Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Fonó 25 Folkfőváros
2020-08. szám

Idén ünnepel a Fonó: ezelőtt negyedszázaddal alapították a budai zeneházat, amely mint koncert- és táncházi helyszín, mint kiadó és mint egyfajta zenei fészek, bázis, próbahelyszín egyaránt a

nép- és világzenei alkotók és közönségük meghatározó intézménye, találkozóhelye, aktív kapcsolatot ápolva hagyományőrző mestereinkkel, rendszeresen vendégül látva adatközlőket.
Bár az idei év az elhalasztott fesztiválok és törölt koncertek éve lett, a Fonóban nyár közepe óta újraindult az élet a frissen kialakított sza­bad­téri kisszínpadon és a megnyitott, friss levegőjű Pajta nagyszínpadán, ahova ősszel is jobbnál jobb fellépőket szerveztek: heti hat nap, hétfőtől szombat estig zene szól a házban! Az évfordulót egy kiemelt sorozattal ünneplik meg Fonó 25 Folkfőváros címen (szeptember 16-19.), amely egy hagyományos táncházzal veszi kezdetét szerdán: Szalonna és ban­dája, valamint a Dűvő muzsikálnak koncertet és talpalávalót egya­ránt. Csütörtökön a citera kerül a középpontba először a Zitherandom, majd Szlama László – Bergics András duójában. Különleges a capella produkció a Dalindáé, a három énekes, Tímár Sára, Paár Júlia, Nádasdy Fanni első lemeze a Fonónál jelent meg, produkciójukat az idei legjobbak, a WOMEX fellépői közé is beválogatták. Az estét a Babra friss délszláv muzsikája zárja, természetesen táncházzal. Pénteken a párosok, duók napja lesz a házban: két különleges fúvós alkotó, Borbély Mihály és Dresch Mihály lépnek fel együtt, de érkezik a Fonó színpadára aPorteleki család két tagja, Áron multiinstrumentalista zenész alkotó és édesapja, a Muzsikás együttes prímása, László. Itt lesz Herczku Ágnes és Nikola Parov, akik élet- és alkotótársak is egyben, egy legendás fúvós, Szokolay Dongó Balázs és egy meghatározó jazzdobos, a freejazz egyik kiemelkedő képviselője, Geröly Tamás kettőse is különleges élményt ígér. A sor pedig folytatódik kiválóbbnál kiválóbb zenész párosokkal, mint a harmonikás Wertetics Szlobodan és Básits Branka énekes duója, a elvidéki prímás, Lakatos Róbert és a Csoóri család egyik legfrissebb alkotója, ifj. Csoóri Sándor Sündi kettőse, hogy végül az estét egy hatalmas muzsika zárja a Szászcsávási zenekarral. Szombaton is érdemes lesz válogatni a koncertek közül, hiszen a cimbalom hazai királyai, Balogh Kálmán és Lukács Miklós muzsikálnak majd együtt a Cimbalomduóban, de életteli zenét hoz a Karaván Família, akik a roma zenei hagyományokból táplálkoznak, majd az estét a Csángálló magával ragadó, elképesztő energiájú zenéje és táncháza zárja. A szervezők arra biztatják az érdeklődőket, merüljenek el a hagyományainkból táplálkozó friss zenékben, álljanak be egy táncházba – akár párjukkal –, vagy csak jöjjenek el megtapasztalni, megnézni, milyen egy hagyományos falusi mulatság a városban! Az eseményeket a létszámkorlátozásoknak és a hatályos rendelkezéseknek megfelelően rendezik meg, a résztvevőket arra kérik, érkezéskor figyeljenek a járványügyi ajánlásokra.

Fonó Budai Zeneház
XI., Sztregova u. 3.
hirdetésvissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor