Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Gödöllői advent: kevesebb program, több egymásra figyelés
2020-11. szám

Az advent az elmúlt években Gödöllő kulturális életének kiemelt időszakának számított, ám idén a koronavírusjárvány miatt szerényebben ünnepel a város. Hogyan készülnek az ünnepi idő­szak­ra? – erről beszélgettünk L. Péterfi Csabával, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs igaz­ga­tójával.
L. P. Cs.: A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé olyan nagyszabású rendezvények megtartását, mint a korábbi években, de átgondoltan, a biztonsági szabályok betartásával igyekszünk mindent megtenni an­nak érdekében, hogy ünnepi hangulatot teremtsünk. Sajnos a tervezett karácsonyi koncertprogramok elmaradnak, ezek megtartását a sza­bá­lyok nem teszik lehetővé, de most elsődleges az emberek biztonsága!

Mi lesz a korábban megtervezett programokkal?
L. P. Cs.: Az év hátralévő részére és a januárra tervezett kulturális színházi előadások, koncertek esetében egyenként mérlegeljük, hogy mi az, ami a szabályok betartása mellett megtartható, és mi az, amit majd tavasszal láthat a közönség. Nem egyszerű a helyzet, de je­len­leg a Művészetek Házában az eredeti 450 fő helyett 130-at tudunk fogadni.

A koncertek, színházi előadások nélkül idén mi segíti majd az ünnepi hangulat megteremtését?
L. P. Cs.: Már megnyitotta kapuját a Karácsonyház, ami a város szívében található, a felújított Várkapitányi Lakban, szemben a kastéllyal. Gödöllőnek ez a látványossága már évek óta nagyon sok érdeklődőt vonz, hiszen itt az ünnepi hangulat megteremtésének minden eleme megtalálható. Bízunk benne, hogy meg­tart­ható lesz az adventi vásár a főtéren, amit idén is ünnepi köntösbe öltöztetünk, és itt állítjuk fel a város karácsonyfáját is. Már több mint tíz éve, hogy itt fogadjuk a betlehemi békelángot, ami visszatérő és meghatározó eseménye városunk adventi programjainak. Hagyomány, hogy az osztrák cserkészek a betlehemi Születés templomában égő örökmécsesről a lángot Bécsbe hozzák, hogy onnan adják tovább a különböző országokba. Városunkba a gödöllői cserkészek segítségével érkezik meg, és innen adjuk tovább az önkormányzatoknak egy szép ünnepség keretében. Sajnos ma még azt sem tudjuk, hogy a láng útnak indulhat-e Betlehemből Bécsbe. Ha erre lesz mód, akkor mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a módját, hogy idén is eljusson a láng a magyar otthonokba. Amennyiben az osztrák cserkészek el tudják juttatni a magyar határra, akkor ott átvehetnék a gödöllőiek. De minden attól függ, mit tesznek lehetővé az érvényes szabályok, amiket mi is szigorúan be fogunk tartani és tartatni.
hirdetés

Akkor mondhatjuk, hogy ez most a nagy átszervezések időszaka?
L. P. Cs.: Igen, megkezdtük a tavaszi programok előkészítését, bízunk benne, hogy akkor sor kerülhet egy kulturális újrakezdésre. Az elmaradt programok pótlására nemcsak a művészeknek van szükségük, hanem jelentős közönségigény is mutatkozik.

Ön a gödöllői kulturális életnek aktív résztvevője, már több színdarabot is rendezett nagy sikerrel. Ha jól tudjuk, most az ön egyik bemutatója is csúszik…
L. P. Cs.: Eredetileg januárban szerettük volna bemutatni Molnár Ferenc Fekete Péter című zenés darabját, de a kialakult helyzetre való tekintettel április 9-re került át a premier. Ez elkerülhetetlen volt, hiszen a járvány a mi munkánkat is megnehezíti. Itt is a biztonságra törekszünk: összpróbák nincsenek, az egyéni próbákra helyezzük a hangsúlyt.

Hogyan fogadták az ünnepi programok elmaradását a gödöllőiek?
L. P. Cs.: Sokan várták az adventi programokat, de a szabályokat tudomásul kell venni, és mindenkinek be kell tartani. A jelenlegi időszak mindenkinek nehéz, de fontos, hogy próbáljuk megtalálni a pozitívumait… Talán ez a helyzet segít abban, hogy a valódi értékek kerüljenek előtérbe. Az idei advent és a karácsony a korábbiaknál kevésbé fog a vásárlási lázról szólni, jobban odafigyelünk egymásra, és felértékelődik a sze­ret­teinkkel való együttlét.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor