Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Hogy a Cziffra György nevű magyar csillag újra fényesen ragyogjon hazánk egén”
2018-01. szám / Jónás Ágnes

Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával, amely idén február 19. és 27. között har­ma­dik alkalommal várja a közönséget a MOM Kulturális Központban, a Zeneakadémia Nagy­ter­mé-
­ben és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zon­go­ra­mű­vész életében oly nagy hangsúlyt kapott. A rendezvénysorozatról és a 2021-es Cziffra-tervről Balázs János zongoraművésszel beszélgettünk.

„Noha Cziffra György szerte a világban ismert és elismert zon­go­ra­vir­tuóz volt, Magyarországon mégis igen kevesen tudják hova tenni a nevét” – mondtad ezt két évvel ezelőtt, amikor az első Cziffra Fesztivál kapcsán beszélgettünk. A megrendezett két Cziffra Fesztivál mennyit változtatott a zongoravirtuóz hazai megítélésén, ismertségén?
B. J.: Korábban a szakmán belül sem nagyon tudtak Cziffra mun­kás­sá­gá­ról. Voltak, akik csak bárzongoristaként emlegették, 1956 előtt is csupán a budapesti élet egy bizonyos rétege ismerte őt. A Cziffra név köztudatba integrálásához a fesztivál remek alkalmat kínált és kínál – lehetőségünk nyílt megmutatni, milyen fantasztikus művésze volt ő a 20. századnak. Keményen dolgozunk azon, hogy három év múlva Cziff­ra neve legalább annyira ismert legyen a világban, mint Puskás Fe­rencé.

Azt mondják, nem elég, ha valaki tehetséges, „eladni” is tudnia kell magát, hiszen mára a művész és a művészi produkciók is éppolyan árucikké váltak, mint egy póló a ruhaboltban. Ahhoz tehát, hogy a Cziffra-név feléledjen poraiból, bizonyára jó adag reklámra is szükség volt.
B. J.: Manapság erőteljes kommunikációs zaj vesz körbe minket, számos értékes és értéktelen dolog kap reflektorfényt. Nekünk is be kellett szállni a versenybe, és örömmel látom, hogy a közönség zöme igenis vevő a magas minőséget és értéket, hitet és kitartást közvetítő reklámokra, ezáltal a Cziffra Fesztivál programjaira is. Nagy segítségünk a MOM Kulturális Központ, ahol az egész éves munka zajlik, valamint magántámogatóink, akik közül Várkonyi Attilát emelném ki.

Jut eszembe, nemrégiben Vásáry Tamás azt nyilatkozta rólad magazinunknak, hogy téged tart Cziffra rein­kar­ná­ció­já­nak. Milyen érzés ez?
B. J.: Többektől hallottam már ezt, roppant megtisztelő, de szerintem ebben az is közrejátszik, hogy az utóbbi években a fesztivál és a Cziffra életéről készült A virtuóz című filmben való szereplésem miatt némileg összefonódott a nevem a művészével. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy éltethetem a zongoraművész életművét és szellemiségét, s hogy feleségemmel együtt motorja lehetünk a fesztiválnak, de bármennyire is megtisztelő lenne, nem akarok második Cziffra György lenni, mert úgy gondolom, hogy az emberi erény és egyediség ennél előrébb való. Jobb szeretnék első Balázs János lenni, és saját képemre formálni azt a stílust, elszántságot és humanizmust, amit Cziffra képviselt.
hirdetés

Milyen programokat emelnél ki az idei fesztiválrepertoárból, s lesznek-e új elemek?
B. J.: A CZF Street Pianót még az adventi időszakban helyeztük el a MOM Park Bevásárlóközpontban, melyhez akkor bárki leülhetett, és játszhatott rajta. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre is sor került, felléptek többek között a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai. A fesztivál előtti időszakban továbbra is várjuk az óvodások és az alsó tagozatos gyerekek MuzsikÁlom rajzpályázatait – a győztesek nyereménye a rajzukból készített puha alvótárs figura lesz. Bogányi Gergely, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és jómagam vezetésével 2018 februárjában ismét meg­ren­dez­zük a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzust, ezúttal a X. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán. Világsztárokból, izgalmas művészpárosításokból ezúttal sem lesz hiány: vendégünk lesz többek között Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Gwendolyn Masin hegedűművész, és izgalmasnak ígérkezik a Presser Gáborral és Szakcsi-Lakatos Bélával közös estem is. Február 22-én a Zeneakadémián Pierre-Laurent Aimard Grammy- és Siemens Zenei-díjas zongoraművész lép fel, aki nemcsak érzékeny bil­len­té­sé­ről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Beethoven monumentális „Hammerklavier” szonátája mellé három orosz szerzőtől – Profokjevtől, Obukhovtól és Szkrjabintól – választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak. Idén is élvezhetjük a fiatal és lendületes A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertjét Kállai Ernő Junior Prima-díjas hegedűművész vezetésével, s nem marad el A jövő generációja című koncert sem, ahol a kiemelkedő fiatal művészek kapnak lehetőséget a be­mu­tat­ko­zás­ra. Különleges színfolt lesz Bősze Ádám önálló estje is, mely a stand-up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a klasszikus zenét szerető felnőtt közönségnek. Mindegyik program egyfajta ku­rió­zum, az egész fesztivált áthatja a műfajok iránti nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott.

Visszatérve még a fesztiválra, szerinted meddig lehet még ezt a programsorozatot kiterjeszteni, mi a végső cél?
B. J.: Fontosnak tartom, hogy 2021-ben Cziffra György századik születésnapját világméretű rendezvénnyel ünnepeljük meg, s hogy a világ legnagyobb koncerttermeiben koncerteket, mesterkurzusokat, versenyeket és edukációs tevékenységeket tartsunk, illetve hogy a manapság kiveszőben lévő romantikus gon­dol­ko­dás­mó­dot visszahozzuk a rendezvénysorozat által a köztudatba. Akkor leszek harminchárom éves, erőm teljében lévő művész, amikor Cziffra lenne száz, úgyhogy keresve se találnék jobb időpontot a világszintű projekt megszervezéséhez. A célom, hogy a Cziffra György nevű magyar csillag újra fényesen ragyogjon hazánk egén.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor