Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ha augusztus, akkor irány Tokaj-Hegyalján a Zempléni Fesztivál!
2020-06. szám / Pavlovics Ágota

A varázslatosan szép Tokaj-Hegyalja és Zemplén idén nyáron is várja a karantén szorításából szabadult művészetkedvelőket, természetjárókat, a gasztronómia híveit és persze a finom borok kedvelőit. A „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény augusztus
14-23. között kerül megrendezésre, ebben a tíz napban a térség legszebb helyszínein élvezhetik az érdeklődők a legkiválóbb hazai előadóművészek produkcióit. A 29. Zempléni Fesztivál szokás szerint pazar kínálatáról Turjányi Miklóst, a Fesztivál igazgatóját faggattuk.

Augusztus 14-én kezdődik a 29. Zempléni Fesztivál, a nyi­tó­hang­verseny hagyományosan a sárospataki Rákóczi-vár udvarán lesz. Mit hall majd a közönség?
T. M.: A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjének műsorán a Beetho­ven-év előtt tisztelegve a zeneszerző Egmont nyitánya és c-moll zongoraversenye, a szünetet követően pedig Dvorák VIII. szimfóniája hangzik el. A zenekart Hollerung Gábort vezényli, a hangverseny szólistája Balog József zongoraművész lesz. Ezen a koncerten mu­tat­kozik be az idén vásárolt Yamaha zongoránk is. A Dohnányi Zenekar a Fesztivál második napján Szerencsen, a vár udvarán is ad koncertet, ahol bécsi klasszikusok műveiből válogatnak. A zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek idén is több koncerten szerepelnek, és mellettük fellép a 25 éves Budapest Saxofon Quartet és a soproni Wespa-vonósnégyes. Ők kétféle műsorral érkeznek hozzánk, az egyik programban Csillagh Katalin, a másikon Várallyay Kinga zongoraművésszel muzsikálnak. Az idei Fesztivál sztárvendége lesz emellett Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész is. A fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar estjének szólistája a zenekar művészeti vezetője, Várdai István csellóművész, koncertjüket augusztus 21-én Sátoraljaújhelyen a Városházán rendezzük meg. Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes az Ábrahám Consort kíséretével Johann Sebastian Bach-műveket énekel, és két hangversenyt ad a Honvéd Férfikar.

Milyen programok lesznek a Tokaj Fesztiválkatlanban?
T. M.: Augusztus 19-én Feke Pál és társulata az István, a király című rockopera keresztmetszetét mutatja be. Hat éve, ugyancsak a Fesztivál keretében, ezzel a művel nyitotta meg kapuit a Fesztiválkatlan. A mostani, professzionális látvánnyal és animáció-technikával gazdagított koncertszerű megszólaltatás főszereplője, ahogy hat évvel ezelőtt is, Feke Pál, társai Dolhai Attila, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Szomor György és Serbán Attila. Ugyanitt lesz augusztus 22-én Rúzsa Magdi koncertje, aki tavaly nagy sikerű, telt házas estet adott már a Katlanban. Magdi a nagy slágerek mellett Aduász című albumáról is válogat. E két programot a Broadway Eventtel közösen szervezzük.

Márciusban a Müpában volt meghirdetve Mozart operája, a Don Giovanni, ami a karantén miatt elmaradt, ám ami késik, nem múlik.
T. M.: Az izgalmasnak ígérkező előadás, a Fesztivál zárásaként, 23-án a Sárospataki SRK Wáberer csarnokban lesz, rendezője Hábetler András, aki az operát a húszas évek dekadens világába helyezte. A címszerepben Kálmán Péter, további szerepekben Cser Krisztián, Miksch Adrienn, Fodor Beatrix, Szerekován János, Balga Gabriella, Sándor Csaba, Gábor Géza hallható. Az előadáson a Budafoki Dohnányi Zenekart Guido Mancusi vezényli.

És közben halkan szól a jazz…
T. M.: A hagyományoknak megfelelően idén is minden este szól a jazz. A sárospataki Borteraszon fellép többek között a 13. Jazz Showcase különdíjasa, a Rodek Balázs trió (Rodek Balázs – gitár, Bögöthy Ádám – bőgő, Szabó Dániel Ferenc – dob). A jazzformációk felsorolása igen hosszan tartana, ezért csupán három előadót emelek ki, Tóth Vera a Budapest Jazz Orchestrával ad koncertet, és itt lesz Malek Andrea, és Gadó Gábor együttese is.
hirdetés

Merrefelé lesznek kirándulókoncertek?
T. M.: A népszerű kistelepülések – Hercegkút, Mád, Tolcsva és a többiek – mellett a tokaji borvidék kitűnő borokat rejtő pincéi is mind várják a Fesztivál közönségét, és ahogy mindig, most is különleges gasztronómiai élményekben lesz részük a kulináris élvezetek híveinek.

Emeljünk ki párat az irodalmi és képzőművészeti programok közül.
T. M.: Egypercesek száz percben címmel Örkény István Egyperces novellák című kötetének fogalommá vált írásaiból Mácsai Pál olvas fel, a szövegekre Lukács Miklós cimbalomművész reagál. Marc Camoletti Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című darabja felhőtlen szórakozást ígér a vígjátékok kedvelőinek. A képzőművészet rajongói több egyéni tárlat mellett a P’Art művészcsoport gyűjteményes kiállítását láthatják.

Mivel várják a gyerekeket?
T. M.: Lesz Megérthető zene, Hollerung Gábor szuggesztív előadásában, ahol Händel főműve, a Messiás című oratórium lesz a téma. Bognár Szilvia is gyermekműsorral érkezik, de Joós Tamás énekmondó és a Lukácsházi Győző alapította BonBon Matiné is két-két helyszínen lép fel. Idén több lesz a gyerekprogram, és több lesz a kisebb, ingyenesen látogatható program a Fesztiválon.

Önök tehát teljes gőzzel készülnek, de mit szólnak a helybeliek, nem tartanak a nagyszámú látogatótól, a koronavírus esetleges támadásától?
T. M.: Megkérdeztük a települések önkormányzatait, beszélgettünk a helybeliekkel, a helyi vállalkozókkal is, örömünkre kiderült, mindannyian nagyon várják a Fesztivált, nyitottak a vendégek fogadására. Mi több, a helyi vállalkozók közül többen szponzorálják is a rendezvényt. Köszönjük a segítséget, a hozzájárulásokat, és külön köszönetet mondunk Fekete Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának is, mert az ő döntésének köszönhetően a Fesztivál kap anyagi forrást az Előadóművészeti többlettámogatásból is.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor