Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Tom-Tom Records újdonságai
2022-09. szám

Subtones / Lángolj
A nagyközönség számára A Dal című televízió műsorból lehet ismerős a Subtones zenekar, de jazzkluboktól a dübörgő fesztiválok színpadáig bárhol találkozhatunk velük, zenéjük itt is, ott is

megállja a helyét. A Subtones tagjait az a vágy hajtja, hogy olyan dalok szülessenek, amiket ők is sze­ret­nének hallgatni.
A zenekarvezető Subicz Gábor így jellemzi a frissen megjelent albu­mot: „Úgy gondolom, egy lemez meghallgatása nagyon hasonlít egy étkezéshez. Én vagyok a chef, összeállítom a menüt, pont mint egy étteremben. Figyelek az ízek sokszínűségére és harmóniájára, arra, hogy legyen tartalmasabb rész és kicsit könnyedebb pillanatok, legyen az egésznek egy íve. A dalok magyar nyelven szólalnak meg, így ettől az egész sokkal közvetlenebb, gyorsabban ható, direktebb lett.”
A CD és bakelit album formátumban is megjelent anyagon Szepesi Mátyás és Závada Péter mellett Jónás Vera és Subicz Gábor dal­szö­ve­geit halhatjuk.
„Szepesi Mátyással régóta ismerjük egymást, évek óta trombitálok a zenekarában, a Konyhában. Jól ismerem én is őt és ő is engem, ezer közös tervünk van, és régóta várok már rá, hogy a Subtonesban is együtt alkossunk.
Závada Péterrel Dinyés Dániel barátom hozott össze. Felkért, hogy írjunk közösen a Szegedi Nemzeti Színház részére egy ifjúsági zenés darabot, ez lett a Leonce és Léna, ami a második évadját kezdte szeptemberben nagy sikerrel. Peti félelmetes szinten bánik a szavakkal, egészen elképesztő tempóban és minőségben dolgozik, és az elmúlt évben elég sokat lógtunk együtt, egy csomó zenét hallgattunk, úgyhogy nem volt kérdés számomra, hogy megkérem, a Subtones lemezen is dolgozzunk együtt.
Jónás Vera zenekari tagként a dallam megszületéstől kezdve jelen volt az alkotási folyamatban, így tudtuk, folyékonyan képes dalokat írni, hol szöveggel, hol anélkül. Örülök, hogy szövege is felkerült a lemezre.” – mondja Subicz Gábor.


Guessous Mesi / Tőlem-Neked
Zenei híd Magyarország és Törökország közt: megjelent Guessous Mesi Junior Prima-díjas népdalénekes, dalszerző ötödik lemeze Tőlem-Neked címmel, a Tom-Tom Kiadó gondozásában.
Az énekes a szólóének, valamint saját hangszerjátékának ben­ső­sé­ges­ségével közelebb szeretné hozni a török közönséghez a magyar zenei hagyományt és a magyar hallgatókhoz a török vokális zenei csemegéket. Mesihez mindig közel állt az a cappella (kíséret nélküli) előadásmód. 2010-ben, zeneakadémista évei alatt szólóénekesként ismerhette meg a közönség a FolkBeats országos tehetségkutatónak köszönhetően, melyen megosztott első helyezésben – amerikai turné, lemezmegjelentetés jutalmában – részesült népzene-világzene ka­te­gó­riában. Most érkezett el az első szólólemez ideje, melyen ismert magyar és török népdalok fonódnak össze két nyelven, magyarul és törökül.
A lemez elsősorban a magyar és a török anyanyelvűeknek szól, akik 10 közismert népdal kétféle feldolgozásán keresztül „mutatkoznak be” egymásnak. Mindkét nemzet az eredeti nyelv mellett saját anya­nyel­vén is hallhatja vagy éppen tanulhatja meg a másik nép dalát. Egy műfajilag is színes válogatást hallhatunk Mesitől: szerelmes, katona, Istenhez szóló, lakodalmas népdalok alkotnak egy zenei szövetet, számos magyar és török népzenei nagytájat képviselve. A műfordítás Dr. Erdal Şalikoğlu és Mesi közös mun­ká­já­nak érdeme. A lemez megjelenését az Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Programiroda támogatta.
Kapcsolódjunk egymáshoz, zenei anyanyelvünkhöz a magyar és a török népdalok varázslatos világán ke­resztül!
hirdetés


Guessous Mesi
Junior Prima-díjas, ötlemezes népdalénekes, dalszerző. A Zeneakadémián végzett népi ének előadóművészként és tanárként, ahol hét éven át népi ének főtárgyat tanított. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia szárnyai alatt. Azóta a török népzene megkerülhetetlen részévé vált Mesi színes zenei világának. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Koncertjei által a világ számos pontján teremt hidat kultúrák között: 2022-ben a Dubaji Világkiállításon, Törökországban, valamint Marokkóban képviselte hazánkat.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor