Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egy fantasztikus zenekar és egy szárnyaló karmester
2021-10. szám / Pavlovics Ágota

A só összeköti az étel hozzávalóinak ízeit, és ezáltal új minőséget hoz létre. A Pannon Fil­harmonikusok (PFZ) 2021/22-es évadának mottója „Az élet sója”, mert az együttes „sóként” kíván jelen lenni a közönség életében. A 210. születésnapját ünneplő zenekar vezető karmestere
immár 10 éve a különösen sokszínű személyiség, az innovatív, mindig magával ragadó csellóművész, Bogányi Tibor. A kettős jubileum alkalmából a kiváló dirigens Pécstől Bécsen át Finnországig ívelő mun­ká­járól, valamint az aktuális évadról beszélgetünk.

Tíz éve áll a PFZ élén, hogy összegezné az évtizedes közös munkát?
B. T.: Egyre jobban működő kapcsolat a miénk, kölcsönösen meg­ta­lál­tuk a hangot, most kezd beérni a közös munka. Nemes cuvée, érett kapcsolat a miénk, amit hétről hétre érzek a zenekaron. Közben kicsit megőszültem, hullik a hajam, de ők sem fiatalodtak. Fontos állomása volt az életünknek, amikor csatlakozott hozzánk Varga Gilbert kar­mes­ter, új szintre került az én munkám is az érkezésével. Jó hatással volt mindannyiunkra, igazi partner, minden jobb lett vele. Egy nagyon-nagy dologról is beszámolhatok, a sok befektetett munka és a kap­cso­lat­építés eredményeként koncertsorozatunk indul Bécsben, amit há­rom­szor szer­vez­tünk már meg, de a járvány miatt mindig kénytelenek voltunk más időpontra tolni. 2021. október 31-én a Pannon Fil­har­mo­nikusok a Musikverein Bécs Aranytermében ad koncertet. Ott, ahol minden év első napján megtartják az újévi koncertet, amit több mint másfél milliárd ember hallgat meg. A műsor színes és különleges, osztrák (Mozart, Strauss), finn (Sibelius) és magyar (Liszt) zeneszerzők műveiből áll össze. Sokat köszönhetek Finnországnak, annak, hogy a Sibelius Akadémián Jorma Panula karmester osztályában tanulhattam. Persze csak karmesterileg vagyok finn. Négy éve van még egy ze­ne­karom Finnországban, a Pori Sinfonietta, de nem lettem jobban finn, igaz, a második hazám Finnország. Üröm az örömben, hogy miközben Magyarországon soha nem látott összegek vannak a kultúrára, a PFZ nem tudott arra a szintre fellépni, ahol a helye lenne. Pedig bérleteinkkel, koncertjeinkkel jelen vagyunk, a Kodály Központon kívül a Müpában, a Zeneakadémián, és rangos külföldi megmérettetések is jelzik az utunkat.

A május 22-i bécsi koncerten nemcsak vezényli a PFZ-t, hanem játszik is a világszerte ismert és elismert Várdai Istvánnal. Mi vonzotta vissza a csellóhoz?
B. T.: Egy különleges magyar innovációnak köszönhetően – ami Tóth Károly hangszerkészítő mester és Várdai István gordonkaművész nevéhez fűződik – ismét megszerettem a hangszeremet. Sokéves kutatásuk eredménye a TOVA húrtartó rendszer, aminek köszönhetően a hangszer rezonanciája felhangdúsabb, így könnyebb megszólaltatni, és nincs akkora feszültség rajta, mert jobban eloszlik a testen. Várdai István barátommal Antonio Vivaldi g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra című művét fogjuk játszani. A bécsi koncertre a szervezők három műsor közül választottak, Vivaldi mellett Schubert nagy C-dúr szim­fóniáját és Schumann a-moll gordonkaversenyét fogjuk előadni, ami merész vállalásnak tűnhet Bécsben, de a Musikverein kimondottam örült a programválasztásnak. Úgy látom, szorosabb együttműködés is kialakulhat a zenekar és a híres hangversenyterem között. Mindkét bécsi esten én fogom vezényelni a zenekart. Ezt a koncertet május 20-án a Kodály Központban, május 23-án pedig Győrben, a Richter János Hangversenyteremben is hallhatja majd a közönség.

„Az élet sója” – ez az évad mottója, több bérletet is jelent, melyiket emeljük ki?
B. T.: A Flört bérletet választom, mert innovatív, új zenei sorozat, a színvonalas zenei programot nyújtó koncertek célja pedig nem a beavatás, hanem a szórakoztatás. Az első koncerten, október 1-jén, a zene világnapján megmutattuk, hogyan gondolkodunk. A dél-amerikai spanyol esten a közönség számára fényekkel, táncosokkal vizualizáltuk a zenét.
hirdetés

Bruckner sorozata a végéhez közeleg, miért éppen a zeneszerzőt nevezte meg egyik kedvenceként?
B. T.: Bruckner reneszánszát éli szerte a világon, amit koncertek és lemezfelvételek hosszú sora mutat. A fokozott érdeklődést izgalmas zenéjének köszönheti. Mágikus zenét írt, igazi energia övezi a műveit, korábban én sem vezényeltem a darabjait, de engem is megfertőzött, elkezdtem rezonálni rá, amit a ze­ne­kar is átvett.

Mondják, egy koncert a karmester számára felér egy kardióedzéssel, és elképesztő koncentrációt követel. Mások felteszik a kérdést, kell-e egyáltalán karmester. Mit gondol erről?
B. T.: A karmester 4-5 napig próbál a zenekarral, a zenészeket összefogja, inspirálja, vezeti, meggyőzi, majd kiáll a koncerten, hogy mindezt még magasabb szintre emelje a muzsikusokkal. Egy szárnyaló karmester magasra teheti a zenekar számára a lécet, szellemisége hat a zenekarra, és ezáltal mozgatja a zenét. Ez a karmester feladata. Rövid válaszom a kérdésére: 2021-ben és 2022-ben is fog kelleni karmester.

Közhelyszámba megy, de így van, a körülöttünk lévő világ egyre sötétebb, elég a járványokra, a klímaváltozásra vagy a háborúkra gondolni. Ön viszont olyan derűt áraszt, olyan pozitív hullámokat vet maga körül, ami a környezetére is jó hatással van. A zene bizonyára az egyik oka, de mi a többi, hogy őrzi?
B. T.: Tudatosan foglalkozom ezzel, hiszem, hogy minden mindennel kapcsolatban áll, ha mérgező magot ültetek, előbb-utóbb fejbe vág. Nem érdemes rossznak, gonosznak lenni, mert az élet később benyújtja a számlát. Szavakkal is lehet ölni. Felelős vezető vagyok, 100 ember sorsa van rám bízva 10 éve. Mindannyiunk számára fontos, hogy a közös munkánk eredményes legyen, ami jó hangulatban sokkal könnyebb.

Mi az, ami mostanában a leginkább foglalkoztatja?
B. T.: A Flört bérletünk kapcsán már említett vizualizálás. A magas színvonalon előadott zeneművek életre keltése foglalkoztat. Elsőként a Bruckner-szimfóniákat szeretném megcsinálni. A feleségem festőművész, sokat nézegetem a képeit, rengeteget ad nekem a vizuális élmény, ezt szeretném továbbadni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor