. A jegyvásárlási szokások természetes módon átalakultak – nincs ezzel semmi baj, nekünk kell ezt átlátnunk, és váltanunk.

Melyek a húzó produkciók?
B. T.: Soroljam? Tizenhatféle előadást tartunk repertoáron. Van köztük az agyeldobásig szórakoztató, ilyen a Legénybúcsú, vannak lélekbevágó produkciók, mint az Életrevalók, a Virágot Algernonnak és a Teljesen idegenek, és van egészen unikális, fekete-fehér, néma előadásunk: Chaplin színpadon, amelyben ember­fe­letti teljesítményt nyújtanak a színészek. És persze krimik, A vád tanúja például.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor