Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
738 millió forint az ötödik évadra
2018-08. szám / K. B.

Az ötödik évadban közel húsz százalékkal többet fordíthat a könnyűzene támogatására az NKA Hangfoglaló Program, mint az előző szezonban. A 738 millió forintos keret így nemcsak a korábbi alprogramok folytatását, de néhány újdonságot is lehetővé tesz. Az évadot nyitó Induló Előadói
Alprogram pályázatainak beérkezése után beszélgettünk Bajnai Zsolttal, a Hangfoglaló Program Kollégium vezetőjével.

A Music Hungary konferencián jelentették be hagyományosan, hogy a közös jogkezelők mekkora összeget utalnak át az NKA-nak az üres adathordozók után 2017-ben beszedett jogdíjakból. Hogyan jut el ez a forrás a Hangfoglaló Programhoz?
B. Zs.: A Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő összeg felosztásáról az NKA Bizottság dönt. Az úgynevezett üres adathordozók – például tabletek, mobiltelefonok vagy fényképezőkbe rakható memóriakártyák – után szedett jogdíj negyede 2014 januárja óta kerül az NKA-hoz, amit több szempont alapján osztanak fel a kollégiumok között. Tehát nem az egész, idén nagyjából 1,7 milliárd forint került a Hangfoglaló Programhoz, bár kétségtelen, hogy ebben az évben is erre fordította a legtöbbet a Bizottság. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Program in­du­lá­sa óta a második legnagyobb kerettel gazdálkodhat a Kollégiumunk.

Mire lehet elég ez a 738 millió forint?
B. Zs.: A forrás kilenc alprogram közötti felosztásról július végén dön­tött a Kollégium. Így elmondható, hogy például a Klubtámogató Al­prog­ram­ra, azaz a fővároson kívüli, a határon túli és a budapesti élő zenés, belépőjegyes koncerthelyek támogatására nagyjából 210 millió forintot szeretnénk fordítani, a nemzetközi piacra lépésre mintegy 160 milliót, az előzenekari alprogramra pedig 50 milliót. A rendelkezésünkre álló keretből 100 millió jut idén is az export mellett a kisebb alprogramokkal is foglalkozó programirodára, illetve közel 40 milliós tartalék képzéséről is döntött a Bizottság, amire a döntéseinknél majd figyelemmel kell lenni. Összességében az előző évinél 20%-kal nagyobb forrás nemcsak a program további zavartalan működéséhez, a megkezdett munka folytatásához nyújt fedezetet, de újdonságokra is lehetőséget ad.

Mik lehetnek ezek?
B. Zs.: A nemzetközi piaci jelenléthez nemcsak jó zenekarok kellenek, de a külföldi trendeket ismerő, egy-egy térségben jól mozgó menedzserek. Az előző évadban nagyon sok magyar zenekar jutott el olyan showcase eseményekre és fesztiválokra, kapott olyan külföldi meghívásokat, amikre korábban nem volt példa. Éppen ezért szeretnénk pályázatot kiírni és egyfajta edukációs programot indítani olyan fiataloknak, akikből kinevelhetők a jövő menedzserei. De újdonság lesz a nemzetközi pályázatoknál például az is, hogy középtávú, néhány éves koncepciót kérünk a zenekaroktól. A médiatámogatási alprogramot is szeretnénk újfajta pályázatokkal felpezsdíteni, és azt hiszem, a könnyűzenei oktatás terén is lesz mire figyelnünk.
hirdetés

Az elmúlt másfél évben közel 65 ezer látogatója volt a mind a 19 megyébe és a fővárosba is eljutó Hangszert a kézbe rendezvénysorozatnak. Ennek is lehet folytatása?
B. Zs.: A Kollégium lényegében rábólintott a folytatásra, így már csak a részleteket kell kidolgozni a Hangszeresek Országos Szövetségével közösen. Azt szeretnénk, ha a következő évadban legalább hét járási székhelyre és három megyei jogú városba jutnának el a kipróbálható hangszerek, amit azt jelenti, hogy nagyjából 30-40 új kiállítási napja lenne a Hangszert a kézbe sorozatnak.

Az ötödik évad első pályázata, ami az induló előadóknak szólt, már lezárult. Mikorra várható ered­mény­hir­detés?
B. Zs.: Augusztus 6-áig 308 formáció jelentkezett az Induló Előadói Alprogram felhívására. A pályázatok feldolgozása után a kollégium először arról dönt majd szeptember 8-án, hogy melyik előadókat szeretné élőben is meghallgatni. Azt már tudjuk, hogy ez a meghallgatás október 12-15. között lesz az A38 Hajón, a tavalyihoz hasonlóan tizenöt fős zsűri előtt kell majd élőben bizonyítaniuk a kiválasztottaknak. Ezt követően, a szakmai zsűri javaslata alapján dönt a várhatóan húsz támogatottról a Kollégium, ami kö­rül­be­lül november elején lehet nyilvános.

És mikor jelenhetnek meg az újabb pályázatok?
B. Zs.: Mire ez az interjú megjelenik, talán már elérhető lesz a Klubtámogató Alprogram három pályázata. Ezt követheti az előzenekari, majd a nemzetközi pályázatok, amelyek megvalósítása természetesen már 2019-ben lesz. A Kollégium tagjaival abban maradtunk, hogy a Hangfoglaló Program valamennyi pályázati felhívása megjelenik még idén, hogy a jövő évi tervezés mindenki számára könnyebb legyen.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor