Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nyiss ablakot a zenének!
2020-04. szám

Zenélő autókkal járja a várost a MÁV Szimfonikus Zenekar, hogy a klasszikus zene erejével se­gít­sen az otthonukban rekedteknek. A MÁV Szimfonikus Zenekar 75 éve küldetésének érzi, hogy a klasszikus zenét elvigye az emberekhez. 1945-ben, a második világháború után a zenekar alapítói
azzal az üzenettel indították útra zenészeinket, hogy a saját esz­közeikkel segítsék a világégés által megtépázott lelkek gyógyítását.
A MÁV Szimfonikus Zenekar új kezdeményezésével, tiszteletben tartva a rendelkezéseket, arra biztatja honfitársainkat, hogy maradjanak ott­hon, de nyissák ki az ablakokat, engedjék be a tavaszi napfényt és a zenét. Partnereink, a Hyundai, a Pioneer, a Bose és a Grandvoice se­gít­sé­gével március 30-ától, naponta útnak indítunk Budapesten két autót, melyek klasszikus zenét sugározva járják az utcákat, néha meg-meg állva, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar legszebb felvételeivel üzenjenek azoknak, akik akár kötelességüket teljesítve munkába igyekeznek, akár az otthonukban töltik az időt, és ablakot nyitnak a zenének. Útba ejtjük a kórházak környékét, igyekszünk néhány boldog percet szerezni azok­nak az egészségügyi dolgozóknak is, akik megfeszített harcot vívnak az életekért. Ellátogatunk idősotthonokba, hogy azok számára, akik kü­lö­nö­sen veszélyeztetettek, ezért hosszú heteken át a saját biztonságuk miatt bezárva élnek, a zene se­gít­sé­gével megtörjük a napok egyhangúságát.
Most, amikor súlyos veszélyhelyzettel kell megbirkóznia nemcsak hazánknak, de a világ szinte minden polgárának, talán még fontosabb, hogy néhány boldog, önfeledt pillanatot élhessünk át, feltöltődjünk, és bizakodva nézzünk a jövőbe, remélve, hogy hamarosan újra megnyithatnak a koncerttermek, színházak, közösségi terek, és az élet visszatér a rendes ütemébe.

A professzionális hangeszközökkel ellátott autókat a zenekar művészei hatalmas lelkesedéssel vezetik, hiszen íly módon legalább találkozhatnak a közönséggel.

„Besegítünk a kisegítőknek”
Nemzetközi mintából vett kezdeményezéssel segíti zenésztársait a MÁV Szimfonikus Zenekar.
A MÁV Szimfonikus Zenekar 75 évvel ezelőtti alapítása óta nagy hangsúlyt fektet a közösség össze­tar­tá­sára. Az elmúlt évtizedek alatt összekovácsolódott kollektíva most egy olyan akciót indít útjára, mely ezen hagyományok mentén született. A zenekar vezetésének kezdeményezéséhez, a „Be­se­gí­tünk a ki­se­gí­tőknek” címmel futó programhoz annak meghirdetése után néhány órával a társulat több mint fele csatlakozott. A gondolat abból a sajnálatos körülményből fakadt, amely a jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben a kulturális szférában, ezen belül is a zeneművészek között jött létre. A MÁV Zenekar, mint ahogy a többi szimfonikus zenekar is, koncertjein állandó kisegítőkkel dolgozik. Szinte minden szólamnak van „jól bevált” kisegítője, aki mindig jön, ha szükség van rá. Közülük többeknek nincs állandó munkahelye, így ezekben a hónapokban nincsen bevételük. A MÁV Szimfonikusok a kialakult pandémiás helyzetben nekik szeretnének anyagi segítséget nyújtani, hogy könnyebben átvészeljék ezt a nehéz időszakot. A munkavállalók járulékát érintő kormányintézkedésnek köszönhetően MÁV Szimfonikusok Zenekari Ala­pít­vány az ügy mellé állt, és a kevesebb járulékbefizetéssel „megspórolt” összeget a nemzetközi kulturális életből vett minta alapján azoknak a kisegítőknek a megsegítésére fordítja, akikre évek óta számíthat a zenekar.
hirdetés

Ugyanakkor a zenekari tagok nettó átlagbére is növekedett valamelyest. Ebből a „plusz bevételből” ajánlott fel a tagság nagy része azok számára, akik ugyan hivatalosan nem tagjai a zenekarnak, de évadonként legalább 35 alkalommal vesznek részt annak munkájában.
A MÁV Szimfonikusok vezetői és művészei bíznak benne, hogy a kezdeményezéshez a többi zenekar is csatlakozik, és ezzel könnyebbé tehetik ezt a nehéz időszakot azon zenésztársaik számára, akik nem rendelkeznek állandó jövedelemmel.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor